קיבלתי מטבעות קריפטוגרפיים בחינם, האם אני חייב במס?

שתף

קיבלתי מטבעות קריפטוגרפיים בחינם, האם אני חייב במס?

תוכן עניינים

תקופת הדיווח לרשות המסים העלתה שאלות רבות על חבות המס בעולם המטבעות הדיגטליים. BloxTax מספקים תשובות על השאלות הנפוצות, ומספרים איך אפשר להפחית את חבות המס, באופן חוקי לחלוטין.

תקופת הדיווח לרשות המסים העלתה שאלות רבות על חבות המס בעולם המטבעות הדיגטליים. BloxTax מספקים תשובות על השאלות הנפוצות, ומספרים איך אפשר להפחית את חבות המס, באופן חוקי לחלוטין

תקופת הדיווח לרשות המיסים עוררה שאלות רבות בקרב המשקיעים, שחלקן נוגעות לקהל רחב וחזרו על עצמן בהקשרים שונים.

השאלות הבסיסיות נוגעות לחובת המיסוי עצמה: רווחים ממסחר במטבעות דיגיטליים חייבים לפי רשות המיסים במס רווחי הון, כאשר בנוסף הרשות דורשת מהמשקיעים דיווח שנתי על פעילותם. מדוע הוטלה חובת המיסוי? ומתי בעצם נוצר אירוע שגורר מיסוי? על שאלות אלו ועוד רבות אחרות ניתן למצוא תשובות מפורטות ומידע מועיל ב-FAQ באתר של BloxTax.

בפוסט זה אנו רוצים לרכז ולענות על שאלות נפוצות שבהן נתקלנו בעונת הדיווחים הנוכחית, כאשר במקביל להתפתחות עולם המסחר במטבעות דיגיטליים, גם השאלות הופכות להיות יותר ויותר מורכבות ומעניינות. המומחים של BloxTax שמחים לחלוק את הידע המקצועי עם הקהילה:

1) אני סוחר באמצעות זירת מסחר זרה שאיננה ממוקמת בישראל. האם אני עדיין חייב לדווח על ההכנסות לרשות המיסים הישראלית?

המס בישראל הוא מס פרסונלי ולא גיאוגרפי. כלומר, חובת המיסוי חלה על כל תושב בישראל, ועל כל הכנסותיו – גם אם הן ממסחר בבורסה זרה בחו"ל. לכן, יש לדווח על כל הפעילות שביצעתם במטבעות דיגיטליים ולא משנה היכן היה המסחר.

כדאי לזכור שיש לא מעט זירות פופולאריות שממוקמות במדינות שחלה עליהן רגולציה הקרויה CRS, שמכוחה רשות המיסים שלהן מדווחת ישירות לרשות המיסים שלנו על הפעילות שמבצעים אזרחים ישראלים במדינה. אם לא תדווחו על המסחר שהתבצע במדינות אלו, רשות המיסים בישראל תקבל את המידע על הפעילות בכל מקרה, אבל אז ההליך מולה כבר יהיה הרבה פחות ידידותי.

2) לא משכתי מהבורסה שאני סוחר דרכה שקלים או כל מטבע פיאט אחר. האם אני חייב בדיווח לרשות המיסים?

אירוע מס המחייב דיווח לרשות נוצר לא רק במימוש המטבע הדיגיטלי, אלא גם בהמרה של מטבע דיגיטלי אחד למטבע דיגיטלי אחר. אם בוצעה המרה ממטבע דיגיטלי אחד לאחר חלה חובת דיווח ויוטל מס על העסקה.

3) איך בעצם נקבע שיעור המס במקרה של המרת מטבע?

בוחרים פיאט שיהיה מטבע ייחוס לעסקה כולה וביחס אליו נקבעים שערי המטבעות בעסקה. לדוגמא: נגיד המרנו מביטקוין לאלט. במקרה כזה בודקים את הערך של האלט מול השקל ביום ההמרה – וזה יהיה השווי המכירה של הביטקוין, ולפיו יחושב שער המכירה של הביטקוין. את שער המכירה משווים לשער בו קנינו את הביטקוין בעבר – על מנת לראות האם יש רווח או הפסד לצרכי מס. אותה פעולה תבוצע כאשר יימכר או יומר האלט, ואז נשתמש בשווי שלו בעסקה זו לחישוב שער הקניה שלו.

4) השקעתי בחוזה כריה שהיה אמור להניב לי כמות מסוימת של מטבעות. הוא הניב לי פחות מהמצופה – מדוע אני עדיין חייב במס?

בעולם המטבעות הדיגיטליים אין הכרה בהשקעות שאמורות להניב תוצאה מסוימת, אלא רק בהוצאה ששימשה לייצור ההכנסה. גם אם החוזה לא הניב את מה שמצופה ממנו, עדיין יש הכנסה מהמטבעות שהתקבלו שחייבת בדיווח ומיסוי. מצד שני, ניתן בתנאים מסוימים להכיר בהוצאה שהוצאה בעת רכישת חוזה הכרייה כהוצאה שמפחיתה את חבות המס.

צריך לזכור שרכישת חוזה כרייה במטבע דיגיטלי  הוא אירוע מס. אם למשל קנינו חוזה כרייה ב-1000 דולר, ושילמנו עבורו 1 ביטקוין שבאותה העת היה שווה 1000 דולר, אבל בעבר רכשנו את הביטקוין בשער של 100 דולר, היה פה תשלום, הביטקוין מומש והעסקה חייבת במס.

5) קיבלתי פורקים, ביטקוין קאש או AIR DROP. אלו מטבעות שהתקבלו בחינם. האם אני צריך לדווח או לשלם מס עליהם?

במקרה זה קבלת המטבעות היא כמו קבלת מתנה. כשמקבלים מתנה אירוע המס וחובת הדיווח מתרחשים עם מימושה. המרה של ביטקוין קאש לביטקוין היא אירוע מס, והרווח לצורכי מס יחושב על פי עלות 0 שבה התקבל הביטקוין קאש.

6) נפלתי קורבן לתרמית או פרצו לי לחשבון המסחר וכל המטבעות שלי נגנבו. מה המשמעות מבחינת חובת מיסוי?

רשות המסים מאפשרת הכרה בהפסד כתוצאה מאובדן של מטבעות, וכמובן המערכות של BloxTax מותאמות  לכל הנחיות הרשות באופן מלא. אם גנבו לכם ביטקוין אפשר להכיר בזה כהפסד לצורכי מס אבל רשות המסים היא לא חברת ביטוח: ההכרה בהפסד היא לפי העלות של המטבעות שנגנבו ולא לפי שווי השוק שלהם.

אם יש טענה לתרמיות וגניבות מומלץ לצרף לדיווח את התיעוד המלא על התקרית, כולל התכתבויות עם התמיכה של זירת המסחר או תיעוד עיתונאי או מקצועי על האירוע ככל שהוא התפרסם.

7) סחרתי בזירה שנסגרה ואין לי יכולת לקבל ההיסטוריה של המסחר שלי, מה עלי לעשות?

נתחיל בזה שהמצב הזה לא אופטימלי וכדי להימנע ממנו כדאי לגבות את היסטוריית המסחר, בכל זירה, בתום כל רבעון. אם בכל זאת קרה מקרה כזה, צריך לעבור פעולה פעולה ולאתר את ההפקדות והמשיכות מהזירה, כך שיהיה אפשר לדעת מה נכנס אליה ומה יצא ממנה. על ההפקדות והמשיכות אפשר להצהיר ובהתאם, גם לדווח. הבעייה היא שאם היו עלויות נוספות, כגון תשלום עמלות, הן משפיעות על השער בו בוצעה העסקה (בדרך כלל הן מעלות את שער הרכישה), ואת העלות שלהן אי אפשר יהיה לחלץ. על כן, אם לא תדאגו לתיעוד מסודר של היסטוריית המסחר, יש חשש שתאבדו את ההכרה בעמלות, דבר יעלה את חבות המס.

8) נתתי הלוואה במטבע דיגיטלי וקיבלתי ריבית. איך מתייחסת לזה רשות המסים?

נושא ההלוואות במטבעות דיגיטליים הוא מסובך ועדיין יש בו שאלות שמחכות לתשובה סופית מרשות המסים. מכיוון שמטבע דיגיטלי לפי הרשות הוא נכס – היא נוטה להתייחס להלוואת מטבע כזה לא כמו הלוואה רגילה של כסף, אלא כמו להשכרה של נכס – למשל השכרת רכב או דירה. במקרה כזה הריבית היא הכנסה פירותית שמגיעה מהנכס (הכנסה פירותית היא הכנסה מעבודה) ותחוייב במס הכנסה לפי המדרגה השולית בה אתם ממוסים על ההכנסות שלכם.

בגלל חוסר הבהירות ובגלל שיעור המס הפירותי הגבוה שחל על הלוואת מטבעות דיגיטליים, אנו מציעים להימנע מלתת הלוואות בקריפטו. אם הדבר נעשה כחלק מעסק שלכם ובמסגרת הפעילות העסקית השוטפת, עדיף להתייעץ עם מומחה להבנת כל משמעויות המס של ההלוואה.

9) איך אפשר להקטין את תשלום המס בצורה חוקית?

ישנן הוצאות אשר מוכרות לצורכי מס ומקטינות את חבות המס – כלומר, ניתן לקזז אותן מול הרווח מההשקעה, וכך המיסוי מוטל על רווח נמוך יותר. יש הוצאות שמוכרות לצורכי מס רק עבור משקיעים שמסחר במטבעות דיגיטליים הוא ההכנסה העיקרית שלהם, ויש הוצאות שמוכרות גם עבור שכירים שלהם יש משכורת קבועה והמסחר במטבעות דיגיטליים הוא בבחינת השקעה הונית.

בין ההוצאות שמוכרות עבור שכירים וניתנות לקיזוז מול חבות המס, ניתן למנות תשלום עבור שרותי רו"ח או עבור השירותים שמעניקה BloxTax.

דרך אחרת להקטנת תשלום המס היא לבקש החזרי מס על תשלום מס עודף, גם מהמשכורת וגם מפעילות אחרת כגון השקעה בבורסה או במטבעות דיגיטליים. BloxTax, כחלק משירות הדיווח לרשות, מציעה גם בדיקה האם המשקיע זכאי להחזרי מס והאם יש לו קיזוזים שניתן לבצע, גם עבור השנים בהם התבצע מסחר במטבעות דיגיטליים וגם עבור השנים שקדמו להן.

אין רגע דל בעולם המטבעות הדיגיטליים, מה שהופך אותו למרתק ומאתגר כל כך. השינויים המהירים וההתפתחויות המדהימות בתחום מציפים כל הזמן עוד ועוד נושאים, והצוותים המקצועיים שלנו עובדים קשה על מנת להיות תמיד מעודכנים ומסונכרנים עם השוק ועם הרגולטורים. אם נתקלתם בשאלות נוספות בהליך הדיווח כיתבו לנו – והשאלות שרלוונטיות לקהל משתמשים רחב יקבלו מענה בפוסט ייעודי.

כתבות נוספות בתחום:

crypto-tax-assessment
משקיעי קריפטו הפועלים כחוק ומדווחים למס הכנסה מוזמנים לעיתים לדיון שומה גם לאחר מספר שנים מהגשת הדו"ח. זומנתם לדיון שומה? אלו הסיב...
העברת כסף לבורסות זרות – איך עושים את זה בקלות ובלי בירוקרטיה?
משקיעים מקומיים המבקשים לקנות קריפטו בבורסות קריפטו בחו"ל כדי לחסוך בעמלות הקניה, נתקלים בחסימה של העברת הכספים אל הבורסות ובדרישת...
fiat-vs-crypto
במובנים רבים מטבעות דיגיטליים מהווים אלטרנטיבה לכסף הרגיל (כסף פיאט) ולמרכיבים כאלה ואחרים של מערכות פיננסיות מסורתיות. כסף פיאט ה...