מטבעות המם דוג'קוין ושיבא – הטרנד החם בשוק הקריפטו

שתף

מטבעות MEME: דוג'קוין ומטבע שיבא

תוכן עניינים

מטבעות מם הם מטבעות קריפטוגרפים אשר החלו כבדיחה או כביקורת על מספרם העצום של מטבעות דיגיטליים חדשים הצצים חדשות לבקרים. עם זאת, ישנם מטבעות מם שעל אף שאין בהם ייחוד טכנולוגי הם עדיין תופסים את תשומת לבם ואת כיסם של משקיעים. במאמר זה נציג את מטבעות המם דוג'קוין ושיבא ונתהה על קנקנם.

עולם המטבעות הקריפטוגרפים מתאפיין, בין השאר, במספר העצום של מטבעות שונים המתקיימים בו. נכון לכתיבת שורות אלו קיימים קרוב ל-15,000 מטבעות קריפטו שונים. כולם מנסים לתפוס את העין ואת תשומת הלב של משתמשים ומשקיעים וכולם מבטיחים הבטחות.

לצד המטבעות הוירטואלים שכולנו מכירים – ביטקוין (BTC) ואתריום (ETH), קיימים בשוק מטבעות נוספים אשר מוכרים בזכות ייחוד כזה או אחר שלהם. אלו יכולים להיות מטבעות דיגיטליים ותיקים במיוחד, מטבעות המבוססים על טכנולוגיה מעניינת, מטבעות שיש להם שימוש ייחודי (למשל סטייבלקוינס), מטבעות של זירת מסחר מובילה ועוד.

קטגוריה ייחודית של מטבעות קריפטוגרפים היא זו של מטבעות המם (Meme coins). במאמר זה נסביר מהם מטבעות מם ונסקור את שני מטבעות המם המובילים בשוק – דוג'קויין (DOGE) ושיבא (SHIB). נסקור את ההיסטוריה, המאפיינים, והשימוש שלהם וננסה להבין מהו מוקד המשיכה של מטבעות אלו עבור משתמשים ומשקיעים.

מהם מטבעות מם?

כדי להבין מהם מטבעות מם, נזכיר קודם מהו מם (Meme). מם הוא רעיון אשר לרוב מובע בדרך הומוריסטית ומקבל את הביטוי שלו באמצעות תמונה, סרטון, אנימציה או סטורי אשר מופצים באופן ויראלי באינטרנט, בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות. המם נועד להעביר מסר כלשהו, דעה, ביקורת, התייחסות לאדם או לקבוצה או פשוט להצחיק או לשמש כמתיחה. ממים רבים נעלמים תוך זמן קצר, אך חלקם נשארים לאורך זמן, הופכים לסמן תרבותי ולעתים חולפים וחוזרים לסירוגין לאורך שנים.

מטבעות מם הם מטבעות קריפטוגרפים אשר מתחילים כמם או מתבססים על מם קיים. לרוב הם מבטאים רעיון הומוריסטי וקליל ובכך מבדלים עצמם מהרצינות הטכנולוגית שמאפיינת מטבעות קריפטו אחרים. מטבעות מם מנסים למשוך קהל משתמשים בעזרת ההבטחה לבניית קהילה גדולה ומהנה, וקהילה זו אמורה לתמוך בהתפתחות המטבע ובגדילה שלו.

שנחזור אליכם עם מידע נוסף? 

בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.

ההיסטוריה של דוג'קוין – מטבע המם הראשון

דוג'קוין (DOGE) נוצר על ידי ג'קסון פאלמר ובילי מרקוס, שבתחילת הדרך היה איש הפיתוח היחיד של הפרויקט. השניים יצרו את המטבח כבדיחה שאמורה היתה לבטא את דעתם על המספר הבלתי סביר של מטבעות קריפטו שנוצרים יום ביומו, שמאחורי רובם אין ערך ממשי, ושמזינים את הפנטזיות של משקיעים להתעשרות מהירה.

שמו של המטבע והדימוי הויזואלי המלווה אותו הושפעו מהמם של Doge, שכולל תמונה של כלבה מסוג שיבא אינו בשם קאבוסו (Kabosu), אשר מלווה בכתוביות בכתב קריקטורי שמבטאות את מחשבותיה של הכלבה. שם המטבע הוא שילוב של המילה DOG ושל המילה COIN.

ההשקה של דוג'קוין בדצמבר 2013 התבררה כהצלחה כמעט מיידית. כאשר המטבע היה בן שבועיים בלבד כבר התבצעו בו יותר טרנזקציות ביום מאשר בביטקוין. כל אדם יכול היה להשתתף בכריית דוג'קוין והמייסדים לא השאירו בידם בשום שלב נתח כזה או אחר מהיצע המטבע.

ב-2014 פאלמר ומרקוס הקימו ארגון ללא מטרות רווח בשם קרן דוג'קוין (Dogecoin Foundation) שבין מטרותיו גם תמיכה בפיתוח המטבע, שמירה על זכויות יוצרים ותכנון תוכניות עתידיות למטבע. באותה שנה הוקם צוות הפיתוח של דוג'קוין, אשר ממשיך לפעול גם כיום.

סביב המטבע נוצרה בהדרגה קהילה של משתמשים נאמנים ושל עדת מעריצים הידועים גם כ"צבא הדוג'קוין" ושמטרתם היא "לשגר את דוג'קוין אל מעבר לירח", כלומר להוביל לכך שמחירו יאמיר אל מעבר לדולר אחד. הקהילה עסקה (ועדיין עוסקת) בין השאר בגיוס תרומות למטרות חברתיות וסביבתיות. לדוגמה, ב-2014 גייסה הקהילה 26.5 מיליון מטבעות דוג'קוין (שהיו שווים אז כ-30,000 דולר) לשם תמיכה במשלחת מזחלות השלג של ג'מאיקה לאולימפיאדה. באותה שנה גייסה הקהילה סכום דומה לשם סיוע במאמצי בניית בארות של מים מתוקים בקניה. לאחרונה חברה קרן דוג'קוין ליוטיוברים המפורסמים Mr. Beast ו-Mark Rober והצטרפה ליוזמת TeamSeas שלהם שמטרתה לגייס 30 מיליון דולר לטובת הוצאת כ-14.5 מיליון ק"ג פסולת מהאוקיינוסים בעולם.

2018 סימנה נקודת מפנה למטבע. בשלב זה כבר נוצרה מודעות ציבורית רחבה סביב דוג'קוין והמטבע קיבל לראשונה כיסוי תקשורתי מתקשורת המיינסטרים. באותה שנה שווי השוק של המטבע עבר לתקופה קצרה את הסכום של 2 מיליארד דולר. ב-2019 דוג'קוין קיבל את מרכז הבמה כאשר אילון מאסק, המייסד והמנכ"ל של יצרנית הרכב טסלה (Tesla) ושל חברת החלל ספייסאקס (SpaceX), הזכיר את המטבע בציוץ בטוויטר (כיום X, שמאז הפכה לחברה בבעלותו של מאסק) שבו טען שדוג'קוין הוא ככל הנראה מטבע הקריפטו האהוב עליו.

ביולי 2020, על רקע תחילתן של שנות הקורונה, החל טרנד חדש סביב הנושא של מטבעות בטיקטוק, שבו אנשים תיעדו את עצמם רוכשים דוג'קוין. טרנד זה גרם לזינוק אדיר בערכו של המטבע, שמחירו קפץ ב-96%, אך כדרכם של טרנדים גם הטרנד הזה חלף באותה מהירות שבה הגיע ומחיר הדוג'קוין צנח בהתאם.

אביב המטבעות הקריפטוגרפים, שהגיע ב-2021, סימן תקופה חיובית של צמיחה גם לדוג'קוין. בין השאר תרמו לכך שוב ציוציו של אילון מאסק, אשר שיתף בכך שהוא מחזיק בדוג'קוין. במאי 2021 מאסק התארח בתכנית הסאטירה Saturday Night Live בפרק שנסוב כולו סביב המטבע. מחזיקי דוג'קוין קיוו שהופעתו של מאסק תקפיץ את ערך המטבע לגבהים חדשים, אך בסופו של דבר התבדו. מחזיקי דוג'קוין החלו למכור אותו תוך כדי שידור התוכנית, ככל הנראה כדי לנצל את הקפיצה הגבוהה במחירו, ותוך שעה המטבע איבד מעל 20% מערכו. וכמובן, בקיץ של 2021 הגיעו ירידות המחירים של המטבעות הדיגיטליים ומחירו של דוג'קוין צנח בעשרות אחוזים.

דמותו של מאסק המשיכה להשפיע על התנודתיות של דוג'קוין. באפריל 2022, בעקבות הידיעות על כך שאילון מאסק עומד לרכוש את טוויטר, מחירו של דוג'קוין זינק ב-38%. לעומת זאת, במאי 2022 מאסק הודיע על כך שספייסאקס תקבל תשלומים בדוג'קוין עבור מרצ'נדייז, ומחיר המטבע עלה ב-8% בלבד וגם זאת רק לזמן קצר.

מאפייני דוג'קוין ומה באמת אפשר לעשות עם המטבע

כאמור, דוג'קוין הוא מטבע המם הראשון והוא המוכר והמפורסם ביותר מבין מטבעות המם בשוק הקריפטו. דוג'קוין הוא גם מטבע המם הגדול ביותר מבחינת שווי שוק והוא שומר על מעמד זה מעל עשור מאז שהושק. למעשה הוא אחד ממטבעות הקריפטו הפעילים הוותיקים ביותר.

דוג'קוין מבוסס על מנגנון קונצנזוס של הוכחת עבודה (POW, ראשי תיבות של Proof of Work), בדיוק כמו מנגנון הקונצנזוס של ביטקוין. לעומת זאת, בניגוד לביטקוין, דוג'קוין הוא מטבע אינפלציוני משום שאין לו היצע קבוע וסופי. 10,000 מטבעות חדשים נוצרים בכל בלוק. נכון לאוקטובר 2024 קיימים מעל 146 מיליארד מטבעות דוג'קוין.

דוג'קוין צבר פופולריות רבה לאורך השנים, בעיקר בפלטפורמות חברתיות כמו X ורדיט (Reddit). המטבע עורר וממשיך לעורר עניין בעיקר מצדם של משקיעים קטנים, ונעשה בו שימוש לביצוע תשלומים נמוכים. הוא מתאים לביצוע מיקרו טרנזקציות בגלל מהירות העבודה שלו, העלויות הנמוכות של ביצוע טרנזקציות עם המטבע, והאמינות שנבנתה סביבו לאורך השנים.

אשר לשימושים משמעותיים וניכרים יותר – אילון מאסק רמז (לעתים די במפורש) במגוון הזדמנויות שונות בעבר כי החברות שבבעלותו ישתמשו בדוג'קוין. ספייסאקס וטסלה יקבלו תשלומים בדוג'קוין ורשת X תפעיל מערכת תשלומים בה יעשה שימוש במטבע. מובן כי אמירות כאלה עשויות להקפיץ את שווי המטבע ולהוות עוגן משמעותי להתפתחותו, ואכן יש שהאשימו את מאסק בנסיון לפמפם את דוג'קוין, כלומר להעלות את ערכו באופן מלאכותי. אלא שאמירות מסוג זה אינן רק נחלת העבר. באוקטובר 2024 שוב נרשמה עליה משמעותית בערכו של המטבע בעקבות ציוץ של מאסק שלפיו "דוג'קוין יפתור את הבעיה". הוא כיוון בדבריו לדיווח בלוס אנג'לס טיימס על כך שפקידי ממשל בקליפורניה חסמו את האפשרות של ספייסאקס לשגר רקטות נוספות מתחומי המדינה.

הסיפור של שיבא (SHIB)

המטבע שיבא אינו (Shiba Inu), שסימנו SHIB, ושבקיצור נקרא פשוט שיבא (יש שמאייתים "שיבה"), הוא מטבע קריפטוגרפי בתקן ERC-20, המבוסס על רשת הבלוקצ'יין של אתריום. שיבא הוא מטבע מם, שכמו דוג'קוין מבוסס אף הוא על דמותו של כלב מסוג שיבא אינו. המטבע נתפס כאלטרנטיבה לדוג'קוין ויש המכנים אותו "מחסל הדוג'קוין".

שיבא הוא מטבע קריפטוגרפי אשר נוצר באוגוסט 2020 על ידי דמות אנונימית (או קבוצה אנונימית) בשם ריושי (Ryoshi). ריושי הודיע בהמשך על עזיבת הפרויקט וכיום מוביל אותו אדם בשם שיטושי קוסמה (Shytoshi Kusama).

לדברי ריושי, המטבע הומצא והושק כדי לענות על השאלה מה יקרה אם פרויקט קריפטו ינוהל במלואו על ידי הקהילה. ריושי הוסיף כי המטבע נוצר על רשת הבלוקצ'יין של אתריום מאחר ורשת זו כבר הוכיחה שהיא מאובטחת ובנוסף היא תאפשר לפרויקט להישאר מבוזר.

בינואר 2023 הציגה קהילת Shiba את שיבאריום (Shibarium) – רשת בלוקצ'יין שכבה שניה אשר פועלת על בסיס רשת הבלוקצ'יין של אתריום. המטרה בהשקתה של שיבאריום היתה לצמצם עומסים, להוסיף לאקוסיסטם של המטבע את האפשרות של סטייקינג, לצמצם עמלות שימוש ולהציע תשתית לאפליקציות מבוזרות (dApps) ולהרחבה לווב 3.

המטבע שיבא הושק עם היצע של לא פחות מאלף טריליון מטבעות (הסיפרה 1 ואחריה 15 אפסים). בתחילת הדרך ריושי נעל 50% מהיצע המטבעות בפרוטוקול יוניסוואפ (Uniswap) – פרוטוקול מבוזר המשמש לביצוע טרנזקציות קריפטו בין משתמשים, מאפשר להם להחליף ביניהם מטבעות קריפטו ומספק נזילות – ואת 50% האחרים הוא שלח לויטליק בוטרין, המייסד השותף של אתריום, כדי שישמור על המטבעות. במאי 2021 בוטרין תרם מעל 50 טריליון מטבעות שיבא, שהיו שווים אז למעלה ממיליארד דולר, לקרן סיוע לנפגעי קורונה בהודו. זמן קצר לאחר מכן בוטרין "שרף" או הוציא מהמחזור באופן קבוע 40% מההיצע הכולל של שיבא על ידי כך שהעביר את המטבעות לארנק דיגיטלי "מת" (כלומר ארנק שהמפתח הפרטי שלו אבד ולכן לאיש אין גישה למטבעות המאוחסנים בו).

האקוסיסטם של שיבא והפוטנציאל של המטבע

מפתחי שיבא פיתחו סביב המטבע אקוסיסטם שאמור להעניק לו סוגים שונים של ייחוד בהיבטים של אופן השימוש והזדמנויות המסחר. בין השאר כולל האקוסיסטם של המטבע את הרכיבים הבאים:

  1. המטבע Leash, שסימנו LEASH ובעזרתו מתגמלים את המשתמשים התומכים באקוסיסטם. למטבע זה יש היצע של 107,000 יחידות בלבד.
  2. המטבע Bone, שסימנו BONE, אשר משמש לצורך תשלום עמלות הגז על הבלוקצ'יין, תגמול מאמתים ברשת, והעברת זכויות הצבעה למאמתים. למטבע זה יש היצע של 250 מיליון יחידות.
  3. פלטפורמת כלכלה מבוזרת (DeFi) שנקראת שיבא סוואפ (ShibaSwap), ושמטרתה היא לספק מקום בטוח למסחר מבוזר בקריפטו.
  4. קולקציה של 10,000 NFTs שנקראת Shiboshis.

מטבע שיבא החל כמם ועל פי ההצהרות כנסיון חברתי למדידת הצלחתו של פרויקט שינוהל כולו על ידי הקהילה. הנזילות שעמדה לרשות המטבע בתחילת דרכו היתה בגובה של 3,000 דולר בלבד, וללא השקעות נוספות, פרסום ויחסי ציבור, שיבא הצליח להפוך לאחד הפרויקטים המדוברים בעולם המטבעות הוירטואלים, עם שווי שוק של למעלה מ-11 מיליארד דולר נכון לאוקטובר 2024.

עם זאת, אחד החסרונות של שיבא הוא העובדה שהמחיר של יחידה אחת של המטבע הוא כה נמוך, והפער בין המחיר הגבוה ביותר ליחידה לבין המחיר הנמוך ביותר ליחידה הוא כה מזערי, עד שכדי להצליח לייצר רווח מהמסחר בשיבא צריך לרכוש ממנו כמויות לא סבירות. אלא שבקניה של כמויות כה גבוהות של המטבע, אפילו תנודתיות לא חריגה במחיר עלולה להשאיר את המשקיע עם הפסד ניכר.

שיבא נהנה מקהילת תומכים נרחבת, אך קשה לומר באיזו מידה יש למטבע פוטנציאל להמשיך ולהתפתח ולמשוך אליו משתמשים נוספים. למרות שתומכי המטבע מדגישים בכל הזדמנות את אוסף ה-NFT של שיבא, את העובדה שרשת הבלוקצ'יין שכבה שניה הייחודית והמבוססת אתריום של המטבע מאפשרת להגדיל את מהירות ביצוע הטרנזקציות ואת הסקיילביליות (מדרגיות – היכולת לפעול בסדרי גודל רחבים משמעותית מסדרי הגודל המקוריים) של הפרויקט, המציאות בפועל היא שהשימושיות של שיבא עדיין מוגבלת. ייתכן אף שהמשך פיתוח האקוסיסטם סביב המטבע והצעת מגוון פיצ'רים ייחודיים סביבו, נועדו לטשטש את העובדה שלשיבא אין עדיין ערך ייחודי אמיתי.

סיכום

מטבעות מם הם חלק בלתי נפרד מהגיוון של עולם המטבעות הדיגיטליים, והשאלה המתבקשת לגביהם – אותה שאלה שכדאי לשאול לגבי כל מטבע קריפטוגרפי אחר – היא האם מדובר רק בגימיק, בטרנד, בתופעה חולפת, או שמא מדובר במטבע שמשקף ערך אמיתי (טכנולוגיה חדשנית, קהילה ייחודית, שימושיות גבוהה, רעיון יוצא דופן) אשר מהווה סיבה להשתמש ולהשקיע בו.

מטבעות מם לרוב אינם מציגים בידול משמעותי וקונקרטי והערך שלהם בדרך כלל נגזר מפעילות המסחר שמבצעת קהילת תומכי ונאמני המטבע המסוים, מה שהופך אותו בעיקר לערך סנטימנטלי. יחד עם זאת, חלק ממטבעות המם (ככל הנראה חלק קטן במיוחד) אכן מצליחים להפוך את עצמם למותג, ובעידן של מותגים גם הייחוד הזה יכול לבטא ערך שניתן למנף.

על רקע זה נזכיר את אחד מכללי האצבע של עולם הקריפטו בכלל ושל השקעה בשוק הקריפטו בפרט – עשו את המחקר שלכם. במילים אחרות, לפני שאתם מחליטים להשתמש במטבע דיגיטלי כזה או אחר ובוודאי לפני שאתם מחליטים להשקיע בו, בצעו את המחקר הרלוונטי בנוגע לאותו מטבע כדי לקבל החלטות מושכלות.

לסיום נדגיש כי כל פעילות במטבעות וירטואליים כרוכה גם בשאלות של מיסוי קריפטו ולכן כאשר עוסקים בפעילות כזו מומלץ להיעזר ברואה חשבון מומחה לקריפטו כדי להימנע מטעויות, לקבל החלטות מושכלות, לנהל סיכונים, ולוודא שאתם מכוסים מול מס הכנסה. אנו מזמינים אתכם לפנות לצוות רואי החשבון של BLOXTAX שהינו בעל מומחיות רחבה ומעמיקה בתחום, כמו גם נסיון מצטבר רב בסיוע למגוון ישויות הפועלות בעולם המטבעות הקריפטוגרפים.

שנחזור אליכם עם מידע נוסף? 

בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.

רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.

תומר רביד, יזם, מייסד ומנכ"ל חברת בלוקסטקס

תומר רביד

תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.

כתבות נוספות בתחום:

מיסוי קריפטו ומטבעות דיגיטליים
מדוע חייבים לשלם מס על השקעה בביטקוין? מתי חייבים לדווח? מהו רווח? איזה מס יש על ביטקוין? ואילו טפסים צריך? BloxTax מפרסמת לנוחיות...
מסחר בקריפטו
ההשקעה והשימוש במטבעות דיגיטליים מחייבים קניה ומכירה שלהם באחת מכמה דרכים אפשריות. התהליך כרוך בעמלות, ידע וציות לרגולציה והוא תלו...
bitcoin-tax-time-clean1--1-.webp
תכנון מס הוכר לפי החוק הישראלי כזכות של המשקיע. הטכנולוגיה של BloxTax נותנת למשקיעי הקריפטו סט של כלים על מנת לבצע תכנון מס חוקי ו...