תוכן עניינים
אף אחד לא מעוניין לסייע לגורמי פשיעה להתפרנס. לכן – העברת כספים למערכת הבנקאית מחייבת ויתור על אנונימיות. לאחר חקיקת צו הלבנת הון חדש קל יותר להפקיד כספים ממסחר בקריפטו בבנק, אך עדיין יש כמה דגשים שצריך לקחת בחשבון
בימים אלו מתרחש שינוי מהותי ביחסי משקיעי הקריפטו והבנקים: אם בעבר הבנקים סרבו באופן גורף לקבל כסף שמקורו במסחר בקריפטו ואף קיבלו גיבוי מלא מבנק ישראל, היום, לאחר חקיקת צו הלבנת הון חדש שחל על העוסקים בעולם הקריפטו, ולצד פסיקה חדשה בנושא, המגמה הזו הולכת ומשתנה. למעשה כיום אין הצדקה לסירוב גורף מצד הבנקים לקבל כסף רק בגלל שמקורו במסחר במטבעות דיגיטליים. אבל למרות זאת חשוב לדעת: לבנקים מותר לבצע ניהול סיכונים על מנת לא להכניס אליהם כסף לא חוקי שמקורו בהלבנת הון אסורה. לכן, הם ישאלו שאלות וידרשו מסמכים, על מנת שיוכלו להתחקות אחרי נתיב הכסף. אם אתם מתכננים להפקיד את כספי השקעת הקריפטו בבנק, כך תתנהלו נכון על מנת להימנע מסירוב:
מה יבקשו בבנק
הבנקים ישאלו שאלות על מנת לאמת שהכסף שאתם מבקשים להפקיד הוא ממקור חוקי. למעשה, עם כניסתו לתוקף של צו הלבנת ההון החדש שחל על העוסקים בקריפטו, קל יותר לבנק לאמת שנתיב הכסף הוא חוקי, בטח אם הוא מגיע ממסחר בזירה שעומדת בדרישות של ביצוע הכר את הלקוח בעצמה ושביצעה הליכים למניעת הלבנת הון. לכן, חשוב לבצע מסחר מול גופים מפוקחים, אשר דורשים מכם לעשות הליך זיהוי ולספק תעודות מתאימות לאימות הזהות שלכם.
זה המקום להדגיש, אם יש לכם מסחר במקומות אשר לא דורשים הזדהות (כגון זירות מבוזרות) זו בעיה מאוד גדולה כיוון שמבחינת הבנק שימוש בשירותים אשר אינם מחייבים הזדהות מהווה דגל אדום בכל הקשור להלבנת הון. הנחת היסוד היא שמי שפועל במקום בו יש אנונימיות, מעוניין בה מסיבותו יהיו אשר יהיו. זה לא אומר שלא ניתן יהיה להעביר כספים חזרה לבנק, זה רק אומר שזה יהיה מורכב יותר וכנראה יקר יותר.
בנוסף, הבנקים ידרשו לדעת את נתיב הכסף המלא: מאיפה הוא נשלח אליכם, אילו ביקורות נעשו לגביו ואיך קרה שהגיע לידיכם סכום כזה (מה שנקרא בשפה המקצועית – "נתיב האושר"): איך 10 אלף דולר שהיו לכם הפכו למיליון – ממסחר אקטיבי? מעליית ערך של מטבעות שנרכשו בעבר?
מומלץ בחום לא לשקר לבנק: לא לנסות להסתיר במתכוון או להשמיט פרטים כאשר עולות שאלות, שכן דיווח שיקרי בנושא הלבנת הון זו עבירה אשר יש לה השלכות רחבות. סיחרו במקומות בהם יש נוהל הכר את הלקוח ברור, מוקפד, ושנאכף גם עליכם (כלומר נדרשתם בעצמיכם להזדהות בפני הזירה), והעבירו כספים לבנק ממקומות מורשים.
קנייה ומכירה
אף אחד לא מעוניין לסייע למשפחות פשע להתפרנס, לכן המהות של חוקי הלבנת ההון היא לא לאפשר העברות אנונימיות ופרטיות לתוך המערכת הבנקאית. ככל שיהיו בידיכם יותר מסמכים אשר מתעדים שהכסף הגיע במסגרת השקעה לגיטימית ממקומות אשר ביצעו פעילות אקטיבית למניעת עבירות הלבנת הון, כך יהיה לכם יותר קל להפקידו. לכן, עיבדו באופן מסודר עם גופים אמינים, שימרו תיעוד של ארנקים, אל תעבירו מזירת מסחר אחת לאחרת בלי לעבור בארנק הפרטי שלכם, ואל תנסו "לכופף חוקים",
אם בצעתם מסחר מול אדם פרטי ולא באמצעות זירה, בקשו את הכסף ממנו בהעברה בנקאית, ושמרו את התיעוד. כך, תוכלו להראות שמדובר בכסף שהגיע מבנק והאדם שהעביר אותו מוכר למערכת הבנקאי ושעבר בעצמו הליך זיהוי כאשר פתח חשבון בבנק שלו. כסף מעסקה במזומן מול אדם פרטי לא יתקבל במערכת הבנקאות (זה המקום להזכיר גם את החוק לצמצום השימוש במזומן שחוקק במסגרת המאבק בפעילות פלילית לרבות פשיעה חמורה, העלמות מס והלבנת הון).
נדגיש כי צו איסור הלבנת ההון החדש חל רק על גופים ישראלים. יכול להיות שבעתיד זה ישתנה. אבל מי שעובד עם גופים זרים, כגון DEFI, שלא עומדים בדרישות זיהוי מינימאליות, עשוי למצוא את עצמו בבעיה.
מיסוי
אי תשלום מס הוא עבירת מקור לפי חוקי הלבנת ההון הישראלים. כלומר: אי תשלום מס מעלה חשד שבוצעה גם עבירה מתחום הלבנת ההון. כאשר אתם מוכרים או ממירים את המטבע הדיגיטלי נוצר אירוע מס, והרווחים מהמכירה חייבים במס רווחי הון. לפני הפקדת הכסף בבנק, עליכם להראות אישור ששילמתם עליו מס בהתאם לחוק.
קודם יש לדווח לרשויות המס על הפעילות בתחום ורק לאחר מכן לבצע העברה בנקאית לחשבונכם. מכיוון שלא ניתן להכניס לבנקים ישראלים כספים אשר לא דווחו למס הכנסה, לרוב הבנקים ידרשו אישור שהכסף מדווח לרשויות המס או מרשות המסים או מרו"ח. אישור כזה מתקבל לאחר שדיווחתם לרשות המסים על ביצוע העסקה. חשוב לדעת, ניתן לדווח לרשויות המס על הפעילות ורק לאחר הדיווח לשלם את המס (ככל שיש כזה) או לקבל אורכה בתשלום המס.
בלי דיווח לרשות המסים, גם במקרה הפסד, הבנק עשוי לחסום את ההעברה ובמקרים קיצוניים אף עשוי לנקות בסנקציות כנגד מעביר הכסף ולדווח על עבירה לרשויות לאיסור הלבנת הון. מיותר מלציין שדיווח כזה עשוי לסכן את כלל הפעילות הפיננסית של המשקיע גם בעתיד.
ומה אם בכל זאת הבנק מסרב?
גם הפסיקה וגם צו הלבנת ההון הם חדשים, והבנקים מתארגנים ליישומם. אנחנו כעת בתהליך של הסתגלות למצב החדש, ובסוף זה עניין של זמן עד שהמערכת תסתגל אליו. סביר להניח שיהיו עדיין קשיים שונים בהפקדות כסף שמקורו בקריפטו.
אם נתקלתם בסירוב, חשוב מאוד לציין שהכסף שאתם מבקשים להפקיד הוא חוקי ונתיב הכסף כשר. בקשו לדעת במפורט את סיבת הסירוב, ומה הבעיה שהתעוררה על מנת שתוכלו לתקן אותה. אם אין חשד מבוסס להלבנת הון – אין סיבה לסירוב מהבנק.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.