תוכן עניינים
שנת המס מסתיימת, וההתארגנות לקראת שנת הפעילות הבאה מתחילה בדיווח לרשות המיסים על פעילותכם בשוק הקריפטו בשנה החולפת. במאמר זה נדריך אתכם כיצד ליישר קו מול תיק ההשקעות שלכם, למנף הפסדים, לתכנן מס, ולייצר לעצמכם מגן מס. היעזרו בטיפים שלנו לצורך ניהול אופטימלי של מיסוי פעילות הקריפטו שלכם.
סוף השנה בפתח וזה הזמן לסיכום הפעילות השנתית ולהתארגנות לקראת שנת הפעילות הבאה, שבתחילתה יהיה עליכם לדווח לרשות המיסים על הכנסותיכם ולשלם מס על הרווחים שלכם, במידה והיו כאלה. זה הזמן לתכנן את דיווח המס ולבדוק באיזו מידה תוכלו לנצל את הטבות המס הרלוונטיות.
נזכיר כי תכנון מס הוא חלק מזכויותיו של המשקיע הפרטי, אבל מדוע כדאי וצריך לתכנן מס? אם אתם משקיעים בשוק הקריפטו אתם יודעים היטב שהוא מתאפיין בתנודתיות ובמחזוריות מתמשכת של רווח והפסד. פעילות במטבעות דיגיטליים יכולה, כמובן, ליצור לכם רווחים נאים, אך יכולה להביא עמה גם הפסדים משמעותיים. להפסדים אלו יש שווי כלכלי שבאמצעות תכנון מס נכון ניתן לנצל אותו לצורך יצירת מגן מס.
במאמר זה נציג בפניכם טיפים לסוף שנת המס שכדאי לכם להכיר כדי להפיק את המיטב מפעילות הקריפטו שלכם בשנה החולפת.
מהו מגן מס?
כדי להבין מהו מגן מס נסביר קודם מהו תכנון מס. תכנון מס הוא פעולה שמאפשרת לנו לשנות את עיתוי תשלום המס. בשום אופן לא מדובר על העלמת מס, אלא על ניצול חוקי לחלוטין של הזכות הקיימת למשקיעים לשנות את עיתוי תשלום המס המוטל עליהם, ולפעמים לדחות אותו אפילו במספר שנים. דחיית תשלום המס היא למעשה הטבה, משום שאת הכסף שאנחנו לא משלמים כרגע לרשות המיסים אנחנו יכולים להמשיך להשקיע, למשל בביטקוין, ולראות עליו תשואה.
מגן מס הוא הכלי הפשוט ביותר והמשמעותי ביותר בפרקטיקה של תכנון מס. ניתן לחשוב על מגן מס כעל סוג של זיכוי, כשהזיכוי הוא מול רשות המיסים. זיכוי זה מאפשר לכם לשלם פחות מס בעתיד.
שנחזור אליכם עם מידע נוסף?
בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.
מגן המס הוא כלי שמשקיעים יכולים ליצור בעצמם, על פי שיקול דעתם, והוא מתאפשר בזכות הפסדים שהיו לכם בתיק ההשקעות. הוא נקרא כך משום שהוא מגן עליכם מפני תשלום המס ומקטין את תשלום המס על רווח עתידי, וזאת באמצעות קיזוז ההפסדים מול אותו רווח עתידי. במקרים מסוימים מגן המס לא רק מקטין את גובה חבות המס, אלא מוביל להחזר מס, כלומר למצב שבו אתם ממש מקבלים כסף בחזרה.
ניקח לדוגמה מצב שבו משקיע צבר הפסדים בשוק הקריפטו, אך באותה שנה צבר גם רווחים בתיק המניות שהוא מחזיק בבנק או אפילו בתוכנית החסכון שהוא מחזיק בבנק (אפיק השקעה סולידי לחלוטין). על השקעות אלו הבנק מנכה למשקיע מס במקור, כלומר הבנק אחראי על ניכוי המס מהרווחים שנוצרו לאותו משקיע בתוכנית החסכון שלו, והעברתו למדינה. במצב כזה, דיווח על הפסדי הקריפטו באותה שנה יאפשר את קיזוזם מול הרווח שנוצר למשקיע בבנק, ובמקרים מסוימים יוביל לכך שהמשקיע יקבל מרשות המיסים החזר שיופקד ישירות בחשבון העו"ש שלו. כפי שנסביר בפירוט בהמשך, כדי לייצר את מגן המס עלינו לממש את ההפסדים ולדווח עליהם, מאחר ויש להם שווי כלכלי.
כל תכנון מס מתחיל בתיעוד
סיכום הפעילות השנתית שלכם מתחיל בארגון ואיתור המידע הנדרש לצורך הגשת הדיווח לרשות המיסים. זהו הזמן לוודא כי יש ברשותכם את כל המסמכים הדרושים להשלמת הדיווח באופן מלא ומיטבי.
ראשית, מומלץ לשמור צילומי מסך של כל היתרות שלכם בסוף השנה, כולל היתרות בחשבונות שאתם מחזיקים בכל זירות המסחר בהן פעלתם, בארנקים הדיגיטליים שלכם ובשאר האפליקציות למיניהן. כמו כן, חשוב להפיק דוח על פעילות השנה החולפת בכל זירת מסחר שבה ביצעתם פעילות במטבעות קריפטוגרפים. שמירת תיעוד מסודר היא תנאי ראשון לעריכת הדוח השנתי שעליכם להגיש, ולכן היא גם תנאי הכרחי לצורך ביצוע תכנון המס וניצול מלא של כל הטבות המס שלכם.
צילומי המסך המתעדים את כלל היתרות שלכם מהווים הוכחה באשר למצב התיק שלכם לקראת סוף שנת המס. צילומים אלו יסייעו לכם להגיש דיווחים לרשות המיסים, לרבות דיווחים מתקדמים כגון הצהרות הון, שהרשות עשויה לבקש. ומעבר לכך, צילומי המסך הם תיעוד שחשיבותו מכרעת במקרים של זירת מסחר שנסגרה או נפרצה ולכן אינה יכולה לשחזר את היתרה שהחזקתם בה.
הפסד הוא לא מילה גסה
דינמיקה של תנודתיות מחירים ומחזוריות של רווח והפסד קיימות אמנם בכל תחום של השקעה, אך אין ספק כי בעולם הקריפטו הן קיימות ברמות גבוהות במיוחד. במקרים רבים תנודתיות שוק הקריפטו משאירה משקיעים עם תיקי השקעה שהצטמקו, ואף עם הפסדים. אלא שיש כאן גם חדשות טובות והן, שבאותה מידה שבה רשות המיסים שותפה לרווחים שהניבה פעילות הקריפטו שלכם, כך היא שותפה גם להפסדים שפעילות זו יצרה לכם.
נזכיר כי תקנות מס הכנסה קובעות שניתן לקזז בין רווחי הון להפסדי הון. כך, למשל, ניתן לקזז הפסד שנוצר כתוצאה מהשקעה במטבעות קריפטוגרפיים מול רווח שנוצר מהשקעה בנכסים כמו נדל"ן, ניירות ערך ומטבעות קריפטוגרפיים אחרים. בדרך זו ניתן להפוך את ההפסדים למגן מס עבור המשקיע.
במובן זה, האפשרות להשתמש בהפסדים לשם קיזוז רווחים לצורכי מס יוצרת לאותם הפסדים שווי כלכלי, שהרי הם מצמצמים את התשלום לרשות המיסים ובכך מאפשרים למשקיעים למקסם רווחים. מכאן שהפסדי הון מהווים נכס עבור המשקיע ויוצרים עבורו הטבת מס עתידית מול רווחי הון בגין פעילות נדל"ן, ניירות ערך ומטבעות קריפטו.
נציין כי ניתן לבצע קיזוז בין הפסדים ורווחים על השקעות שונות שבוצעו באותה שנה. כמו כן, במידה ובשנה מסוימת כלל ההפסדים עלו על כלל הרווחים, הרי שניתן להעביר את ההפסדים לקיזוז כנגד רווחים עתידיים שייווצרו בשנים הבאות. יחד עם זאת חשוב מאד לזכור כי במידה והמשקיע לא דיווח על ההפסדים ולא העביר אותם באופן יזום לשנים הבאות לצורך קיזוז עתידי, הרי שהוא לא יוכל להנות מהקטנת חבות המס בשנים בהן יהיו לו רווחי הון. מסיבה זו חשוב להקפיד על מילוי הדוח השנתי באופן מקיף ושלם גם כאשר שנת המס הרלוונטית הסתיימה בהפסדים בלבד.
באותו עניין נדגיש כי העברת הפסדים בין שנים שונות אינה מתבצעת באופן אוטומטי ויש לבצע אותה באופן יזום במס הכנסה. בנוסף, נבהיר כי קיזוז הפסדים כנגד רווחים זו פעולה שלא ניתן לבצע לאחור. במילים אחרות, במידה ומשקיע צבר הפסדים בשנה מסוימת, הוא לא יוכל לקזז אותם כנגד רווחים שהיו לו בשנה הקודמת לה.
ולבסוף, כדי להימנע מעוגמת נפש יש לזכור כי כל עוד לא היה מימוש של מטבע קריפטו כזה או אחר, כלומר לא התבצעה מכירה של המטבע או המרה שלו, הרי שההפסדים נחשבים להפסדים על הנייר בלבד, והם אכן נקראים "הפסדים לא ממומשים". כאשר רוצים ליהנות ממגן מס הנובע מאותם הפסדים, יש חובה לממש אותם, כלומר למכור את מטבע הקריפטו או להמיר אותו, כדי להעביר את ההפסד לעולם האמיתי.
שנחזור אליכם עם מידע נוסף?
בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.
יישור קו בדרך אל מגן המס
לכל מי שמשקיעים בנכסי הון, לרבות נדל"ן, מניות ומטבעות דיגיטליים, מומלץ לבצע לקראת סוף השנה בדיקה של תיק ההשקעות כדי לבחון את ביצועיו בשנה החולפת. דוגמאות לנקודות שכדאי לבחון:
1. האם קיימת בתיק השקעה שכבר לא מניבה תועלת או שכבר אינה מתאימה לפרופיל התיק?
2. האם קיימת השקעה שצברה הפסדים גבוהים ושיחס הסיכוי-סיכון שלה הראה כיוון שלילי?
3. ואם אכן קיימות השקעות כאלו, האם כדאי לממש אותן בשנת המס הנוכחית במטרה ליצור מגן מס ולהינות
מצמצום חבות המס?
חלק נוסף ביישור הקו לקראת סוף שנת המס כולל בקשה מזירות המסחר בהן פעלתם להמציא לכם דוח על הפעילות שביצעתם באותה זירה בשנה החולפת. לא כל זירות המסחר מאפשרות להפיק דוח היסטורי שמתייחס לתקופות ממושכות, ולכן כדאי לבקש דוח כזה אחת לשנה. כמובן שדוח זה חשוב להכנת הדיווח השנתי לרשות המיסים.
ומובן שחשוב לא לשכוח את נושא העמלות. ההזדמנות שבהתארגנות לקראת סוף השנה כוללת גם את נושא בדיקת העמלות ושאר העלויות הנלוות לפעילות המסחר בקריפטו שלכם. השוו את גובה העמלות שאתם משלמים למחירים של נותני שירותים אחרים בתחום, וזכרו שמותר וכדאי לכם להתמקח ולבדוק כיצד אתם יכולים להוזיל את עלות פעילות המסחר שלכם.
תכנון מס וכלכלה מבוזרת (DeFi)
משקיעים רבים נכנסים לפרויקטים של כלכלה מבוזרת (DeFi) כגון הפקדת מטבעות קריפטוגרפים בשירותי מתן הלוואות כדי לצבור ריבית או הפקדת מטבעות קריפטו בסטייקינג (Staking). בניגוד לאמור בפרק הקודם בנוגע למימוש הפסדים, כאשר מדובר בהלוואות ובסטייקינג יש לדווח למס הכנסה על ההכנסות מפעילויות אלו גם כאשר אין מימוש, ויש לשלם עליהן מס כפי שיש לעשות לגבי כל הכנסה אחרת.
חשוב לשים לב לכך שמשיכת כספים מבריכות נזילות (Pools) ומסטייקינג עשויה להיחשב כאירוע מס (כלומר כאירוע המחייב תשלום מס). בנוסף, בונוסים מסוימים כמו סוגים שונים של Distribution (חלוקת מטבעות קריפטו למשקיעים ובעלי עניין) ואיירדרופ (Airdrop) עשויים להיחשב להכנסה שיש לדווח עליה לרשויות המס.
השורה התחתונה היא שאם אתם פעילים בעולמות ה-DeFi, כדאי לכם להיערך מבעוד מועד לסוגיות מיסוי הקריפטו הרלוונטיות.
טיפים לסוף שנת המס: בואו נהיה פרקטיים
ניצול הטבות מס – אם השקעה במטבעות דיגיטליים היא העיסוק המרכזי שלכם, והיא מהווה את מקור ההכנסה העיקרי שלכם, אתם כמובן תשלמו עליה מס. במקרה כזה, וכדי למקסם את האפשרות ליצירת מגן מס, כדאי לבדוק כיצד לנצל הטבות מס כמו הפקדות לקרן פנסיה (שהן חובה), והפקדות לקרנות השתלמות.
קיזוז הוצאות – גם כאשר שוק המטבעות הדיגיטליים מיטיב עם משקיעים, מובן כי הרווחים שפעילות הקריפטו מניבה אינם מגיעים בחינם. יצירת רווחים מפעילות במטבעות קריפטוגרפים כרוכה בהוצאות שונות, והוצאות אלו מוכרות לצורכי מס וכמובן שניתן לקזז אותן מהרווחים ולשלם פחות מס על הרווח. הוצאות אלו כוללות, בין היתר, את עלויות השירותים הרלוונטיים דוגמת השירות של BLOXTAX, עלות הליווי של רואה חשבון מומחה לקריפטו, עמלות ששולמו לזירות המסחר ועוד.
ושוב – דווחו על הפסדים – כפי שהסברנו, תקנות מס הכנסה קובעות שניתן לקזז בין רווחי הון להפסדי הון. לדוגמה, ניתן לקזז הפסד שנוצר כתוצאה מהשקעה בקריפטו מול רווח שנוצר מהשקעה בנכסים כמו נדל"ן, ניירות ערך ומטבעות דיגיטליים אחרים. כך המשקיע יכול להפוך את ההפסדים שלו למגן מס. אך כאן חובה עליכם לזכור כי המשמעות של אי-דיווח על הפסדים היא מחיקת ההפסדים! זוהי נקודה קריטית. בנוסף, גם אם למשקיע לא היתה פעילות קריפטו בשנה מסוימת, ויש לו רק הפסד צבור, כלומר מגן מס מהשנה שחלפה שעדיין לא נוצל, חובה לדווח על אותו הפסד צבור, כלומר על אותו מגן מס מהשנה שחלפה, כי אחרת הוא ילך לאיבוד!
לשמור כסף בצד – מומלץ לשמור ולהגן על הרווחים שלכם ועל סכומי הכסף שישמשו לתשלום המס, ואת זאת מומלץ לעשות באמצעות סטייבלקונז כמו USDT וכמו USDC. הקפידו לא להגיע למצב שבו השוק מבצע תיקון עמוק מבלי שגידרתם את כספכם. זכרו שהדיווח לרשות המיסים נעשה באפריל, ובשוק תנודתי ודינמי כמו שוק הקריפטו הכל יכול לקרות בתקופה שבין דצמבר לאפריל. שימו מראש כסף בצד, כדי שתוכלו לשלם את המס.
בעניין זה נזכיר כי תשלום המס בגין פעילות פיננסית כזו או אחרת נעשה באמצעות הרווח שהניבה אותה פעילות. לכן זה רק טבעי שמשקיעי קריפטו ירצו לשלם את המס הנדרש מהם בגין הפעילות שלהם במטבעות קריפטוגרפים באמצעות הרווח שנוצר להם מפעילות זו. BLOXTAX מציעה פתרונות אשר מאפשרים תשלום מס באמצעות קריפטו ואנו ממליצים לכם לפנות אלינו בנושא ולבדוק כיצד תוכלו לשלם למס הכנסה באמצעות מטבעות הקריפטו שאתם מחזיקים בהם.
לסיכום
סוף שנת המס הוא הזדמנות פז לעשיית סדר בתיק השקעות הקריפטו שלכם, ולהיערכות לקראת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה. בנוסף, זוהי הזדמנות טובה ומתאימה לבדיקת סוגיות כגון: האם להמשיך להחזיק במטבע שערכו ירד או דווקא למכור אותו, האם לקזז הפסדים מרווחי הון אחרים, וכיצד ליצור לעצמכם מגן מס באמצעות תכנון מס יעיל ומקצועי? אנו מזמינים אתכם לבחון היטב את תיק ההשקעות שלכם וליצור איתנו קשר במידה ואתם מתלבטים בשאלות מסוג זה.
נזכיר כי לבלוקסטקס נסיון רב במתן סיוע למשקיעים בכל הנוגע להתנהלות הנכונה בסוף שנת המס ולתכנון פעילות ההשקעה שלהם באופן שיאפשר להם חסכון משמעותי בכסף. על מנת להיות בטוחים שאתם פועלים נכון בתיק ההשקעות שלכם, מבצעים את מה שנדרש לפי החוק כדי להיות מכוסים מול מס הכנסה, וגם מנצלים את כל הטבות המס שעומדות לרשותכם, פנו אלינו בהקדם בכל שאלה, תהייה ובקשה.
ואם אתם רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו, צוות המומחים של BLOXTAX הכין עבורכם את המדריך המלא למיסוי קריפטו, הכולל מענה לכל הסוגיות החשובות של מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
שנחזור אליכם עם מידע נוסף?
בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.