הכירו את יוניסוואפ – השם החם בעולם הקריפטו

שתף

הכירו את יוניסוואפ – השם החם בעולם הקריפטו

תוכן עניינים

UniSwap מתיימרת להיות זירה מבוזרת לגמרי, כאשר השוק עצמו קובע בה הכל – גם את מחיר הנזילות. אז מה זה בכלל נזילות, למה היא חשובה, ומהן ההזדמנויות והסכנות בכוכבת החדשה של עולם הקריפטו?

UniSwap מתיימרת להיות זירה מבוזרת לגמרי, כאשר השוק עצמו קובע בה הכל – גם את מחיר הנזילות. אז מה זה בכלל נזילות, למה היא חשובה, ומהן ההזדמנויות והסכנות בכוכבת החדשה של עולם הקריפטו

המשקיעים במטבעות דיגיטליים ערים לטרנד שתופס תאוצה לאחרונה – ה-Decentralized Finance או בשם החיבה החמוד שלו DEFI. הרעיון של דאפי (או דיפאי) הוא אספקת שירותים בנקאיים/ פיננסים כגון הלוואות, המרת מטבעות, ביטוח, פיקדונות ועוד על גבי רשת מבוזרת אשר אינה נמצאת בשליטת אף ישות. הכוונה היא פשוטה, במקום לקבל שירות מגוף פיננסי מתווך כגון בנק, אפשר יהיה לקבל את השירות הפיננסי ממשתתפים אחרים ברשת כאשר כל משתתף יכול לבחור האם הוא בצד של צורך השירות או מספק השירות.

היו בעבר ניסיונות ליצור שירותי מסחר/ המרה/ פקדונות מבוזרים, ובכולם התגלו קשיים. היה את איתר דלתא שרק לאחר שהמייסד שלה נעצר גילנו שהיא לא בדיוק מבוזרת, היה את BANCOR עם הפרוטוקול המבזר שלהם להמרת מטבעות, שהדגימה שגם היא יכולה להקפיא את המטבעות שלה במהלך צנזורה ריכוזי. וכיום הפלטפורמה הכי נפוצה כיום בתחום היא ללא ספק UNISWAP.

הרעיון מאחורי UNISWAP הוא פשוט: יצירת עושה שוק מבוזר. המימוש של הרעיון מאוד מעניין, ועומד מאחריו צורך אמיתי – את זאת ניתן לראות בפופולריות של הפלטפורמה. אבל, לפני שממהרים להשקיע בה חשוב להכיר אותה לעומק, להבין איך היא עובדת, איך אתם יכולים לעשות ממנה כסף, ואיפה אתם חשופים לסיכונים. על מנת להבין את יוניסוואפ לעומק, נתחיל מהסבר על כמה מושגים שעומדים בבסיס הפעילות שלה.

מה זה עושה שוק?

פלטפורמת יוניסוואפ היא עושה שוק מבוזר. תפקידו של עושה השוק הוא לספק נזילות למסחר. מה הכוונה? אם אתם מעוניינים לקנות מטבע כלשהוא ופניתם לזירת המסחר, אבל אין בה בכלל היצע מטבעות, זה יכול לגרום לכם לא לסחור יותר דרך אותה זירה. או לחלופין, אם הגעתם לזירה במטרה למכור מטבעות מסויימים אבל אין קונים כרגע (ולכן אתם לא יכולים למכור או להמיר אותם) – זה יכול לעוות את מחירם.

עושה השוק מתחייב לקנות או למכור כל כמות של נכס פיננסי מסוים ועל ידי כך דואג שתמיד יהיה לו היצע וביקוש. דבר זה מאפשר לקונים ולמוכרים פוטנציאליים לבצע פעולות גם בתקופות בהן יש פחות עניין באותו נכס פיננסי. במרבית הבורסות לנירות ערך ישנם עושי שוק וגם במרבית בורסות הקריפטו (כן גם ב Binance).

במקרה של בורסה ריכוזית, מדובר על גוף שדואג תמיד להזרים פקודות מכירה ופקודות קניה למטבע קריפטו מסוים. עושה השוק מקפיד להציב מרווח מסוים בין פקודות המכירה והקניה (המרווח נקרא Spread) שלו ועל ידי כך הוא מרוויח (בתוספת עמלות).

למה נזילות זה כל כך חשוב?

המשקיעים רואים ערך בהשקעה שלהם, אם הם יודעים שבכל נקודת זמן יוכלו למכור או להמיר אותה בשוק, בהתאם למחיר ידוע ומפורסם. הביטחון בכך מעניק ערך למטבע ולא פחות חשוב מעניק ערך גם לזירת המסחר.

לעושה השוק יש המון אחריות: הוא זה שמספק פקודות היצע וביקוש, והוא זה שקובע את המחיר למטבעות שהוא מציע לרכישה ולמכירה, לפי שיקול דעתו.מדובר בכוח עצום, ולכן עולה השאלה איך מבזרים עושה שוק, כלומר לא נותנים את הכוח הזה לגוף יחיד, ומאפשרים לשוק עצמו לקבוע את המחיר ולספק נזילות.

במילים אחרות, נזילות היא היכולת למכור כמות מסויימת של מטבעות בתמורה למשהו אחר. ככל שניתן למכור יותר מטבעות מאותו הסוג השוק יותר "עמוק" והמטבע יותר "נזיל" (תחשבו על ההבדל בין USDT למשל בהשווה למטבעות במיקום ה80 של CMC)

איך מבזרים עושה שוק?

אז בואו נחזור ליוניסוואפ: הגישה של יוניסוואפ היא הקמת מנגנון לאספקת נזילות בכל רגע נתון עם מחיר קבוע, ללא תלות בהזרמת פקודות קניה ופקודות מכירה. המנגנון למעשה מאפשר שוק תמידי להמרות של מטבעות קריפטוגרפים.

לכל צמד מטבעות יוניסוואפ יצרה "מאגר" – POOL של נזילות לצמד מטבעות מסיום. כדי שהמאגר הזה יוכל להציע נזילות ויאפשר בפועל להמיר בין שני המטבעות, הוא חייב להחזיק את המטבעות שלהם הוא מספק את הנזילות. לדוגמא: אותו POOL מחזיק מספר מסוים של מטבעות מסוג ETH לדוגמא, ומספר נוסף של מטבעות מסוג USDT לדוגמא. ה -POOL הספציפי הזה מאפשר להמיר מטבעות מסוג USDT ל-ETH ומטבעות מסוג ETH  ל-USDT. מחיר כל מטבע נקוב במחירו של המטבע השני וזהו גם שער ההמרה. זאת אומרת, מחיר האיתריום נקוב במטבעות USDT  ומחיר ה USDT – נקוב באיתר.

איך נקבע המחיר עצמו?

בבורסות ריכוזית המחיר של מטבע מסוים נקבע לפי מחיר העסקה האחרונה שהתבצעה שמייצג מפגש בין ההיצע (עמודת ה ASK) לביקוש (עמודת ה-BID). כאשר מדובר על POOL של נזילות, הרעיון קצת שונה: המחיר עצמו אינו תלוי בהיצע ובביקוש של קונים או מוכרים אקטיביים, המחיר נקבע לפי יחס הכמויות של המטבעות מכל הסוג המחוזקים בPOOL. בדוגמא שלנו, מחיר האיתריום ב-POOL הזה יהיה כמות מטבעות האיתריום חלקי בכמות מטבעות ה-USDT. למשל אם ב POOL יש 200 מטבעות איתריום ו-40000 מטבעות USDT מחיר כל איתר שיציג ה POOL במונחי  USDT יהיה 40000/200 = 200 USDT. המצב הזה מאפשר למשקיעים לדעת את מחיר האיתריום בכל רגע נתון, גם אם אין כרגע מישהו שרוצה למכור או לקנות את ה ETH שלו תמורת USDT.

יוניסוואפ מנסה לשמור על POOL שלה תמיד באיזון. כלומר, השווי של הכמויות של שני המטבעות ב -POOL צריך להיות שווה, תמיד. זה מעלה שאלה: איך מגיבים כאשר המחיר משתנה?

מה קורה אם ב-Binance, למשל, מחיר ה ETH- הוא כבר 205 USDT וב-POOL ביוניסוואפ המחיר נשאר עדיין 200 USDT? נראה שיש פה הזדמנות ארביטראז' (פער מחירים שניתן להרוויח ממנו ללא סיכון) לקנות איתריום בזול (200 מטבעות מסוג USDT ל-1 ETH), למכור בביננס תמורת 205 מטבעות USDT ולהרוויח 5 מטבעות מסוג USDT ללא סיכון.

שחקני ארביטראז וחוזה חכם חמקמק

ה POOL עצמו מנוהל על ידי מנגנון של חוזה חכם אשר מוודא את המחיר לפי כמות המטבעות שהוא מחזיק ב POOL כלומר, אם בעולם מחוץ ליוניסוואפ כל איתריום שווה 200 USDT, זה יהיה יחס המטבעות שייכנס לפול וישקף את המחיר, כך שערך המטבעות בפול יהיה שווה. זאת אומרת, הפקדה ראשונית ל- POOL תהיה ביחס של 1 מטבע איתריום לכל 200 מטבעות USDT. כעת, ניתן לפנות אל החוזה ולשלוח כמות מסוימת של מטבעות איתריום ולקבל בתמורה כמות מסוימת של מטבעות USDT.

הפניה היא פשוטה, אם רוצים להמיר מטבע 1 ETH ל-USDT פשוט שולחים לחוזה החכם מטבע מסוג 1 ETH והחוזה החכם יחזיר לכם בתמורה 200 USDT (בקירוב). החוזה החכם גם גובה עמלה על כל פעלה כזו, שחלקה נשאר ב-POOL, ובנוסף יש מנגנון שדואג לווסת את המחיר בחוזה, ז"א המחיר משתנה בהתאם לכמות (שער ההמרה של 2 ETH למשל יהיה יותר מ-400 USDT בדוגמא שלנו, ללא קשר לעמלה, בגלל מנגנון הויסות). כעת כמות ה-USDTב-POOL גדלה וכמות האיתריום קטנה, זה, בתורו משנה את יחס הכמויות בין מטבע ה ETH למטבעות ה USDT הנמצאים בחוזה – ואיתו המחיר עולה (במונחי USDT).

ואם נוצר ארביטראז' מול זירות אחרות?

ככל שהמחיר ה-ETH ביוניסוואפ יהיה נמוך מהמחיר בזירה מסחר אחרת, יבואו יותר ויותר סוחרים להמיר את הUSDT שלהם לאיתריום, במטרה למכור מהר בבורסה ולהרוויח מפער המחירים, עד שהוא ייסגר על ידי ויסות ותיקון שיבצע החוזה החכם.

למה אנחנו מספרים לכם את כל זה?

האמת בעיקר כדי להזהיר אותכם.

מכיוון שמדובר בזירה מבוזרת היא תלויה בזה שיהיו מספיק שחקנים בשוק שירצו לספק נזילות בצמדי מטבעות. יוניסוואפ מושכת שחקני נזילות במטרה שיפקידו צמדי מטבעות בחוזים החכמים – כדי שלשחקנים אחרים יהיה אפשרות להנות מנזילות.

הפיצוי שמציעה הפלטפורמה לשחקני הנזילות מגיע בדמות עמלות שהם מקבלים. אבל למודל יש חסרונות רבים, שהמשתמשים בזירה צריכים להיות מודעים להם, בוודאי אם הם מעוניינים להיות שחקני נזילות. למשל המודל איננו מתוכנן טוב מספיק כאשר יש תנועות חדות בשוק לכיוון מסויים בין שתי המטבעות ב POOL, ואז העמלות לא מפצות את שחקן הנזילות על ההפסד שנוצר בגלל פער הארביטראז' – אשר מנוצל ע"י שחקנים אחרים (אבל זה למאמר הבא על הנושא).

יוניסוואפ היא מערכת מאוד פופלארית ומוטב שתדעו איך היא עובדת, איך נקבע בה המחיר ומה אפשר לעשות איתה. מדובר בעבודה מול חוזים חכמים וזה אומר שעשויות להיות תקלות והתמיכה של המערכת מצומצמת.

זיכרו גם שכל המרה שתעשו ביוניסוואפ היא אירוע מס כמו בכל עסקאות המרת מטבעות קריפטו אחרת, לכן כדאי להיות מסודרים ולפעול במרוכז מול ארנק אחד על מנת להקל על הדיווח מאוחר יותר.

בשורה התחתונה: חשוב להתנסות במערכות חדשות, אבל יותר חשוב להכיר אותן לעומק לפני שפועלים בהן בסכומים גדולים.

רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.

תומר רביד, יזם, מייסד ומנכ"ל חברת בלוקסטקס

תומר רביד

תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.

כתבות נוספות בתחום:

מסחר בקריפטו
ההשקעה והשימוש במטבעות דיגיטליים מחייבים קניה ומכירה שלהם באחת מכמה דרכים אפשריות. התהליך כרוך בעמלות, ידע וציות לרגולציה והוא תלו...
פתרונות דיווח מס קריפטו – כיצד להתמודד עם הגשה ודיווח מאוחרים של הדוח השנתי למס הכנסה
ישראלים המבצעים מכירה או המרה של נכסים פיננסיים נדרשים לדווח למס הכנסה על פעילותם. למרות זאת, במקרים רבים מאחרים הנישומים להגיש את...
bitcoin-tax-time-clean1--1-.webp
תכנון מס הוכר לפי החוק הישראלי כזכות של המשקיע. הטכנולוגיה של BloxTax נותנת למשקיעי הקריפטו סט של כלים על מנת לבצע תכנון מס חוקי ו...