תוכן עניינים
השקעה בביטקוין הפכה בשנים האחרונות מהשקעה של חובבי טכנולוגיה להשקעה נפוצה בקרב משקיעי המיינסטרים. בעשור האחרון שוק המטבעות הדיגיטליים השתכלל והוסדר. לאט לאט המדינות השונות אימצו רגולציה שתאפשר השקעה בטוחה יותר. הן החלו לדרוש רשיונות מגופים הפועלים בתחום, הסדירו את דרך החזרת הכספים למערכות הפיננסיות, והתירו הנפקת מכשירים שונים המאפשרים חשיפה לביטקוין, למשל דרך קרנות עוקבות, גם למי שלא מעוניין להחזיק את המטבע בעצמו.
בתחילת השנה, עם חזרתו של דונלד טראמפ לקדנציה נוספת בבית הלבן, נפל דבר: טראמפ תומך ומעודד את תעשיית הקריפטו. במהלך משמעותי ביותר הוא יצר רזרבת קריפטו לארה"ב, אשר חלק משמעותי ממנה הוא מטבעות ביטקוין.
יותר ויותר חברות מסחריות משקיעות בביטקוין את כספי החברה – הנוסטרו, ונפחי המסחר בבורסות הקריפטו השונות גדלים משנה לשנה. במקביל, גם המשקיעים הפרטיים מחפשים עוד דרכים איך להשקיע בקריפטו, ואיך להשקיע במטבעות וירטואליים. כתוצאה מכך, דרכי ההשקעה הופכות להיות מגוונות יותר ויותר, דבר שהגיע לשיא עם הנפקת קרנות נסחרות העוקבות אחרי מחיר הביטקוין.
על אף הסנטימנט החיובי, הביטקוין נותר נכס השקעה תנודתי וייחודי, ועל מנת להפיק ממנו את המקסימום, יש להעמיק ולהבין טרם ביצוע ההשקעה, במה למעשה בחרתם להשקיע ואיך הוא משתלב עם יתר תיק ההשקעות שלכם. אז איך להרוויח יותר במסחר בקריפטו? הנה עשרה כללים שימקסמו עבורכם את ההשקעה בביטקוין:
איך להשקיע בביטקוין בצורה חכמה? 10 כללים חשובים
-
היזהרו מהבטחות לתשואה לא הגיונית
בהשקעות בנכסי סיכון, גם בנכסי סיכון מסורתיים וגם בביטקוין, ישנו קשר בין רמת הסיכון לתשואה. כך למעשה המשקיעים מפצים את עצמם על נטילת סיכון הנלווה להשקעה שהם בחרו. הסימן הראשון שמדובר בהשקעה שנורה אדומה מהבהבת מעליה הוא הבטחות לתשואה פנומנלית בסיכון נמוך.
אין מתנות חינם בהשקעות – אם התשואה גבוהה, בהתאם גם הסיכון. גם אם ההשקעה עטופה במילים שלכאורה מרמזות על סיכון נמוך, למשל "פיקדון ביטקוין סולידי בתשואה של 35% לחודש", זהו לא פיקדון סולידי – והסיכון מתחבא במקום שאתם תגלו אותו מאוחר מידי. אף גוף לא יעניק לכם תשואה כזו עבור השקעה סולידית. אם זה נראה טוב מידי בכדי להיות אמיתי, זה לא אמיתי.
-
הבנת הקשר בין סיכון לתשואה
ישנם מספר סיכונים שמשקיע מקבל בהחלטת השקעה במטבעות דיגיטליים בכלל ובביטקוין בפרט – בעיקר כאשר מדובר במכשירי השקעה נגזרים או מתוחכמים יותר. בהשקעות בקריפטו יש מגוון סיכונים: תנודתיות, חוסר נזילות, סיכונים רגולטוריים שונים, סיכונים טכנולוגיים.
על מנת להבין האם התשואה שאתם מקבלים עבור ההשקעה היא פיצוי הולם לסיכון שנטלתם, הבינו טוב בכל השקעה מהם הסיכונים המדויקים להם אתם חשופים. השקעה באותו פיקדון ביטקוין תגזור תשואה שונה אם היא נזילה, או אם לא תוכלו למשוך את המטבע שנתיים. רק כשאתם מבינים עד הסוף מה מציעים לכם, החליטו האם כדאי להשקיע.
-
מפתח פרטי – הכוח שלכם בהשקעה בביטקוין
בתקופה זו כשמכשירי ההשקעה שמאפשרים חשיפה לביטקוין הולכים ומתרבים, כדאי לחזור למקורות: מי שמעוניין בהשקעה ישירה במטבע, ורוכש אותו בבורסות השונות או אצל חלפנים, שמרו אותו בארנק בעל מפתח פרטי. אם אין לכם מפתח פרטי, אין לכם שליטה במטבע. אם יש גוף אחר שיכול היכנס לארנק שלכם ולבצע פעולות, היכולת שלכם לבצע פעולות השקעה בביטקוין תלויה בצד השני וברצונו הטוב.
אחד העקרונות החשובים ביותר בהשקעות בקריפטו היא השליטה בתהליך ההשקעה – אתם בוחרים לבצע את ההשקעה, ואתם בוחרים את הארנק בו ההשקעה תשמר, לפי הצרכים שלכם. למשל, מומלץ לא להעביר לארנק שפתחתם דרך קישור שקיבלתם ממישהו. ביחרו בעצמכם את הארנק, וודאו שרק לכם יש מפתח פרטי שמאפשר גישה אליו, ודאגו לגבות את המפתח בצורה בטוחה ואפקטיבית.
-
בחרו גופים עם מוניטין מוכח
אחד הקשיים הגדולים בהשקעה בביטקוין הוא מימוש ההשקעה והחזרת הכסף למערכת הבנקאית. הסיבה: חשש של הבנקים מהכנסת כסף שלא עבר הליכים למניעת הלבנת הון ומימון טרור. לאורך השנים צמחו הרבה זירות מסחר לגיטימיות, מפוקוחות, בעלות רישיון מהרגולטור, אשר עומדות בכללי הרגולציה שנועדו לשמור ולהגן על המסחר בביטקוין ועל המערכת הפיננסית – ומסחר דרכם מבטיח כי תפגשו עם הפיאט בחזרה כאשר תבחרו לממש את ההשקעות בקריפטו.
כלל האצבע שייתן את האינדיקציה הראשונה לכך שאתם מבצעים פעולה מול גוף לגיטימי הוא לסחור בביטקוין רק באמצעות גוף דורש מכם להזדהות ומבצע תהליך של הכר את הלקוח – KYC. גוף שמבטיח לכם אנונימיות, בסוף הדרך זו תפעל לרעתכם, גם אם אתם מבצעים מסחר חוקי לגמרי, בכסף שמקורו לגיטימי.
זיכרו, חלק מהחירות בפעילות במטבעות דיגיטליים היא לבחור מול מי אתם עובדים: אתם יכולים לקנות ולמכור ביטקוין מול גוף מסודר או מול אדם פרטי או דרך קבוצה בטלגרם. אבל כשאתם פועלים מול גוף ללא רגולציה אתם בעצם מוותרים על שכבת הגנה וחושפים את עצמיכם לסיכונים מיותרים.
-
מינוף – כלי רב עוצמה אך מסוכן
מסחר ממונף במטבעות דיגיטליים קוסם מאוד למשקיעים שמחפשים לעשות 400% על מטבע במהירות. הרווח מהיר והפיתוי גדול. אבל, אם יש לקח שמשבר שנת 2022 והירידות החדות בשווקים יכולים ללמד אותנו הוא שהמינוף הרסני ועלול להוביל למחיקת ההשקעה. התנודתיות החריפה וההפסדים המהירים מאוד מפתיעים את המשקיעים שלא הבינו בעצם עד הסוף את משמעות המינוף.
כאשר אתם מבצעים פעולות במינוף אתם למעשה משקיעים כסף שהוא לא שלכם, אלא כסף שלוויתם. במינוף שמבטיח תשואה כפולה או משולשת מאותה השקעה בצורתה הלא ממונפת, וכך יהיה גם עומק ההפסד. אז איך להשקיע בקריפטו? מניסיוננו, להתרחק מהשקעות ממונפות. השקעה ממונפת תוביל בסבירות גבוהה לכך שמשקיעים חסרי ניסיון ימחקו את כל הכסף שלהם בזמן קצר.
-
השקעות ב-DEFI? רק עם ניסיון
עוד לקח ממשבר שנת 2022 – הסיכון בתחום ה-DEFI (Decentralized Finance) הוא סיכון אמיתי שמתממש ואף מואץ כאשר סנטימנט השווקים מתהפך, והירידות מהירות. סיכון חוסר הנזילות הוביל לקריסה של גופי DEFI מובילים, תוך חשיפה של חוסר הבשלות שלהם בניהול הסיכונים הכולל.
אז איך להשקיע במטבעות וירטואליים? בשלב הראשון, לא במיזמים מתחום ה-DEFI. התחום עצמו מרתק ונושא הבטחה להזדמנויות בעתיד לאפשר שירותים בנקאיים, השקעות ומסחר ישירות על גבי רשת מבוזרת ללא עבודה מול מתווכים. אבל השקעה בתחום הזה דורשת הבנה עמוקה ורחבה של הקריפטו.
הבנה שמגיעה עם הניסיון בהשקעות בתחום. מבלי להיכנס לעובי הקורה: אם אתם לא יודעים מה ההבדל, למשל, בין מסחר ב-Bit2C או Binance לבין פלטפורמה בשם UniSwap, לא כדאי להתקרב לתחום ה-DEFI, וכדאי במסגרת המסחר בקריפטו להתמקד בתחומים בהם יש לכם ידע והבנה.
-
הימנעו מסחר עבור אחרים
אחת הטעויות הנפוצות שאנחנו נתקלים בהן ב- BloxTax היא אנשים שרוכשים או סוחרים עבור חברים באמצעות החשבונות שלהם. אנחנו בעד חברות טובה ואמיצה, אבל את המסחר בחשבונות שלכם, בצעו אך ורק עבור עצמיכם. כאשר אתם פותחים חשבון מסחר, אתם חותמים על מסמכי הכר את הלקוח – KYC, וכן על הצהרה שאתם הנהנים היחידים בחשבון. מסחר עבור אחרים סותר את ההצהרה הזו ויכול להערים קשיים. בנוסף, זיכרו שכל המרה או מכירה של מטבע דיגיטלי יוצרת אירוע מס, חבות המס היא אישית שלכם, גם אם סחרתם עבור אחרים.
רוצים לעשות טובה לחבר? הסבירו לו איך להשקיע בקריפטו, הראו לו איך אתם מקבלים החלטות השקעה ואיך מתבצע הפן הטכני של המסחר. תסבירו לו איך פותחים חשבון באחת הזירות המפוקחות והמוסדרות, עיזרו לו לפתוח ארנק דיגיטלי, שימו לב שהוא לא חשוף לעוקצים ותרמיות או לסתם טעויות של מתחילים. הפנו אותו למקורות ידע אמינים, אבל אל תקנו עבורו אף מטבע דיגיטלי.
-
חובת הדיווח למס הכנסה – אל תתעלמו
משקיעים בקריפטו חבים בחובת דיווח למס הכנסה באופן גורף – גם אם הם משקיעים בסכומים קטנים. הדיווח נעשה באמצעות רואה חשבון קריפטו, הינו שנתי והוא חל על מגוון אירועי מס: מכירת ביטקוין, רכישתו, תשלום בביטקוין וקבלת תשלום בביטקוין, וגם – ארוע אשר חומק ממרבית המשקיעים – כל המרה ממטבע אחד למשנהו, בין אם ההמרה היא לפיאט או המרה למטבע דיגיטלי אחר. חשיבות הדיווח למס הכנסה גבוהה, גם אם מימשתם הפסדים באותה השנה, שכן הפסד שלא דווח לא יוכל לשמש כמגן מס לשנים הבאות.
חובת הדיווח חלה גם אם ההשקעה במטבעות דיגיטליים נעשית דרך גופים לא מפוקחים או גופים דרך בחו"ל. במרבית זירות המסחר בחו"ל, בייחוד אלו המפוקחות והמוסדרות, נערך KYC בעת פתיחת החשבון, בו הזדהתם ומסרתם פרטים אישיים. הזירות הללו ידווחו לרשויות המס על פעילות של אזרחים זרים אצלהן.
-
תחזקו את תיק ההשקעות שלכם
בהשקעות הסבלנות משתלמת ואין צורך להיות תזזיתיים ולהחליף השקעות בתדירות גבוהה. כך, נהנים מהבשלה ארוכת הטווח בשווקים. המשקיעים בביטקוין אף ייחדו לכך מטבע לשון -HODL – החזקה לחיים – קנייה ללא כוונת מכירה.
עם זאת, לקראת סיום שנת המס מוצע לתחזק את תיק ההשקעות שלכם: לראות אם אסטרטגיית ההשקעה שבחרתם עדיין מתאימה לצרכים שלכם, לאופק ההשקעה ולתאבון הסיכון, וכן לבחון האם השקעות ששווין ירד וכבר לא מתאימות לאסטרטגיית ההשקעה שלכם הן השקעות שכדאי לממש, על מנת לצבור הפסדים ולהכיר בהם כמגני מס. מומלץ להתייעץ עם רו"ח קריפטו, על מנת להבין את השלכות המס מהמהלכים שתבצעו.
-
למידה, הבנה והתייעצות – המפתח להשקעה חכמה
על מנת להצליח בהשקעות צריך ידע, וככל שתעמיקו בתחום בו אתם משקיעים – תבינו טוב יותר את הדקויות שלו, מה משפיע עליו, ומה הסנטימנט בשוק. כך תוכלו לבצע השקעה מושכלת ונכונה יותר, ולהבין את הסיכונים והסיכויים לעומק. דבר זה נכון ביתר שאת בהשקעות בקריפטו.
חשוב להיות בלמידה מתמדת של כל היביטי ההשקעה. מומלץ לקרוא, להתייעץ, לעקוב אחרי פרסומים בתחום, ולהכיר את התחום על כל צדדיו. בכלל זה אנו מזמינים אתכם גם להכיר את הצדדים המשעממים יותר כמו חבות המס ודרך תשלום המס, על מנת למקסם את פוטנציאל ההשקעה שלכם.
לסיכום
אז איך להשקיע במטבעות וירטואלים? מתוך ידע והבנה, לאחר ניתוח מעמיק. השקעה בביטקוין היא השקעה שדורשת אחריות אישית, ניהול סיכונים מוקפד, וייעוץ מקצועי מעמיק מצד אנשי מקצוע בקיאים בתחום כמו רו"ח קריפטו.
התחום הולך ומתפתח – יותר ויותר מכשירי השקעה מאפשרים חשיפה לביטקוין ולעולם הקריפטו, אנחנו ב-BloxTax מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, תהיה, ובקשה. אתם מוזמנים להיעזר בבלוג ובאתר שלנו כמקור ידע מקצועי מקיף, ולפנות אלינו על מנת למקסם את הטבות המס שמגיעות לכם ולעמוד בכל דרישות הדיווח למס הכנסה ומיסוי הקריפטו, בקלות ובמהירות.
שנחזור אליכם עם מידע נוסף?
בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.
שאלות נפוצות
מהי השקעה בביטקוין ואיך היא עובדת?
השקעה בביטקוין היא למעשה חשיפה למחיר המטבע. היא יכולה להתבצע על ידי השקעה ישירה בקניית המטבע, והיא יכולה להתבצע גם דרך השקעה במכשיר שוק הוני, כמו קרן עוקבת, שביצועיה נגזרים ממחירו של הביטקוין.
מה ההבדל בין ארנק דיגיטלי חם לארנק קר?
ארנק חם הוא ארנק שמחובר לרשת כל הזמן, ומאפשר לבצע פעולות במהירות. ארנק קר הוא ארנק שמשמש לאיחסון מטבעות, אך לא מחובר באופן רציף לרשת, ומשמש לאחזקה ארוכת טווח באופן בטוח.
אילו דרכים נפוצות קיימות להשקעה בביטקוין?
קנייה ישירה של המטבע יכולה להתבצע בזירת מסחר מפוקחת – ישראלית או בינלאומית, דרך כספומטים ייעודיים או במכירה ישירה מאדם לאדם.
איך להשקיע בביטקוין ובמטבעות דיגיטליים בצורה נכונה ובטוחה?
מומלץ לבצע השקעות בקריפטו רק דרך זירות המבצעות תהליך הכר את הלקוח, כאשר אתם אלו ששולטים בכל שלבי ההשקעה – מבחירת הזירה באופן עצמאי (ולא דרך לינק שנשלח אליכם, ועד איחסון בארנק שאתם בחרתם, ולכם בלבד יש את המפתחות שלו.
למי מתאימה השקעה בביטקוין ומהם הסיכונים?
ביטקוין הוא נכס סיכון, ושערו תנודתי מאוד. ככזה, השקעה בביטקוין למי שמעוניין בהשקעה בנכסי סיכון כחלק מתיק השקעות כולל ומפוזר.
מה חשוב לדעת על חובת הדיווח למס הכנסה בהשקעות ביטקוין?
מיסוי קריפטו הוא מיסוי על רווחי ההון מהמסחר במטבעות. עם זאת, חובת הדיווח על השקעה במטבעות דיגיטליים היא חובה שנתית גורפת, גם אם מכרתם מטבעות בהפסד. הפסדים שלא מדווחים לא יוכלו לשמש מגני מס לשנים הבאות.