תוכן עניינים
מתי כדאי לסחור במינוף? איך מפחיתים את עלות המסחר? ולמה צריך לשים לב בעסקאות שמבצעים בסוף השנה? מומחי BloxTax חולקים מהניסיון ומהידע שצברו בזכות הפעילות מאחורי הקלעים של התעשייה.
זהו לא פוסט על מיסוי. על אף שמיסוי זו ההתמחות המקצועית שלנו, הפעם רצינו לחלוק איתכם ידע שצברנו ולתת לכם ערך מוסף בהתנהלות בעולם המטבעות הדיגיטליים. BloxTax חוגגת בקרוב שנתיים להיווסדה, ובתקופה זו יצא לנו לתת שירות עם לא מעט משתמשים: הולדרים (בעיקר של ביטקוין), מחזיקים מזדמנים, משקיעים שנכנסו לתחום שהוא היה בשיאו, משקיעים מקצועיים, מהמרים וקרנות גידור.
כחלק מתהליך הדיווח לרשות המיסים, אנו מחשבים את העמלות, ההפסדים והרווחים של המשתמשים שלנו. לשם כך, אנו אוספים מידע מכל הזירות וכל החלפנים, ועל הדרך לומדים מה עובד במסחר ובהשקעות ומה פחות עובד, איפה יקר לסחור, ואיפה זול ומה אסור לעשות בתכלית האיסור. אז פרטי הלקוחות שלנו נשארים חסויים לגמרי, ואנחנו לא יכולים לדבר על אסטרטגיית מסחר ספציפית, אבל בכל זאת יש לנו נקודת מבט ייחודית על השוק, ויש לנו את המורים הטובים ביותר, המשתמשים שלנו, ואת הלקחים שלהם מעולם המטבעות הדיגיטליים, שווה לחלוק.
מסחר ממונף – למקצוענים בלבד
מסחר ממונף או בשמו היותר מוכר Margin Trading (שמות אחרים כגון חוזים עתידיים, לונג, שורט – מכירה בחסר) הוא מסחר בו משתמשים במינוף, הלוואה, כדי להגדיל את הרווחים שלנו – זאת כיוון שההון העצמי שהשקענו בעסקה נמוך. אין זה משנה אם אנחנו רואים שנלקחה הלוואה (כמו שקורה בPoloniex וBitFinex) או שהלוואה איננה שקופה לנו (כמו בBitMex או בKraken) בכולם יש סוג של הלוואה. אותה הלוואה היא בעצם המינוף שלנו על הפוזיציה – היא בעצם מאפשרת לנו, למשל, לסחור על 10 ביטקוין למרות שיש לנו רק ביטקוין 1 (מינוף של פי 10, למשל).
דרך אחת למסחר ממונף הוא אופציית שורט, מכירה בחסר, במקרה זה בעצם מהמרים על זה שמחיר המטבע בו סוחרים, ביטקויין למשל, ירד. איך זה מתבצע? המשקיע לווה 10 ביטקוין, מוכר אותם בשוק מול מטבע אחר – USDT למשל, ויותר מאוחר קונה חזרה 10 ביטקוין ומחזיר את ההלוואה. אם מחיר הביטקוין מול ה-USDT ירד, אז אחרי שהמשקיע קנה בחזרה את הביטקוין הוא נישאר עם עודף של USDT והרוויח. אם הוא טעה ושער הביטקוין עלה, הוא יצטרך להוסיף עוד USDT כדי לקנות 10 ביטקוין וכל מטבע של USDT שהוא מוסיף הוא בעצם ההפסד שלו.
הסיכון במסחר ממונף הוא מאוד גדול. אם מישהו לוקח מינוף של פי 4 על ההון שהוא שם בעסקה, אז הסיכון שלו גדל פי 16 ולא פי 4 (למרות שהרווח יגדל פי 4 אם הוא ירוויח). על עניין הסיכון סיכוי במסחר ממונף נרחיב בפוסט נפרד. הרבה מאוד משתמשים שלנו מוצאים את עצמם מוחקים חלקים גדולים מהתיק שלהם בעקבות מינוף גבוה (BloxTax היא המערכת היחידה בעולם התומכת בחישוב רווחים/ הפסדים ממסחר Margin), הימורים לא נכונים על כיון השוק וזירות "לא הוגנות" עם ציטוטים בעייתיים.
בנוסף, יש לקחת בחשבון שהעמלות על מסחר ממונף מאוד גבוהות ונוגסות משמעותית ברווח שנותר בידיכם בסוף היום. זירות כמו Kraken, Poloniex, וBitFinex גובות הרבה מאוד עמלות על מסחר ממונף. לא מעט משתמשים מפסידים את מרבית ההשקעה שלהם בזירות כמו BitMex. הסיבה: הדרך בה עובדת הזירה והציטוטים שהיא מספקת, לא תורמים (בלשון המעטה), לסיכויים שלכם להרוויח.
גם מסחר דרך DAI ב-MAKER לא חף מטעויות: פוזיציות שנסגרות מאוד מהר ללא התראה מספקת, עלויות מינוף גבוהות מאוד ועמלות לא שקופות. כל אלה הופכות את תחום המסחר הממונף לכזה שמיועד למקצוענים בלבד.
מבצעים המון פעולות קטנות ונשארים רק עם DUST
ריבוי פעולות בסכומים קטנים על מגוון רחב של מטבעות, זהו מתכון מובטח להפסד ושחיקת ערך ההשקעה לאורך זמן של תיק המטבעות הדיגיטליים שלכם. איך זה קורה?
כשאתם מבצעים הרבה פעולות, נלוות להן לא מעט עמלות. כאשר התנהלות זו מתבצעת במגוון רחב של מטבעות, והעמלות נגבות במספר מטבעות – השחיקה יכולה להוביל למצב שבו כמות המטבעות שיש לכם קטנה, ומתחילה לרדת מתחת לכמות המינימום הנדרשת כדי לבצע פעולה מסויימת (כגון מכירה/ המרה לביטקוין).
למשל, ישנן זירות רבות שדורשות מינימום לביצוע פקודה – המרת אלטים לביטקוין. אם אתם מחזיקים מעט מידי מאותו האלט בגלל ירידת השווי שלו כתוצאה מהשחיקה ומתשלום העמלות, לא תוכלו להמיר אותו חזרה לביטקוין, לא תוכלו למשוך אותו חזרה לארנק ובעצם נתקעתם עם משהו בשווי נמוך אשר לא תוכלו למשוך מזירת המסחר חזרה לארנק שלכם. לכלום הזה קוראים DUST (אבק) – והוא תקוע בזירת המסחר בלי יכולת לעשות איתו שום דבר.
לכן, מומלץ להתרכז בכמה מטבעות עיקריים במסחר השוטף שאתם מבצעים. בצעו טריידים משמעותיים, אל תהיו תזזיתיים, וכך תוכלו לחסוך כסף, גם בעמלות וגם, ואולי אפילו הכי חשוב, יהיה לכם יותר קל להתמקד ולהבין במה אתם סוחרים – לתכנן אסטרטגיית השקעה נכונה, וללמוד ממהלכים שצלחו, וגם מאילו שלא כל כך.
Binance מציעה מנגנון לטיפול ב"אבק" והמרתו ל BNB.
ממשו הפסדים לקראת סוף שנה
BloxTax מבצעת חישובי מיסוי רבים, ואחד הדברים בהם אנו נתקלים, הוא משקיעים שבטוחים שהפסידו (ומאמינים שיוכלו לקבל החזר מס), אך שוכחים שכדי באמת להפסיד ולא רק להפסיד "על הנייר" – יש לבצע עסקה. בסוף כל שנה, ניתן לקזז הפסדים במטבעות דיגיטליים כנגד רווחים בעסקאות אחרות של מטבעות דיגיטליים או כנגד רווחים מנכסים – נדל"ן או תיק ניירות ערך. כך, למעשה ההפסד הופך למגן מס עבור המשקיע.
אבל, על מנת שיהיה ניתן להשתמש בהפסד כמגן מס, הוא צריך להיות הפסד אמיתי ולא רק הפסד על הנייר. לכן, לקראת סוף שנה כדאי לבצע תיכנון אופטימלי של ההשקעה, לממש – למכור או להמיר – מטבעות הפסדים ולקבע את ההפסד בעסקה אמיתית שיהיה ניתן להכיר בה לצרכי מס.
לכן, חשוב לנהל את אסטרטגיית ההשקעה שלכם בצורה יעילה, תוך תכנון נכון של שימוש בכל ההטבות שרשות המיסים מעניקה, ועבודה נכונה ומימוש הפסדים לקראת סוף שנה, יכולים להגדיל את הרווחים שלכם לאורך זמן באופן משמעותי.
באופן כללי, סוף השנה הוא תקופה חשובה מאוד למשקיעים במטבעות דיגיטליים: אספו מסמכים הנדרשים לדיווח לרשות המסים, סירקו את כל הפעולות שביצעתם וודאו כי הן מתועדות כנדרש, וכך גם תוכלו לקבל תמונה מלאה על מצבכם, ולתכנן את אסטרטגיית ההשקעה שלכם להמשך.
סוחרים רציניים? – בקשו הנחה על העמלות שלכם
אנחנו רואים אצל המשתמשים שלנו תשלום עמלות בגובה אלפי ואפילו עשרות אלפי שקלים בשנה. לעיתים העמלות מגיעות לשיעור מטורף של שליש מהרווח של המשתמשים שלנו. עשו מאמץ להקטין את עמלות שאתם משלמים אצל חלפנים וזירות מסחר.
צריך לזכור שהתחרות בשוק זירות המסחר מטורפת: יש המון זירות מסחר והמון מטבעות נסחרים. זירות כמו Kraken, BitFinex, COINEX ועוד מוכנות להציע לסוחרים דרכם הנחות משמעותיות בעמלות שלהם. זה אמנם כרוך בפרוצדורה קלה: צריך לפנות אליהן בשביל לקבל את ההנחה (אם אתם אכן סוחרים בהיקפים גבוהים תקבלו פנייה יזומה אליכם), אבל לשלוח אימייל לתמיכה ושירות הלקוחות של זירת המסחר, להתעניין, ולציין שאתם שוקלים לרכז את הפעילות שלכם בזירה המסוימת הזו תמורת הנחה בעמלות – יכול להשתלם לכם ולהגדיל את הרווח שלכם בסוף השנה באופן משמעותי. כח המיקוח שלכם מול הזירה יגדל גם אם תציעו ריכוז הפעילות בזירה מסוימת, וגם אם תגדילו נפח הפעילות בה. עם זאת חשוב לא להתפתות לבצע פעולות מיותרות בתיק ההשקעות, גם אם עלותן נמוכה.
מומלץ גם לבחון זירות שמאפשרות לקבל הנחה אם מחזיקים מטבע מסוים ומשלמים איתו את העמלות: Binance עם BNB, ולBitFinex ול-COINEX יש הסדרים דומים).
אין לכם מפתח פרטי?
אולי הדבר הכי מטריד והכי מסוכן שראינו אינו קשור בכלל למסחר. הוא קשור לאופן שבו אנשים מתנהלים עם הקריפטו שלהם מול זירות המסחר השונות.
בשנים האחרונות ראינו לא מעט זירות מסחר אשר נסגרו ללא הודעה, נפרצות ללא התראה והסירו מטבעות ממסחר מבלי לתת הודעה מוקדמת לבעלים של אותם מטבעות. זיכרו שהפיקוח על זירות המסחר עדיין נמצא בחיתוליו (לא מעט זירות מסחר אינן נתונות לרגולציה בכלל) ולא כל הזירות מתנהלות באחריות. לכן האחריות הסופית היא עליכם.
אם אתם משתמשים בזירות מסחר כמקום אחסון למטבעות שלכם (במקום בארנק משלכם) זה אומר שאין לכם מפתח פרטי, ואם אין לכם מפתח פרטי אין לכם ביטקוין.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.