תוכן עניינים
עובדים בהייטק ומחזיקים באופציות? לא עובדים כלל ולא מנצלים את נקודות הזיכוי של מס הכנסה? שואלים את עצמכם מה זה בכלל נקודות זיכוי של מס הכנסה? הכירו שתי דרכים להפחית את חבות המס באמצעות השקעה במטבעות דיגיטליים (ביטקוין)
בסוף שנת המס 2018 החלו תהליכי הדיווח וההתחשבנות השנתית מול רשות המסים, לצורך תשלום מס על רווחים מהשקעה במטבעות דיגיטליים. ככלל, רווח מהשקעה במטבעות אלו חייב במס רוחי הון בשיעור של 25%. אל מול חובת המיסוי המשקיעים יכולים ליהנות ממגני מס שהחוק מעניק להם ומהאפשרות לקזז הפסדים ולנצל זכויות המוקנות בחוק על מנת להפחית את חבות המס.
שנת 2018 הסתיימה בירידות שערים במרבית המטבעות הדיגיטליים וחלק מהמשקיעים שבחרו לממש את ההשקעה, רשמו הפסדים. ההפסדים מהשקעה במטבעות דיגיטליים, כמו למשל הפסדים מהשקעה בביטקוין, ניתנים לקיזוז מול רווחי הון מהשקעות הון אחרות. למשל, הפסד שנרשם במטבעות דיגיטליים יכול להתקזז אל מול רווח מהשקעה בנדל"ן או מהשקעה בניירות ערך שהושג באותה השנה. באותו האופן, משקיעים שהצליחו לרשום רווחים ממטבעות דיגיטליים בשנת 2018, יכולים לקזז אותם אל מול הפסדים מהשקעה נדל"ן או מהשקעה בניירות ערך, וכך להפחית את חבות המס.
על מנת שיהיה ניתן להשתמש בהפסדים כמגני מס יש צורך לממש את ההשקעה בהפסד באותה השנה. כלומר, לא די שהשער של מטבע דיגיטלי ירד, אלא יש צורך למכור אותו או להחליפו באחר באותה השנה. מימוש ההשקעה יוצר למעשה את אירוע המס שממנו נגזר הרווח או ההפסד. בנוסף חשוב לציין כי התנאי הבסיסי לניצול הטבות מס היא דיווח שקוף ומלא לרשות המסים על הפעילות באותה השנה, דיווח חובה שמוטל על המשקיעים במטבעות הדיגיטליים.
בפוסט זה נרחיב על שתי אפשרויות פחות מוכרות שעומדות בפני משקיעים במטבעות דיגיטליים להפחית את חבות המס שחלה עליהם. אפשרות אחת היא שימוש בהפסדים ממטבעות דיגיטליים כמגן מס, והשנייה מאפשרת לוודא שהמשקיעים מיצו את כל הטבות המס שעומדות לרשותם.
א) הפחתת המיסוי על אופציות
מניסיוננו, חלק לא מבוטל מלקוחותינו המשקיעים במטבעות דיגיטליים עובדים בתעשיית ההייטק וזכאים לגמול של אופציות או מניות ממקום עבודתם. נושא מימוש אופציות לאחר ה-Vesting(תקופת ההבשלה) עשוי לחסוך להם הרבה כסף. ישנן שתי דרכים למיסוי אופציות: הראשונה היא דרך הונית (שמוכרת גם כאופציות שממוסות תחת 102), בה הרווח מהאופציות ממוסה כרווח הון של מחזיק האופציות. הדרך השנייה היא מיסוי האופציות בדרך פירותית, כחלק מההכנסה השוטפת של העובד לפי מדרגת המס השולי של מחזיק האופציות (שיהיה גבוה יותר משיעור המיסוי ההוני).
ישנם תנאים מפורטים שקבעה רשות המסים מתי המיסוי יתבצע בדרך הונית ומתי הוא פירותי, אבל ככלל אם ניתנת אופציה בעלת תקופת הבשלה, ולעובד מחזיק האופציה קיימת אי ודאות לאורך זמן באשר לתגמול ממנה, מדובר באופציה הונית. אם ניתנת אופציה סחירה או שניתנת להמרה למניות סחירות ללא תקופת הבשלה, זוהי אופציה פירותית. מרבית האופציות שניתנות לעובדים הן אופציות הוניות הכוללות זמן הבשלה.
כאשר יש רווחים מאופציות שימוסו באופן הוני, ניתן לקזז מולם הפסדים מהשקעה במטבעות דיגיטליים. כך, אם עובד בהייטק צבר הפסדים בשנת 2018 מהשקעה במטבעות דיגיטליים, ויש לו אופציות שהבשילו, אנו ממליצים לו לבדוק עם משאבי אנוש ושכר בחברה בה הוא עובד כיצד ניתן לקזז את ההפסדים לצרכי הפחתת המיסוי של האופציות.
ב) ניצול נקודות זיכוי
משקיעים שהצליחו לצבור רווחים במטבעות דיגיטליים (או בכל השקעה הונית אחרת), ואינם עובדים במשרה מלאה, יכולים לנצל נקודות זיכוי ממס הכנסה לשם הפחתת חבות המס מהרווחים.
נקודות זיכוי הן סכום המקוזז ממס ההכנסה שחל על עובד. כלומר, מתוך מס ההכנסה שעל העובד לשלם, מופחת סכום השווה למכפלה של מספר נקודות הזיכוי המגיעות לו בשווי נקודת זיכוי.
בתור בסיס: לכל תושב בישראל יש 2.25 נקודות זיכוי מס, שכל נקודת זיכוי שווה 216 ש"ח בחודש, כלומר 2,616 ש"ח בשנה (נכון לשנת 2019). ישנם קריטריונים נוספים לקבלת נקודות זיכוי נוספות: אישה מקבלת עוד חצי נקודה, כך גם הורים, חיילים משוחררים ועוד.
אם משקיע במטבעות דיגיטליים לא מנצל כעובד שכיר את כל נקודות הזיכוי המגיעות לו, ניתן לקזז את שווין אל מול רווח הון שהושג באותה השנה. איך עושים זאת?
- ראשית בידקו כמה נקודות זיכוי לא מנוצלות יש לכם. לצורך הדוגמא נניח שיש לכם 3 נקודות זיכוי לא מנוצלות, ומגיעה לכם הטבת מס של 7,848 שקל.
- מכיוון שמס רווחי ההון מהשקעה במטבעות דיגיטליים הוא בגבה 25% מהרווח – המשמעות היא שרווח בגובה 31,392 שקל ניתן לקזז מול ההטבה של 3 נקודות הזיכוי, ולא לשלם עליו מס.
- לא ניתן להעביר נקודות זיכוי משנה לשנה, אלא בכל שנה יש לנצל את נקודות הזיכוי של אותה השנה מול רווחים שנצברו באותה השנה (לכן כדאי גם לתכנן ולמכור מטבעות דיגיטליים ברווח על מנת לנצל את הטבת המס הזו).
- וכמובן – התנאי לקיזוז מול נקודות הזיכוי הוא דיווח מלא ואמין לרשות המסים.
אנחנו ב-BloxTax מסייעים למשקיעים להבין מהם הרווחים או ההפסדים מהפעילות במטבעות דיגיטליים שניתן לנצל לשם מימוש הטבות מס המגיעות להם, ואיך לעשות זאת בצורה הנכונה ביותר על מנת להפחית את נטל המס, כחוק.
שנחזור אליכם עם מידע נוסף?
בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.