תוכן עניינים
מס רווחי הון הוא המס הרלוונטי למרבית המשקיעים במטבעות דיגיטליים. מס זה, בגובה 25% מהרווח הריאלי (כלומר בניכוי השפעות האינפלציה) על ההשקעה, מוטל בישראל ככלל על כל הרווחים מהשקעות הון, כלומר כאלו שהם לא הכנסה מעבודה שוטפת. מסחר בקריפטו נחשב כהשקעה חייבת במס, וזה מוביל למעשה לשתי חובות נפרדות: הראשונה, לדווח לרשות המיסים דיווחים שוטפים ודיווחים בקרות אירוע מס שהוא מימוש או המרה של המטבעות, והשנייה – תשלום המס בפועל על הרווחים. איך יודעים כמה צריך לשלם? בואו נצלול:
חישוב מס רווחי הון בקריפטו
העיקרון של חישוב מס רווחי הון בקריפטו הוא פשוט: מס רווחי הון לעולם לא יוטל על רווחים "על הנייר", אלא רק בעת מימושם. כלומר, אם השקעתי 1,000 שקלים בביטקוין בשער 20 אלף דולר, והיום השער הוא 80 אלף דולר, כל זמן שהמטבע מוחזק בארנק שלי, לא אירע אירוע המס שמקים את חובת המיסוי. אך ברגע שמכרתי את המטבע, או המרתי אותו למטבע דיגיטלי אחר – קמה חובת המיסוי.
איך מחושב רווח הון ממסחר בקריפטו?
בואו ניצמד לדוגמא הקודמת: החלטתי למכור את המטבע בשער 80 אלף דולר. ההפרש בין התמורה שקיבלתי בשער המכירה הנוכחי, לכסף שהשקעתי בשער הרכישה (שעמד על 20 אלף דולר) הוא הרווח, ועליו יוטל מס בשיעור 25% ריאלי.
העניין מתחיל להסתבך כאשר מבוצעות מספר עסקאות – כאשר סוחרים באופן שוטף, לאורך השנה רוכשים מטבעות במספר פעימות, וממרים, ומוכרים, ושוב רוכשים, ובתוך רצף הפעולות הזה יש לנו מספר עסקאות, שבוצעו בשערים שונים, ומניבים מרווחים שונים לחישוב המס.
איך פועלים במקרה כזה? הכלל החשבונאי הבסיסי והנפוץ – FIFO – המטבע שנרכש ראשון הוא זה שנמכר ראשון. כך למשל, אם ביצעתי 3 עסקאות על ציר זמן, ואז מכרתי חלק מהמטבעות: המטבעות שנמכרו הם הראשונים שנקנו.
שנחזור אליכם עם מידע נוסף?
בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.
מחשבון מס רווחי הון: חישוב רווחים בשיטת FIFO
כדי להסביר את המורכבות של חישוב רווח או הפסד שנוצרו מביצוע עסקאות בשערי מטבע שונים, ניתן את הדוגמה הפשוטה הבאה: נניח שבמהלך השנה אריק רכש מטבע קריפטוגרפי מסוים בשלוש הזדמנויות שונות. בפעם הראשונה הוא רכש מטבע אחד בשער של 1,000 דולר.
מספר חודשים לאחר מכן בוצעה רכישה של מטבע נוסף, הפעם בשער של 2,000 דולר. מספר חודשים לאחר הרכישה השניה בוצעה רכישה שלישית של מטבע אחד, והפעם בשער של 1,500 דולר. לקראת סוף השנה ולאחר שהמטבע חווה עליות ניכרות, אריק מכר את אחד המטבעות שברשותו בשער של 3,000 דולר.
כיצד יחושב הרווח שמהווה את בסיס המס? שיטת FIFO תתייחס אל המטבע הראשון שנרכש (בשער של 1,000 דולר) כאל המטבע הראשון שנמכר (בשער של 3,000 דולר) ולכן יוטל מס על רווח של 2,000 דולר. כעת נציג דוגמה למקרה מעט מורכב יותר: נניח שבשנת 2011 אריק רכש 10 מטבעות ביטקוין (BTC) על פי שער של 5 דולר למטבע. הוא אחסן את המטבעות שרכש בארנק קר. בשנת 2023 אריק העביר מטבע ביטקוין אחד לבורסת בינאנס (Binance) ולאורך זמן המיר את הביטקוין 7 פעמים מול מטבעות אית'ריום (ETH).
פעולות המסחר האלה (המרות הביטקוין מול אית'ריום) לא הניבו רווח ושווי ביטקוין אחד בעת כל אחת משבע ההמרות היה 40,000 דולר. בשיטת FIFO מחשבים את רווח ההון לשנת 2023 כך: התמורה (שווי המטבע שנמכר או הומר), פחות העלות של המטבע הראשון שנרכש. בוצעו 7 המרות ולכן ניתן לומר שהומרו 7 מטבעות.
כל המרה היתה בסך 40,000 דולר ולכן סך ההמרות היה 7 כפול 40,000 דולר. מסכום זה מחסירים את העלות הראשונית של רכישת 7 המטבעות, כלומר 7 כפול 5 דולר. ובנוסחה: $40,000*7 – $5*7 = $279,965, וקיבלנו רווח הון של $279,965 שהוא מהווה את בסיס המס.
מה קורה אם מחיר המטבע יורד?
עקב אכילס של שיטת FIFO הוא במצבים בהם מחיר המטבע צונח בשנה העוקבת לדיווח הקודם. במצבים אלה נוצר הפסד שאותו ניתן יהיה לקזז רק מול רווח הון אחר באותה שנה או מול רווח עתידי. נמשיך את הדוגמה הקודמת ונניח שבשנת 2024 אריק מכר את 10 מטבעות הביטקוין שלו, ועשה זאת בשער של 15,000 דולר למטבע.
בשיטת FIFO יחושב הפסד ההון שלו לשנת 2022 כך: התמורה עבור מכירת 10 המטבעות, פחות העלות הראשונית של רכישת 3 המטבעות שלא המורו (נרכשו 10 מטבעות, 7 הומרו, כלומר 3 לא הומרו), פחות התמורה עבור המרת 7 המטבעות (שנעשתה ב-2021). ובנוסחה: $15,000*10 – $5*3 – $40,000*7 = $130,015, כלומר הפסד של 130,015 דולר.
קיזוז הפסדים כנגד רווחים לא ניתן לבצע לאחור. כלומר, אריק לא יוכל לקזז את ההפסד שלו ב-2024 כנגד הרווח שהיה לו ב-2023 (מדובר ברווח רעיוני, כלומר ברווח על הנייר בלבד, שכן המרות הביטקוין מול אית'ריום לא הניבו רווח, אך עדיין נחשבו לאירועי מכירה החייבים במס).
אריק יוכל לקזז את ההפסד שלו ב-2024 רק מול רווחי הון אחרים שהיו לו באותה שנה (אם אכן היו) או מול רווחי הון שיהיו לו בשנת 2025 ואילך. בינתיים יהיה על אריק לשלם מס בגובה 25% לפחות מהרווח עליו דיווח בשנת 2023 וסביר להניח שהוא יצטרך למכור נתח מהותי מתיק הקריפטו שלו על מנת לממן את תשלום המס.
שיטות חישוב מס נוספות בקריפטו
FIFO היא אמנם השיטה הנפוצה והמקובלת ביותר, אך רשות המיסים מכירה בשיטות נוספות לחישוב המס, ובלבד שיהיה להן הסבר ענייני ועקבי – מדוע הן נבחרו על ידיכם. כך למעשה, תוכלו לתכנן בצורה מדוייקת יותר את אופי פעילות ההשקעה שלם, בהתחשב בהשלכות המס שלה.
שיטות FIFO לפי הפרדת ארנקים וזירות מסחר
בשיטה זו רווחי והפסדי ההון מחושבים בנפרד לכל ארנק או לכל זירת מסחר. נחזור לדוגמה של אריק, אשר ב-2011 רכש 10 מטבעות ביטקוין לפי שער של 5 דולר למטבע ואחסן את המטבעות בארנק קר. ב-2023 אריק העביר מטבע ביטקוין אחד לבינאנס ושם המיר אותו 7 פעמים מול מטבעות אית'ריום, אך ללא רווח מפעולות המסחר האלה.
שווי ביטקוין אחד בעת כל אחת משבע ההמרות היה 40,000 דולר. בשיטת FIFO לפי הפרדת ארנקים / זירות מסחר, רווח ההון של אריק לשנת 2021 יחושב כך: ארנק קר – רכישה של 10 מטבעות והעברה של 1 מטבע לבינאנס. אין רווח. מסחר בבינאנס – 1 מטבע שהומר לאית'ריום 7 פעמים, ללא רווח מהמסחר.
סך הרווח הוא 40,000 דולר, במקום 279,965 דולר שקיבלנו בחישוב הקודם בשיטת ה-FIFO, כלומר חסכון מס של 86%. בשיטה זו, ניתן להתעלם מפיצול פיזי של מטבעות שהוחזקו בארנקים שונים או בזירות מסחר שונות ולהתייחס אל מטבעות שלא השתתפו במסחר כאל מטבעות שמוחזקים לטווח ארוך.
לדוגמה, אם אריק היה מפקיד את כל 10 מטבעות הביטקוין שרכש בבינאנס, אבל בכל רגע נתון סוחר רק עם מטבע אחד מתוכם, ניתן היה לטעון כי 9 מטבעות מוחזקים לטווח ארוך ורק מטבע אחד משמש למסחר ואת הרווח מהמסחר באותו מטבע יחיד נחשב בשיטת FIFO.
שיטות חישוב מס נוספות שניתן ליישם
נציין כי ניתן לחשב את רווחי ההון ממסחר במטבעות קריפטוגרפיים גם בשיטות אחרות – למשל LIFO – המטבע האחרון שנקנה הוא הראשון שנמכר. שיטה נוספת היא שיטת הממוצע המשוקלל אשר מתבססת על ממוצע מחירי הרכישה. עם זאת, אך יש לזכור כי על המייצג המגיש את הדוח לעמוד מאחורי שיטת החישוב בה בחר ולשכנע את מס הכנסה כי שיטה זו אכן עדיפה לצורך הצגת אופי המסחר בפועל ("מס אמת").
נציין כי לצורך הגשת הדוחות השנתיים לרשות המיסים צוות האנליסטים ורואי החשבון של BLOXTAX משתמש לעיתים בשיטת חישוב שונה מזו הנהוגה ב-FIFO, אשר יכולה לחסוך ללקוחות החברה עד 75% מגובה המס לתשלום. הצוות יודע ויכול לעמוד מאחורי השיטה בעת בדיקת הדוח על ידי מס הכנסה.
שנחזור אליכם עם מידע נוסף?
בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.
דגשים חשובים לחישוב מס רווחי הון בקריפטו
הדגש הראשון הוא להבין לעומק איך נראית פעילות ההשקעה שלכם, מה הדפוסים המאפיינים אתכם, ואם ניתן להפיק יותר משיטת חישוב בסיס מס כזו או אחרת, לבצע אותה תוך הנמקה ועיקביות לאורך שנות המס השונות. תכנון מראש הוא אלמנט קריטי כאשר רוצים לסטות משיטת ה-FIFO הנפוצה, אך הוא ישתלם, שכן יש לו פוטנציאל להפחית את נטל המס בצורה משמעותית.
אם אתם בוחרים בשיטת חישוב שאיננה FIFO לחישוב בסיס המס, מומלץ להיעזר ברו"ח קריפטו על מנת לוודא כי הטיעון הרלוונטי לבחירה מוצג בצורה המקצועית והיעילה ביותר, וזאת על מנת להגדיל את הסיכוי שרשות המיסים תקבל את עמדתכם.
האם ניתן להפחית את חבות המס בקריפטו?
את חבות מיסוי הקריפטו אפשר להפחית באמצעים חוקיים במספר דרכים, הן באמצעות הבחירה המתאימה ביותר של דרך חישוב בסיס המס כפי שתואר במאמר זה, והן באמצעות קיזוז הפסדים מפעילות במטבעות דיגיטליים שבוצעה באותה שנת מס. על כן, מומלץ לקראת סוף השנה להיעזר ברואה חשבון קריפטו על מנת לנצל בצורה המיטבית את מגני המס שמגיעים לכם לפי חוק. כאן גם באה לידי ביטוי חשיבות הדיווח למס הכנסה, שכן הפסדים שלא דווחו, לא יכולים להוות מגן מס לשנים הבאות.
כיצד BLOXTAX מסייעת בהגשת דוחות מס לקריפטו?
בדיווחים לרשות המסים העקביות בשיטת החישוב והדיווח מהווה פרמטר חשוב ביותר. זאת משום ששיטת החישוב שנבחרה עשויה לחייב את המשקיע גם בהמשך, לרבות במקרים בהם שנת המס העוקבת או שנות מס עתידיות אחרות לא יטיבו עמו. דבר זה מקבל משנה תוקף אתם מבצעים פעולות מסחר מורכבות יותר כגון כרייה, או מסחר ממונף במטבעות דיגיטליים. לכן כדאי להיוועץ בגורם מקצועי לפני שבוחרים לחשב ולדווח בשיטה מסוימת. צוות רואי החשבון של BloxTax יכול לתת מענה לכך, ולהבין ביחד איתכם האם נכון לבחור שיטת חישוב בסיס מס כזו או אחרת, בהתבסס על ניתוח הוליסטי של אופן הפעילות שלכם לאורך זמן.
פסקת סיכום
חישוב בסיס המס ממנו נגזר מס רווחי ההון הינו מורכב, ודורש הבנה ומעקב אחר אופי הפעילות ההשקעתית האופייני לכם. המערכת הייחודית של BLOXTAX וצוות רואי החשבון שלה מאפשרים אופטימיזציה של תהליך חישוב המס (כלומר צמצום משמעותי של גובה חבות המס) ומקלים על אישור חישוב המס מול הרשות.
אופן חישוב הבסיס ממנו נגזרים הרווחים שיהיו חייבים במס, יצירתי ככל שיהיה, אינו מאפשר לחמוק מתשלום מס. חישוב יצירתי ומקצועי מאפשר למשקיע לשלוט בעיתוי המיסוי וכך משאירה בידיו הון פנוי נוסף להשקעה. יחד עם זאת, קיים גבול צר מאד בין יצירתיות לגיטימית בסוגיות מיסוי לבין יצירתיות שאינה מקובלת על רשות המיסים.
חישוב בסיס המס בדרך שלא תהיה מקובלת על רשות המיסים ותדרוש תמיכה של חוות דעת משפטית, עלולה להשאיר אתכם חשופים להליך בירור עתידי מול הרשות, וכאן חשובה חוות הדעת המקצועית של רו"ח המומחים של BloxTax שתאפשר לכם וודאות רגולטורית גבוהה ותפנה את תשומת הלב שלכם להמשך התמקדות בהשקעה ולא בבירוקרטיית המס. אנו מזמינים אתכם לפנות אל הצוות המקצועי והמנוסה של BloxTax, למזער את חבות המס כחוק, ולהשקיע בראש שקט ותוך מילוי כל דרישות החוק והרגולציה.
שנחזור אליכם עם מידע נוסף?
בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.