תוכן עניינים
בימים אלו מקבלים משקיעים רבים במטבעות קריפטוגרפיים בקשה למלא הצהרת הון על כלל נכסיהם. כיצד עושים זאת נכון ואיך מדווחים על הביטקוין? מומחי BloxTax מסבירים
הצהרת הון היא אחת מהדיווחים המשמעותיים ביותר שנדרשים על ידי רשות המסים, והיא מפרטת את כלל הנכסים של המצהיר, כולל מטבעות קריפטוגרפיים. ההצהרה תלווה את המצהיר לאורך השנים ותשמש כאומדן בידי הרשות להערכת יתר הדיווחים שמגיש המצהיר לאורך השנים. בפוסט זה יפורט על מה צריך להקפיד כשממלאים את הצהרת ההון וכיצד צריך להתייחס להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים.
מהי הצהרת ההון?
ההצהרה היא למעשה דו"ח נכסים של המצהיר וכוללת דיווח מפורט על כל הרכוש שנמצא בבעלותו. במסגרת הצהרת ההון מצהירים על נכסי נדלן, תוכניות חיסכון, מטבעות קריפטגרפיים, ניירות ערך, מזומנים, כלי רכב, תכולת דירה, תכשיטים, זכויות בנכסים – וכו'. מהנכסים מופחתות ההתחייבויות של המצהיר כמו משכנתא והלוואות. הנכסים בניכוי ההתחייבויות הם ההון עליו מצהירים.
לכל נכס או התחייבות אשר מדווחים בהצהרה מצרפים מסמך לאימות הזכויות והשווי: אישורי בנקים, קופות גמל, נסח דירה ורישיון רכב. לגבי אחזקות במטבעות קריפטוגרפיים מצרפים דו"ח יתרות, אשר מסופק על ידי BloxTax.
למה צריך לשים לב כשממלאים הצהרת הון?
הצהרת ההון תשמש את רשות המסים לאורך השנים כאבן בוחן לאמיתות הדיווחים. כך, אם לדוגמא המצהיר הצהיר שיש לו דירה ולאחר שלוש שנים הצהיר שיש לו 10 דירות, אך לאורך כל אותם שלוש שנים הוא לא דיווח על הכנסות חריגות, הרשות תבדוק לעומק האם כל ההכנסות דווחו. דוגמא נוספת היא אדם שמצהיר שיש לו מעט מטבעות ביטקוין (למשל), ובעתיד הוא מדווח על רווח גדול ממכירת מטבעות הביטקוין אשר היו ברשותו – במקרה זה הרשות תבחן את הצהרת ההון לראות אם הרווח הגיוני או אם יש סטייה המחייבת בדיקה מעמיקה יותר.
הצהרת הון מאפשרת למס הכנסה ליצור "נקודת אפס" בה נבחן השווי הפיננסי של המצהיר: מה הוא מחזיק כיום ומה בעתיד עשוי להניב לו רווחים או הפסדים עליהם יש לדווח. לכן חשוב להצהיר על כל הנכסים, באופן מדויק ככל הניתן.
דיווח לפי שווי או עלות?
ישנן שתי דרכים לדווח על נכסים בהצהרת הון: הדרך הראשונה היא לפי השווי בעת הדיווח: כמה כסף הם שווים אם היו מוכרים אותם בתקופה אליה מתייחס הדיווח. הדרך השנייה היא לפי העלות של הנכסים: כמה כסף שולם עבורם במועד בו הם ניקנו. נכסים סחירים כמו מניות ופיקדונות מדווחים על פי השווי בסוף השנה אליה מתייחסת הצהרת ההון. מניות למשל – מדווחות על פי השער שלהן בבורסה. נכסים לא סחירים או נכסים כמו מטבעות קריפטוגרפיים או נדל"ן, מדווחים בהתאם לעלותם בשקלים או בכל מטבע פיאט אחר.
מתי מגישים את הצהרת ההון?
בדרך כלל רשות המסים מבקשת הצהרת הון ממי שמגיש דו"ח שנתי (1301), לאחר שנה מהגשת הדו"ח לראשונה. לאחר מכן הצהרת ההון מתבקשת פעם בכמה שנים. עצמאיים, בעלי חברות ואנשים בעלי הכנסות גבוהות נדרשים להגיש הצהרת הון פעם בחמש שנים.
חשוב לדעת: רשות המסים רשאית על פי חוק לדרוש הצהרת הון מכל תושב ישראלי. לכן, לא צריך להיבהל אם מקבלים בקשה להצהרת הון, זוהי איננה דרישה חריגה והרשות לא צריכה לספק הסברים מדוע היא דורשת הצהרת הון.
דגשים חשובים למשקיעים במטבעות קריפטוגרפיים:
"במסגרת הצהרת ההון, המשקיעים במטבעות קריפטוגרפיים נדרשים להציג את אחזקותיהם באופן מפורט ככל שניתן. חשוב לפרט את כמות המטבעות מכל סוג מחזיק המצהיר בתיק ההשקעה ולא להסתפק בהצגה מאוחדת של כלל המטבעות", אומר תומר רביד, מנכ"ל BloxTax, ומוסיף: "למשקיעים המחזיקים במטבעות ונכסים רבים שהופכים את הדיווח למורכב, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע בתהליך הכנת הצהרת ההון".
רביד מוסיף ומסביר שמכיוון שרשות המסים מתייחסת להשקעה במטבעות קריפטוגרפים כהשקעה בנכס כמו נדל"ן, ועל האחזקה מדווחים לפי עלות המטבע ולא לפי שערו (כפי שעושים עם מניות), כפועל יוצא מכך על מטבעות שהתקבלו כתוצאה מ-FORK או מ-AIRDROP מדווחים בעלות אפס.
מבנה דו"ח יתרות למשקיעים במטבעות קריפטוגרפיים:
BloxTax מספקת למשקיעים הנדרשים למלא הצהרת הון דו"ח יתרות מקיף שכולל את כל הפירוט שנדרש על ידי רשות המסים. הדו"ח מציג מידע בנוגע ליתרת האחזקה בכלל המטבעות הקריפטוגרפים, לפי סוג המטבע, הכמות מכל סוג, העלות של כל מטבע בפיאט (בהתאם לעלות אשר שילם המשקיע עבור כל מטבע במועד רכישתו) וחלקו היחסי של המטבע מתיק המשקיע. הדו"ח מעודכן ליום האחרון בשנת המס אליה מתייחסת הצהרת ההון (ה-31 לדצמבר), כפי שנדרש על ידי הרשות.
הדו"ח מספק מידע לגבי העלויות בפועל של המטבעות, בין אם נרכשו בפיאט, או בעסקת המרה ממטבע קריפטוגרפי אחר (עסקאות ברטר "קריפטו לקריפטו"). בסוף הדו"ח ישנו סיכום של כלל העלויות לפי מטבעות פיאט, כך שיהיה ניתן לצרף להצהרת ההון באופן פשוט – בין כדיווח שקלי או דולרי. את הדו"ח עצמו יש לצרף להצהרת ההון כנספח.
דגשים לסיכום:
כשמתקבלת דרישה להגשת הצהרת הון מרשות המסים מומלץ להתייחס אליה ברצינות ולהשקיע תשומת לב בהכנתה. חשוב מאוד לדייק בפרטים ולהצהיר על השווי האמיתי והנכון של הנכסים וחובה לדווח על כל הנכסים שמחזיק המצהיר באופן מקיף, ובכלל זאת חשוב להצהיר על כל האחזקות במטבעות קריפטוגרפיים בהתאם לעלותם. בשל מורכבות הכנת הצהרת ההון והמשמעויות הרבות שיהיו לה לאורך השנים, מומלץ להתייעץ עם מומחה בנושא בעת הכנת ההצהרה.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.