מה כדאי לדעת על גשרים בין רשתות בלוקצ'יין

שתף

מה כדאי לדעת על גשרים בין רשתות בלוקצ'יין

תוכן עניינים

בניגוד לעבר, שבו טרנזקציות במטבע קריפטו מסוים יכולות היו להתבצע אך ורק על גבי רשת הבלוקצ'יין של אותו מטבע, כיום ניתן לבצע טרנזקציות מורכבות בין רשתות בלוקצ'יין שונות באמצעות פרוטוקולים הנקראים גשרים. במאמר זה נסביר מהם גשרים בין רשתות בלוקצ'יין, כיצד הם פועלים, ומהם הסיכונים הכרוכים בשימוש בהם.

עולם הקריפטו החל במטבע קריפטוגרפי אחד (ביטקוין כמובן) וברשת הבלוקצ'יין של אותו מטבע. בהמשך נולדו מטבעות דיגיטליים נוספים, כל אחד מהם על גבי רשת הבלוקצ'יין הייחודית שלו. ככל שנמשכו הצמיחה וההתפתחות בתחום, כך עלה וגבר הצורך הטבעי לאפשר מעבר בין רשתות הבלוקצ'יין השונות ולהפוך את שלל המטבעות הוירטואליים והרשתות שעל גביהן הם מתקיימים לאקוסיסטם אינטראקטיבי, חיוני ודינמי.

כדי לתת מענה לצורך זה ולאפשר למשתמשי הקריפטו להנות מכל העולמות ולעבור באופן חופשי בין רשתות שונות, הומצא ופותח הרעיון של גשרים בין רשתות בלוקצ'יין. מדובר על פרוטוקולים אשר מאפשרים להעביר מידע מרשת בלוקצ'יין אחת לאחרת ולבצע טרנזקציות ביניהן.

מאחר ורשתות בלוקצ'יין שונות באופן מהותי אלו מאלו, המעברים ביניהן מורכבים ודורשים הבנה וידע. קיומם של גשרים בין רשתות בלוקצ'יין הופך את ההתנהלות באקוסיסטם הקריפטו לגמישה יותר, והאופן שבו הם מרחיבים את אפשרויות השימוש במטבעות קריפטוגרפים תורם להגברת האימוץ של מטבעות אלו. יחד עם זאת, גשרים בין רשתות בלוקצ'יין מביאים עמם חשיפה לפריצות ולאובדן כספים, פוטנציאל לניצול שלהם לצורך הלבנת הון, ואף אתגרים הקשורים במיסוי פעילות הקריפטו. בכל אלה נעסוק במאמר זה.

מהם גשרים בין רשתות בלוקצ'יין?

רשת בלוקצ'יין היא בסיס נתונים אשר כולל תיעוד שאין עליו עוררין של כל היסטוריית הטרנזקציות שהתבצעו באותה רשת. אלא שרשת בלוקצ'יין היא מערכת סגורה במובן זה שהפעולות שמתבצעות בה מתבצעות אך ורק בתוכה וללא אינטראקציה עם פעולות המתבצעות ברשת בלוקצ'יין אחרת. גשרים בין רשתות בלוקצ'יין (Cross-chain bridges) הם פרוטוקולים אשר מאפשרים לאינטראקציה כזו להתקיים ובעזרתם ניתן לבצע טרנזקציות בין רשתות בלוקצ'יין שונות.

רוב הנכסים הדיגיטליים קשורים לבלוקצ'יין ספציפי כזה או אחר, וגשרים בין רשתות בלוקצ'יין מאפשרים למשתמשים להעביר נכסים בין רשתות, כלומר מאפשרים לנכס דיגיטלי מסוים להתקיים גם על גבי רשת בלוקצ'יין שאינה הרשת הספציפית שלו. בכך הם מגדילים משמעותית את מספר השימושים האפשריים ברשתות הבלוקצ'יין ובנכסים המתקיימים עליהן.

אקוסיסטם הקריפטו כולל מאות רשתות בלוקצ'יין שונות ועובדה זו מעלה את הצורך באינטראופרביליות (Interoprability) שלהן, כלומר ביכולת התפעולית של הרשתות השונות להחליף ביניהן מידע ולעשות שימוש במידע שהוחלף. כאמור, היעדר אינטראופרביליות בין רשתות בלוקצ'יין שונות נתפס כאחד הגורמים המעכבים אימוץ בהיקפים נרחבים של תחום הקריפטו.

איך פועלים גשרים בין רשתות בלוקצ'יין?

ככלל, גשרים בין רשתות בלוקצ'יין פועלים בשיטה של נעילה והנפקה. בשיטה זו, כאשר אדם מעביר מטבע דיגיטלי מרשת אחת (לצורך ההסבר נקרא לה "הרשת השולחת") לרשת אחרת (לצורך ההסבר נקרא לה "הרשת המקבלת"), מה שקורה בפועל הוא שהמטבע ננעל בחוזה חכם על גבי הרשת השולחת, וטוקן שמהווה ייצוג של אותו מטבע מונפק על הרשת המקבלת.

נתאר זאת באמצעות הדוגמה הבאה: אדם מחזיק בכמות מסוימת של ביטקוין (BTC) על גבי רשת הבלוקצ'יין של המטבע. אותו אדם מעוניין לרכוש NFT אשר מתקיים על גבי רשת הבלוקצ'יין של אתריום, אך הוא מעוניין לשלם עבור ה-NFT באמצעות הביטקוין שהוא מחזיק. הוא לא יכול לעשות זאת משום שביטקוין אינו מתקיים על גבי רשת הבלוקצ'יין של אתריום. לכן אותו אדם זקוק לגשר כדי לבצע את הטרנזקציה.

אחד הגשרים שבעזרתם ניתן לבצע את הטרנזקציה המדוברת הוא WBTC, ראשי תיבות של Wrapped Bitcoin, כלומר ביטקוין עטוף. לצורך ההסבר, הבה נניח כי אותו אדם מתכוון לרכוש מספר NFTs בשווי 0.5 ביטקוין. הגשר נועל 0.5 ביטקוין בחוזה חכם על גבי רשת הבלוקצ'יין של ביטקוין, ובמקביל מנפיק טוקן שנקרא WBTC ואשר נוצר בתקן ERC-20 על רשת הבלוקצ'יין של אתריום. מאחר וכמות ה-WBTC תמיד תהיה זהה לכמות הביטקוין שנעולה בחוזה החכם, הרי שבתמורה ל-0.5 ביטקוין הנעול בחוזה החכם, מתקבל 0.5 WBTC ואיתו יכול המשתמש לבצע את רכישתו. נדגיש שוב – הביטקוין העטוף, שמהווה רק ייצוג של הביטקוין האמיתי, תמיד יהיה מגובה ביחס של 1:1 על ידי הביטקוין האמיתי.

במילים אחרות, הביטקוין האמיתי לא באמת עובר מרשת הבלוקצ'יין של ביטקוין לרשת הבלוקצ'יין של אתריום, אלא רק מוחלף בייצוג סינטטי שלו. באותו אופן פועלים גם גשרים אחרים, כלומר הם נועלים ברשת אחת את המטבע המקורי ומנפיקים ברשת השניה כמות שווה של הייצוג הסינטטי של אותו מטבע מקורי.

יתרונות וחסרונות של גשרים

כמו כל מנגנון אחר, גם גשרים בין רשתות בלוקצ'יין מתאפיינים במספר יתרונות וחסרונות. שניים מהיתרונות הבולטים של גשרים הם:

  1. צמיחת האקוסיסטם – השימוש בגשרים מרחיב באופן משמעותי את גבולות הגזרה של השימוש בקריפטו, בכך שהוא מאפשר למשתמשים לגוון ולהעשיר את הפעילות שלהם, לנוע בין רשתות שונות ולהנות ממכלול האפשרויות שהן מציעות, וכמובן להתנהל באופן יעיל יותר.
  2. צמצום עלויות – השימוש בגשרים מצמצם משמעותית את עלויות ביצוע טרנזקציות הקריפטו. זאת משום שלפני הופעתם של גשרים הדרך היחידה שבעזרתה ניתן היה לבצע טרנזקציות בין רשתות בלוקצ'יין היתה לבצע המרה ממטבע למטבע באמצעות זירות המסחר הרלוונטיות. אם נחזור לדוגמה של המשתמש אשר מבקש לרכוש NFT ושלם עבורו בביטקוין, הרי שלפני הופעתם של גשרים הוא היה נאלץ להמיר את הביטקוין שלו לאתריום (ETH) בזירת מסחר ואז לבצע את רכישת ה-NFT באמצעות האתריום שקיבל. מובן כי דרך זו כרוכה בעלויות גבוהות ובתהליך יחסית מסורבל.

מובן שלשימוש בגשרים בין רשתות בלוקצ'יין יש גם מספר חסרונות בולטים וביניהם:

  1. ידע ייחודי – השימוש בגשרים דורש ידע והבנה ייחודיים וייתכן שדרישה זו מהווה מחסום בפני משתמשים רבים אשר עדיין נרתעים מההתנסות.
  2. פריצות – המבנה המורכב של גשרים בין רשתות בלוקצ'יין הופך אותם לפגיעים לפריצות, כפי שנתאר בהמשך.
  3. הלבנת הון – לצד השימושים הלגיטימיים בגשרים, מתברר כי שחקנים זדוניים משתמשים בהם לצורך הלבנת הון, כפי שנתאר בהמשך.
  4. קושי בניטור – בניגוד לטרנזקציות אשר מתבצעות אך ורק על רשת בלוקצ'יין אחת ובכך ניתנות למעקב בפשטות וביעילות, טרנזקציות המתבצעות באמצעות גשרים עלולות להיות קשות לניטור ולתיעוד. לדוגמה, נניח שאדם מבקש לבצע טרנזקציה מסוימת באמצעות גשר בין רשת הבלוקצ'יין של אתריום לרשת הבלוקצ'יין של סולאנה (Solana). ראשית הוא שולח את המטבעות האתריום שלו על הרשת של אתריום ואז מקבל את מזהה הטרנזקציה (ה-tx hash, קיצור של Transaction Hash), כלומר את ההוכחה לכך שהטרנזקציה אומתה ונוספה לבלוקצ'יין. כחצי שעה לאחר מכן הוא יקבל על הרשת של סולאנה את המטבעות המייצגים את מטבעות האתריום שלו, אך לטרנזקציה הזו יהיה מזהה טרנזקציה אחר לגמרי. במילים אחרות, לאותה פעולה (השימוש בגשר בין אתריום לסולאנה) יהיו שני מזהי טרנזקציה שונים.

נדגיש כי אחד מיתרונותיה המובהקים והמשמעותיים של מערכת המידע של BLOXTAX הוא היכולת שלה לעקוב אחר הטרנזקציות המורכבות המתבצעות על גשרים בין רשתות בלוקצ'יין.

פריצות לגשרים

גשרים בין רשתות בלוקצ'יין מהווים, בין השאר, יעד מרכזי להאקרים, שכיוון הפעולה העיקרי שלהם מתמקד בנסיון להניח את ידיהם על המטבעות הקריפטוגרפים הנעולים בחוזים החכמים של הגשרים, כפי שתיארנו לעיל. כדי לסבר את האוזן נציין כי בשנת 2022 דווחו 13 מקרים של התקפות על גשרים, שבמסגרתן נגנבו מטבעות קריפטו בשווי של כ-2 מיליארד דולר.

האקרים מתמקדים בעיקר בחוזים חכמים משום שאלו חשופים למגוון חולשות, בין היתר כתוצאה מהעובדה שעדיין מדובר בטכנולוגיה חדשה ומתפתחת וכזו שעדיין נבנית ונבחנת. במילים אחרות, חלק מהחולשות הקיימות בחוזים חכמים עדיין לא התגלו ולכן עוד לא ניתן להתגונן מפניהן. לדוגמה, חולשה מסוימת בקוד של חוזה חכם של גשר בין רשתות בלוקצ'יין יכולה לאפשר להאקר להנפיק כמות בלתי מוגבלת של טוקנים מייצגים (כלומר הטוקן ברשת המקבלת, אשר מייצג את המטבע האמיתי ברשת השולחת). בהמשך יכולים ההאקרים להחליף את הטוקנים שהם הנפיקו במטבעות המקוריים הנעולים וכך להשאיר את המשתמשים הלגיטימיים של הגשר עם טוקנים מייצגים חסרי ערך, כלומר ללא המטבעות המקוריים אשר מגבים את הערך של הטוקנים המייצגים. חשוב לזכור כי ללא המטבעות המקוריים אשר מגבים את המטבעות המייצגים, למטבעות המייצגים אין כל ערך.

הלבנת הון באמצעות גשרים

בתחילת אוגוסט 2022 הטיל המשרד לבקרת נכסים זרים של מחלקת האוצר האמריקנית סנקציות על טורנדו קאש (Tornado Cash), מיקסר הקריפטו שאפשר למשתמשים בו להסוות את מקור המטבעות הדיגיטליים שהם העבירו דרך השירות, כפי שניתן לקרוא במאמר שלנו: בין פרטיות לפיקוח: המקרה של טורנדו קאש. בעקבות הפרשה עברה בהדרגה הפעילות הבלתי חוקית של הלבנת מטבעות קריפטוגרפים מהשירות של טורנדו קאש ושל מיקסרים אחרים אל גשרים בין רשתות בלוקצ'יין, כפי שעולה בין השאר מדוח שפרסמה לאחרונה חברת אליפטיק (Elliptic) העוסקת בזיהוי פלילי על גבי רשתות בלוקצ'יין. נראה כי יש לכך שלוש סיבות עיקריות:

  1. טוקנים אזוטריים – בחלק משמעותי מהמקרים בהם שחקנים זדוניים גונבים מטבעות קריפטוגרפים באמצעות הונאות ופריצות, המטבעות שנגנבו הינם אזוטריים, כלומר פחות מוכרים ובעלי נתח שוק יחסית קטן. לעתים, הדרך היחידה להמיר את אותם מטבעות אזוטריים למטבעות דיגיטליים מוכרים ובעלי נזילות גבוהה יותר, היא באמצעות פרוטוקולים מבוזרים דוגמת גשרים בין רשתות בלוקצ'יין.
  2. אנונימיות – רבים מהשירותים המבוזרים, כמו בורסות מבוזרות וגשרים בין רשתות בלוקצ'יין אינם דורשים זיהוי של המשתמשים בהם באמצעות תהליכי הכר את הלקוח (KYC, ראשי תיבות של Know Your Customer). ניתן לקרוא על כך עוד במאמר שלנו: KYC – קו ההגנה הראשון של המסחר בקריפטו.
  3. קושי בניטור – כפי שציינו קודם לכן, הפעילות המתבצעת בגשרים בין רשתות בלוקצ'יין הינה מורכבת לניטור ומעקב, ושחקנים זדוניים מודעים היטב לעובדה כי גם חברות המתמחות בניתוח התנועות על גבי הבלוקצ'יין מתקשות לבצע ניטור יעיל של הפעילות באותם גשרים.

גשרים ושאלת המיסוי

על פניו נראה כי השימוש בגשרים בין רשתות בלוקצ'יין אינו אמור להיות ממוסה, וזאת משום שלכאורה מדובר בשירות שמרחיב את אפשרות השימוש במטבעות וירטואליים ולא בשירות שדורש מכירה או המרה שלהם. יחד עם זאת, בחינה מדוקדקת יותר של סוגיית המיסוי מצביעה על שלושה גורמים שבגללם השימוש בגשרים עשוי להיתפס כאירוע מס:

  1. עמלות – ישנם גשרים שבהם נגבית מהמשתמש עמלה. נדגיש כי לא מדובר בעמלת גז, כלומר בעמלה שמשלמים עבור ביצוע טרנזקציות ברשת הבלוקצ'יין, אלא בעמלת גישור, כלומר בעמלה שמשלמים עבור עצם השימוש בגשר כדי להעביר נכס דיגיטלי מרשת בלוקצ'יין אחת לאחרת. העובדה ששולמה עמלה עבור השימוש בגשר נתפסת כעדות לכך שהתרחש אירוע מס, וזאת משום שעמלת הגישור נחשבת לעמלת המרה וכידוע, המרת מטבע דיגיטלי אחד במטבע דיגיטלי אחר היא אירוע מס.
  2. שינוי סוג המטבע – המעבר שמתבצע בגשר ממטבע מקורי למטבע מייצג (למשל המעבר מביטקוין ל-WBTC, כלומר לביטקוין עטוף) נחשב להמרה בין מטבעות שונים ולכן לאירוע מס. העובדה שמדובר במטבעות שונים מתבססת על כך שכל אחד מהם מגלם בתוכו רמה אחרת של סיכון ועל כך שקיים ביניהם פער של מחיר. ביטקוין וביטקוין עטוף נסחרים במחירים שונים.
  3. פערי מחיר – אמנם קיימים גשרים שבהם המטבע המונפק על הרשת המקבלת הוא מטבע קריפטו אמיתי ולא רק ייצוג סינטטי של המטבע המקורי, אך ברוב המקרים נכס שעובר מרשת בלוקצ'יין אחת לרשת בלוקצ'יין אחרת זוכה לייצוג סינטטי שלו ומעבר זה בין נכס מקורי לייצוג שלו נחשב להמרה ביניהם ולכן לאירוע מס. זאת משום שהמעבר הוא מנכס אחד לנכס אחר ולשני סוגי הנכסים יש שווי כלכלי שונה ויש ביניהם פערי מחיר. נציין כי במקרים מסוימים ניתן, בעזרת חוות דעת מטעם צוות רואי החשבון של בלוקסטקס, לנקוט גישה לפיה שימוש בגשרים אינו מהווה אירוע מס.

כפי שהסברנו קודם לכן, השימוש בגשרים בין רשתות בלוקצ'יין כרוך במורכבות, ומורכבות זו כוללת גם את ההתייחסות לשאלות המיסוי הרלוונטיות אשר עולות בעקבות ביצוע טרנזקציות באמצעות גשרים. לכן אנו שבים וממליצים להתייעץ עם צוות המומחים של בלוקסטקס במידה ותיק הקריפטו שלכם כולל מעבר בין גשרים.

לסיכום

אין ספק כי גשרים בין רשתות בלוקצ'יין מרחיבים משמעותית את מגוון השימושים שמציע עולם המטבעות הדיגיטליים והופכות את השימוש בקריפטו ליעיל ולגמיש יותר. יחד עם זאת, מדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית אשר עדיין נמצאת בשלבי ההתפתחות וההבשלה שלה לכדי טכנולוגיה בוגרת ואמינה. חולשות בחוזים חכמים ממשיכות להתקיים וכל אחת מאותן חולשות עלולה להיות בעלת פוטנציאל נזק משמעותי ולעתים אף הרסני.

למרות הסיכונים, כפי שתיארנו לעיל, נראה כי באקוסיסטם הקריפטו קיימת דרישה גבוה לשימוש בגשרים בין רשתות בלוקצ'יין ובהחלט ניתן להניח כי עם הזמן הטכנולוגיה תאפשר פעילות בטוחה ומהימנה יותר. עד אז מומלץ ללמוד ולהבין את התחום כדי להימנע מטעויות, לנהל סיכונים ולפעול באופן מושכל, וכמובן להתייעץ עם גורמי המקצוע הרלוונטיים לפני שבוחרים לבצע טרנזקציות משמעותיות באמצעות גשרים.

רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.

תומר רביד, יזם, מייסד ומנכ"ל חברת בלוקסטקס

תומר רביד

תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.

כתבות נוספות בתחום:

מיסוי קריפטו ומטבעות דיגיטליים
מדוע חייבים לשלם מס על השקעה בביטקוין? מתי חייבים לדווח? מהו רווח? איזה מס יש על ביטקוין? ואילו טפסים צריך? BloxTax מפרסמת לנוחיות...
מסחר בקריפטו
ההשקעה והשימוש במטבעות דיגיטליים מחייבים קניה ומכירה שלהם באחת מכמה דרכים אפשריות. התהליך כרוך בעמלות, ידע וציות לרגולציה והוא תלו...
bitcoin-tax-time-clean1--1-.webp
תכנון מס הוכר לפי החוק הישראלי כזכות של המשקיע. הטכנולוגיה של BloxTax נותנת למשקיעי הקריפטו סט של כלים על מנת לבצע תכנון מס חוקי ו...