תוכן עניינים
לעושה השוק המבוזר, שהפך ללהיט החם בעולם הקריפטו, יש גם צדדים אפלים, ומלכודות בהם תוכלו להפסיד כסף. ממה צריך להיזהר ומי השחקנים שיגרפו את הקופה על חשבונכם
יונסוואפ, אותה הכרנו בפוסט הקודם, מצטיירת לעיתים כהתגשמות העתיד הפיננסי האוטופי: עושה שוק מבוזר שתמיד יאפשר לכם להמיר מטבעות ויספק נזילות. מערכת מבוזרת, שקופה, אשר פתוחה בפני כל מי שרוצה יכול להשתמש בשירותיה: סוחרים, ספקי נזילות, או סתם משקיעים שמחפשים מידע. אבל בתוך האוטופיה הזאת, אנשים רבים מפסידים כסף. כי בעולם מבוזר, בלי שליטה מרכזית וכלי בקרה כמו הכר את הלקוח, ומניעה של תופעות כמו הלבנת הון ובלי תמיכה טכנית – יש גם לא מעט גורמים שמנצלים את המצב לטובתם.
הזדמנות לפרוייקטים חדשים
השימוש הבסיסי של יוניסוואפ הוא המרה של מטבעות. בגלל שאין צנזורה על המערכת (אחד היתרונות הבולטים של מערכת מבוזרת), כל פרויקט יכול להרים POOL (מאגר בו ניתן להמיר מטבע מסויים למטבע אחר) של המטבע שלו. מצד אחד, זה נפלא שיש אפשרות לפרוייקטים קטנים בתחילת דרכם להציע את המטבע שלהם למכירה או להמרה מבלי להסתבך עם תהליך הרישום לבורסות הריכוזיות ולשאת בעלויות שלו.
פתח למטבעות מזוייפים
אבל, מצד שני, זה אומר שכל אחד יכול לייצר חוזה ביוניסוואפ שמאפשר לו להציע לכם להמיר מטבע אחד לאחר. בין כל החוזים ניתן למצוא לא מעט חוזים עם מטבעות פיקטיביים, למשל מטבעות WETH (אתריום עטוף) או WBTC מזויפים שנועדו להטעות אותכם ולגנוב מכם DAI או USDT בתמורה לטוקן שלא שווה כלום. מנסיוננו יש לא מעט חוזים שאנשים פתחו עם WBTC (Wrapped BTC – ביטקוין שיושב על רשת האיתריום, שאין בינו לבין WBTC אמיתי כל קשר), ונפרדו מכספם.
מטבעות מזוייפים – איך זה עובד?
מתחזה פותח חוזה חכם על גבי רשת האיתריום ומייצר מיליוני מטבעות WBTC מזויפים (הוא לא קורא להם WBTC הוא קורא להם WBTC~ בתקווה שאף אחד לא ישים לב). בשלב הבא הוא לוקח כמות מסוימת של מטבעות מזויפים, מול כמות מסוימת של מטבעות USDT או DAI אמיתיים, מפקיד אותם לחוזה שהוא מייצר ביוניסוואפ ויוצר בעצם פול חדש.
המתחזה מטעין את החוזה בצורה כזו שמחיר ה WBTC נראה אטרקטיבי. כעת, כל מי שימיר את ה USDT שלו בחוזה בתמורה למטבע ה WBTC המזויף, ייפרד מה USDT שלו ויקבל טוקן חסר ערך. אגב, הנוכל ששולט בחוזה, יכול תמיד למשוך את כל מטבעות הUSDT מהחוזה, או להציף את החוזה עם מיליוני WBTC מזוייפים בכדי לשלוף את ה USDT שהופקדו לחוזה.
במילים אחרות יש ביוניסוואפ תופעה של מטבעות מזויפים שלא שווים כלום. לכן, זכרו תמיד לעבוד מול חוזים גדולים, מוכרים ומקובלים ולא מול חוזים קטנים עם מטבעות איזוטריים, שאולי מציעים "עסקה טובה" אבל בעצם מנסים למכור לכם זבל.
זיכרו, כל פעולה שאתם עושים UniSwap – המרה, הפקדה לנזילות היא אירוע מס. בישראל גם המרות של מטבע וירטואלי (ביטקוין ומטבעות קריפטוגרפים) נחשבת אירוע מס ויש לדווח עליו. עבדו מסודר, עם ארנק מסודר בכדי להקל על הדיווח שלכם.
החסרונות של השקיפות
השקיפות המלאה של יונסוואפ כרשת המבוזרת מנוצלת לרעה באמצעות -Frontrunning או בעברית "מסחר מטרים" (מהמילה טרום, מקדים). איך זה קורה? נגיד שאתם יודעים שהולכת להיות פקודה גדולה בבורסה כמו Binance, למשל בוצעה העברה של 100 מיליון מטבעות USDT וברור לכם שבדקות הקרובות ישתמשו בהם לרכישה של ביטקוין. מה תעשו?
מסחר מטרים – העיקר להיות ראשון
לכם ברור שעסקה בהיקף כזה תעלה את מחיר הביטקוין לפחות ב-400 USDT. לכן, לפני שהפקודה של הרכוש הגדול בביננס מגיע לספרי הפקודות, כדאי לקנות מטבעות ביטקוין בביננס עם ה-USDT שלכם במחיר הנוכחי, ומיד לשים פקודת מכירה בשער גבוהה יותר כדי למכור אותם מיידית לרוכש הגדול שמגיע שניה אחריכם לביננס. בעצם הקדמתם את הפעולה של הסוחר הגדול וגרפתם לכיסכם תוך שניות רווח חסר סיכון של 400 USDT על כל ביטקוין שהרגע רכשתם.
אבל מה ההשלכות של מצב כזה על מי שנותן פקודות בבורסה? אם הוא מוכר, ונתן פקודה למכירה של מסוג MARKET (פקודה לביצוע במחיר שוק), הוא יקבל מחיר נמוך יותר ממה שהוא ציפה לקבל, אם הוא קונה בפקודה מסוג MARKET, עלות קניה שלו תהיה גבוהה יותר ממה שהוא ציפה לשלם.
להפרש הזה קוראים בשפה המקצועית Price Slippage: כלומר מחיר העיסקה שראיתם אולי יהיה תקף למטבע הראשון שתקנו בתוך הפקודה, אבל הוא "מחליק לכם" ועולה עם כל מטבע נוסף באותה פקודה. השנוי יכול להיות קיצוני ו Slippage-של 3%-5% הוא דבר נפוץ.
בבורסות הריכוזיות כמו ביננס ניתן להימנע מזה באמצעות מסחר בפקודת LIMIT (ביצוע עד מחיר מסוים אותו הגדרתם) ולא באמצעות פקודת MARKET (המתבצעת אל מול כמות במחיר השוק), ואנו ממליצים תמיד לסחור בפקודת LIMIT – בכל סוגי המסחר, בכל הבורסות.
פקודות MARKET הורגות יוניסוואפ
בזירה מבוזרת כמו יוניסוואפ האפשרות למסחר מטרים היא גבוהה יותר. מכיוון שהיא איננה בורסה ואין לה ספר פקודות, כל הפעולות שאתם מבצעים שם הם פקודות MARKET.
בנוסף, מדובר על שירות מבוזר ושקוף – הכל על הבלוקציין ולכולם יש גישה למידע. כשאתם משדרים טרנזקציה לחוזה של יוניסוואפ מולו אתם רוצים לבצע את ההמרה, אתם משלמים עמלת טרנזקציה -GAS, אך לפני שהטרנזקציה מגיעה לחוזה, היא נשלחת למאגר הטרנזקציות שצריכות להיכנס לבלוק הבא של רשת האיתריום למאגר שנקרא MemPool. המאגר הזה שקוף וגלוי לכל מי שמריץ צומת איתריום.
משקיעים מתוחכמים, עם יותר כסף מכם, יותר כוח חישוב מכם ויותר אמביציה מכם, כותבים חוזים חכמים אחרים שסורקים את ה -MemPool. ברגע שהם מזהים את הפקודה שלכם להמיר מטבע בפול מסויים הם יודעים בדיוק בכמה המחיר של המטבע ביוניסוואפ יזוז, והם יכולים לנצל את המידע הזה. באמצעותו של חוזה חכם שאוטומטית שולח פקודה הפוכה משלכם ליוניסוואפ עם עמלת GAS יותר גבוהה משלכם, כך שהיא תתבצע לפני העסקה שלכם. לכן, הטרנזקציה שלכם כבר תתבצע במחיר גבוה יותר ביוניסוואפ ומי שהקדים אותכם גרף רווח ארביטראז'.
אז מה יוניסוואפ עושה בנידון?
כדי להתגבר על זה יונסוואפ עידכנה פרוטקול חדש שכולל שני מרכיבים חשובים:
- אפשרות לקבוע את ה-Price Slippage שלכם, כלומר אתם קובעים כמה אתם מוכנים לשלם על מטבע מסויים. אם המחיר משתנה באחוזים יותר מהערך שקבעתם הפקודה פשוט לא תתבצע. זה אולי לא פותר את הבעיה אבל מגן עליכם ממקרי קיצון ומקשה את החיים של הבוטים שמסתובבים שם בחוץ. שימו לב שאפשר לקבוע לפי אחוזים ולפי כמות טוקנים שאתם מצפים לקבל (זכרו: מדובר בעושה שוק, בו כל המרה היא מול כמות טוקנים שאתם אמורים לקבל).
- יוניסוואפ מאפשרת לכם לקבוע לכמה זמן הפקודה שלכם יכולה להמתין עד לביצוע ע"י החוזה החכם בדקות, כך שתוכלו למנוע מפקודות שלכם להישאר גלויות לאורך זמן.
צריך לקחת בחשבון שאם קבעתם את מנגנוני ההגנה והעסקה לא מתבצעת, עדיין תשלמו את עמלת הטרנזקציה, שהיא לא נמוכה כלל, ומדובר בלא מעט כסף בשביל שירות שלא צרכתם.
מי מרוויח מכל הסיפור הזה?
כמו בהרבה מקרים מי שמרוויח אלה הליוונתנים, הכרישים והדגים השמנים בים הקריפטו. מי שיכול להרשות לעצמו לעשות עסקאות גדולות – להעביר לחוזה 50 או 100 ETH בטרנזצקיה ולשים עמלת GAS של 100$ או אפילו 500$ – יגיע ראשון לעסקה האטרקטיבית. אם יש משהו אטרקטיבי ביוניסוואפ, יש מספיק בוטים (חוזים חכמים לא שקופים) שימצאו אותה הרבה לפניכם.
כל עיוות, של פער מחיר שניתן לנצל, המכונות ישיגו אתכם. יותר מכך: הם ינצלו את החולשות שלכם, יזהו את הטרנזקציות שלכם עוד לפני שהם יגיעו לחוזה החכם של יוניסוואפ, ויגרפו כל שבריר של רווח חסר סיכון. זיכרו שיונסוואפ זה פרויקט צעיר מאוד שסובל מכאבי גדילה וממגבלות תכנון, ויש לו עוד לא מעט בעיות לפתור. אז פשוט הזהרו.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.