תוכן עניינים
מטבעות מם (Memecoins) הם מטבעות קריפטוגרפים אשר מתחילים כמם או מתבססים על מם קיים. מם (Meme) הוא רעיון אשר לרוב מובע בדרך הומוריסטית ומקבל את הביטוי שלו באמצעות תמונה, סרטון, אנימציה או סטורי אשר מופצים באופן ויראלי באינטרנט, בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות. מטבעות מם מנסים למשוך קהל משתמשים בעזרת ההבטחה לבניית קהילה גדולה ומהנה, וקהילה זו אמורה לתמוך בהתפתחות המטבע ובגדילה שלו.
הקונספט של מטבעות מם מוכר לנו מדוגמאות כמו מטבעות המם דוג'קוין (DOGE) ושיבא (SHIB), והוא קיים כבר שנים רבות. דוג'קוין, למשל, הושק בדצמבר 2013. בניגוד למטבעות קריפטוגרפים שהייחוד שלהם הוא טכנולוגי או כלכלי, הייחוד של מטבעות מם הוא בכוח הקהילה ובהייפ שנבנה סביבם. חלק ממטבעות המם מקודם על ידי מפורסמים ומשפיעני רשת, אך קידום מטבעות קריפטו על ידי מפורסמים כבר הוכיח עצמו כבעייתי ומסוכן. לעתים מטבעות המם מגיעים לשווי שוק גבוה, ואפילו גבוה ביותר, אך לרוב מדובר במטבעות שמאבדים את ערכם במהירות.
בשנה האחרונה היינו עדים לעלייה משמעותי במסחר במטבעות מם. אחת הפלטפורמות המרכזיות להנפקת מטבעות כאלה היא Pump.fun של רשת סולנה, ולעתים ניתן למצוא בה פרויקטים של Memecoins שהגיעו לשווי שוק של מיליוני דולרים תוך שעות ספורות מרגע השקתם. כמובן שלצד הריגוש והאפשרות המסעירה להגיע לרווחים גבוהים, ישנם גם סיכונים משמעותיים ואתגרים בתחום הרגולציה והמיסוי, שיש להכיר ולקחת בחשבון כאשר מתכננים להשתמש בפלטפורמה ולסחור במטבעות המונפקים על גביה. על כל אלו נרחיב במאמר זה.
הכירו את Pump.fun של סולנה
Pump.fun היא פלטפורמה ליצירת והשקת מטבעות מם שפועלת על רשת הבלוקצ'יין של סולנה (Solana). מדובר בפלטפורמה קלה לשימוש ובעלת ממשק ידידותי, אשר מאפשרת לכל אדם ליצור מטבע קריפטו חדש תוך דקות. השימוש ב-Pump.fun אינו דורש ידע טכני או הבנה בתחומים כמו תכנות, קריפטוגרפיה, רשתות בלוקצ'יין, ארנקים דיגיטליים ועוד. יצירת מטבע הקריפטו החדש נעשית בפשטות, ותוך זמן קצר ביותר המשתמש יכול להשיק את המטבע הוירטואלי החדש ולשווק אותו ישירות לקהילה. באופן טבעי, קלות השימוש גורמת לכך שבכל יום נתון נוצרים על הפלטפורמה אינספור מטבעות דיגיטליים חדשים. חלקם מגיעים לשווי שוק גבוה וחלקם קורסים ונעלמים כלעומת שבאו.
המודל העסקי של Pump.fun כולל רווח מעמלות אשר נגבות מהמשתמשים בעת יצירת מטבעות הקריפטו החדשים ומעמלות מסחר. בנוסף, השימוש בפלטפורמה מגביר את השימוש ברשת הבלוקצ'יין של סולנה ולכן מוביל לעמלות רשת גבוהות יותר כמו גם לתמיכה באקוסיסטם של סולנה.
Pump.fun צברה מאות אלפי משתמשים פעילים, ועשרות אלפי מטבעות קריפטוגרפים חדשים מונפקים בה מדי חודש. כמות העסקאות והיקפי המסחר המאפיינים את הפלטפורמה מעידים על העניין הגובר שמערכת זו מעוררת בעולם הקריפטו, כמו גם על הפוטנציאל המסחרי שלה. הפלטפורמה הצליחה לייצר הכנסות של למעלה מ-100 מיליון דולר תוך פחות משנה – הישג פנומנלי במונחי עולם המטבעות הדיגיטליים. בין היתר הצליחה Pump.fun להרוויח מעל 900 אלף דולר ביום במשך 12 ימים ברציפות, ונכון לעכשיו הצמיחה בהכנסותיה אינה עוצרת.
מה מושך אנשים להשקיע ב-Pump.fun?
הפלטפורמה מסתמכת על מספר גורמים אשר הופכים אותה לאטרקטיבית בעיניי משתמשי ומשקיעי קריפטו:
1. נגישות ומהירות – האפשרות ליצור ולהשיק מטבע קריפטו בלחיצת כפתור הופכת את Pump.fun לאטרקטיבית במיוחד, גם עבור אנשים שאינם בעלי רקע טכני. ניתן ליצור מטבע חדש תוך דקות, ולפרסם אותו ברשתות החברתיות בתקווה ליצור רווחים מהירים.
2. FOMO ותרבות ה-Meme – רבים נמשכים להשקעה במטבעות מם מתוך שאיפה להיות שם בזמן כדי "לתפוס את הדבר הגדול הבא". ברשתות החברתיות ניתן למצוא שיח ער סביב כל מטבע מם חדש, ועובדה זו יוצרת אפקט FOMO (ראשי תיבות של Fear Of Missing Out), כלומר תחושת דחיפות של כניסה מהירה לשוק כדי לא להחמיץ את הזדמנות הפז הבאה.
3. פוטנציאל הרווח – Pump.fun טומנת בחובה פוטנציאל רווח עצום. ערכם של מטבעות רבים שהונפקו על גבי הפלטפורמה זינק באלפי אחוזים תוך שעות או ימים, וקיימים סיפורי הצלחה רבים של אנשים שהשקיעו בפלטפורמה עשרות דולרים בודדים והפכו אותם לאלפי דולרים ויותר. מקרים אלו מושכים אל Pump.fun עוד ועוד סוחרים שמנסים בה את מזלם.
דוגמאות ל-Memecoins שהתפרסמו
נסקור כעת מספר מטבעות מם שזכו להצלחה מסחרית משמעותית.
1. TRUMP COIN – מטבע זה הושק סביב דמותו של דונלד טראמפ וצבר עניין רב בסמוך לתקופת הבחירות לנשיאות ארצות הברית. המטבע הונפק בכמות של מיליארד יחידות, ש-800 מליון מתוכן נותרו באחזקת שתי חברות עסקיות השייכות לטראמפ. 200 מיליון המטבעות הנוספים הונפקו לציבור בינואר 2025. פחות מיום לאחר ההנפקה הגיע שווי השוק של המטבע למעל 27 מיליארד דולר (כלומר למעלה מ-20 מיליארד דולר אחזקות לשתי החברות של טראמפ). במרץ 2025 נמצא כי פרויקט TRUMP COIN הרוויח לפחות 350 מיליון דולר במכירות של המטבע ובעמלות. לאחר ההנפקה זינק ערכו של המטבע בלמעלה מ-300 אחוזים בן לילה, ויומיים לאחר ההנפקה הוא הפך למטבע הדיגיטלי ה-19 בגודלו במונחים של שווי שוק.
2. BONK – אחד ממטבעות המם המובילים על רשת סולנה, עם שווי שוק של כ-814 מיליון דולר נכון לסוף הרבעון הראשון של 2025.
3. WIF (ובשמו המלא dogwifhat) – מטבע קריפטו חדש עם שווי שוק של כ-464 מיליון דולר נכון לסוף הרבעון הראשון של 2025.
4. MOODENG – מטבע שזינק לשווי שוק של מיליוני דולרים תוך ימים ספורים מרגע שהושק. המטבע הושק בספטמבר 2024 ותוך זמן קצר הפך למטבע המם הגדול ביותר מבחינת שווי שוק שהונפק על Pump.fun. לקראת סוף הרבעון הראשון של 2025 הוא הגיע לשווי שוק של מעל 35 מיליון דולר.
מסחר במטבעות מם – לא על הקריפטו לבדו
מרבית ה-Memecoins נסחרים על גבי רשתות בלוקצ'יין בזירות מסחר מבוזרות (DEX). יחד עם זאת, ישנם מטבעות מם פופולריים במיוחד שניתן לרכוש אותם ישירות גם באמצעות כסף פיאט (כסף רגיל, מסורתי) דרך בורסות קריפטו מוסדרות ומפוקחות. לדוגמה, מטבעות כמו BONK וכמו WIF נסחרים בבורסות קריפטו גדולות כמו Kraken. עובדה זו מקלה על משקיעים מסורתיים להיחשף למטבעות אלו מבלי לעבור דרך השלב של המרת הכסף שלהם לקריפטו.
נקודה נוספת הקשורה לנושא של מסחר בקריפטו היא שכאשר מטבע מם מסוים מגיע לנקודה בה יש מספיק משתמשים שמחזיקים בו ושווי השוק שלו מספיק גבוה, הוא יכול להיסחר מחוץ למערכת Pump.fun, כלומר להיסחר בכל בורסת קריפטו.
סיכוני השימוש ב-Pump.fun
לצד הסיכוי לרווח מהיר ומשמעותי, השימוש בפלטפורמה ובכלל במטבעות מם טומן בחובו סיכונים משמעותיים:
1. תנודתיות קיצונית – ערכם של מטבעות מם יכול לזנק באלפי אחוזים ביום, אך יכול גם להתרסק לחלוטין תוך דקות. לדוגמה, משקיעים שהשקיעו ב-TRUMP COIN כשהמטבע היה בשיאו, הפסידו מיליוני דולרים לאחר שערך המטבע צנח תוך ימים ספורים. הנתונים מראים כי רק אחוז קטן ממטבעות המם המונפקים ב-Pump.fun מצליחים לשרוד לטווח ארוך. מדובר בשוק תנודתי ביותר שבו הרוב המכריע של המטבעות קורסים לאחר תקופה קצרה (ימים בודדים לפעמים).
2. הונאות ומניפולציות – בשל היעדר רגולציה מתאימה, השימוש בפלטפורמה מעלה את הסיכון לקיומן של הונאות שונות, לרבות כאלו המזכירות במאפיינים שלהן הונאות פירמידה. המודל העסקי של Pump.fun, אשר מאפשר לכל אדם ליצור מטבע דיגיטלי ולהתחיל למכור אותו, עלול להוות קרקע פוריה להונאות Rug Pull (הונאות משיכת שטיח) שבהן יוצרי ובעלי הפרויקט משיקים מטבע דיגיטלי חדש, מנפחים את המחיר שלו באמצעות יצירת באז ברשתות החברתיות, ואז מוכרים אותו בשיא ומשאירים את המשקיעים עם כמויות גדולות של מטבע חסר ערך.
3. רגולציה לא ברורה – ממשלות עלולות להחמיר את הרגולציה על המסחר בקריפטו, ועלולות להיות לכך השלכות משמעותיות על משקיעים וסוחרים.
4. עמלות – הפלטפורמה גובה 1% עמלה על כל עסקה, מה שהופך אותה לאחת הפלטפורמות היקרות בשוק הקריפטו, במיוחד עבור סוחרים קטנים. סוחרים שמשתמשים ב-Pump.fun מבצעים המון עסקאות, מה שמוביל כמובן לעלות עמלות מצטברת גבוהה ביותר.
אתגרי דיווח מס למשתמשים כבדים
המסחר ב-Pump.fun מורכב רובו ככולו מהמרות של מטבעות קריפטוגרפים אלו באלו. נזכיר כי כל המרה של מטבע קריפטו אחד במטבע קריפטו אחר נחשבת לאירוע מס וכך גם כל המרה של מטבע קריפטו לכסף פיאט. כידוע, יש לדווח על כל אירוע מס, ויש לשלם בגינו מס רווחי הון.
באופן טבעי, ישנם מקרים בהם משקיעים וסוחרים מפסידים כסף, וחלקם טועים לחשוב כי במקרה שהם הפסידו כסף לא חלה עליהם חובת דיווח. זוהי טעות כמובן. ראשית, חובת הדיווח קיימת גם במקרה של הפסד, ורשות המיסים מצפה לשקיפות מלאה מצדם של משקיעים. שנית, דיווח על הפסדים יכול לאפשר קיזוז שלהם מול רווחים עתידיים, כלומר יצירת מגן מס, וכמובן לאפשר החזרי מס.
אתגר נוסף קשור לעובדה שהשימוש בפלטפורמה של Pump.fun כרוך בביצוע מספר רב של פעולות מסחר. ישנם משקיעים שסוחרים בפלטפורמה במאות ואף אלפי מטבעות מם. עובדה זו יכולה לגרום לרשויות המס להתייחס לפעילות המסחר כאל פעילות עסקית, אשר עונה על מבחני קיום עסק ומחייבת דיווחים כעסק לכל דבר ועניין. התייחסות לפעילות המסחר של משקיע כאל עסק עלולה להשפיע על שיעורי המס בגין אותה פעילות ועל הצורך בהגשת דוחות כספיים.
נזכיר כי צוות המומחים של BLOXTAX הינו בעל ידע מעמיק ונסיון עשיר ונרחב בכל הקשור למיסוי קריפטו ודיווח למס הכנסה. לבלוקסטקס ישנם פתרונות ייחודיים למשקיעים וסוחרים פעילים בהם ניתן להפחית את חבות המס ולמצמם את הסיכון להגדרת הפעילות כפעילות עסקית. אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לצורך ייעוץ והנחיה בכל הקשור לנושאים הנ"ל.
הקושי בהפקדת כספים שמקורם בפעילות קריפטו בבנק
אחד האתגרים המרכזיים של משקיעים וסוחרים הוא הפקדת רווחים מקריפטו לבנק. מאחר והמסחר בפלטפורמת Pump.fun אינו מפוקח, בנקים רבים מסרבים לאפשרות של משיכת קריפטו לבנק כאשר מדובר בכספים שמקורם בפעילות על גבי פלטפורמה זו. אחת הסיבות לכך היא שהפעילות בפלטפורמה אינה כוללת תהליכי הכר את הלקוח (KYC, ראשי תיבות של Know Your Client), כלומר אימות זהות הלקוח שעל גופים פיננסיים מוסדיים לבצע כחלק ממדיניות איסור הלבנת הון ומימון טרור.
יחד עם זאת, ישנן דרכים חוקיות ומסודרות להפקיד בבנק כספים שמקורם בפעילות קריפטו. לדוגמה, שימוש בכספומט ביטקוין (נזכיר כי בישראל פועלים מספר גופים מפוקחים אשר מאפשרים קניה ומכירה של ביטקוין ושל מטבעות וירטואליים נוספים במזומן באמצעות כספומט). בבלוקסטקס אנו מציעים פתרונות יעילים לסוגיית הפקדת כספי קריפטו בבנק באופן חלק וללא בעיות רגולטוריות.
לסיכום
אין ספק כי פלטפורמת Pump.fun הציגה רעיון חדשני ומקורי בעולם הקריפטו – רעיון אשר מעניק כוח למשתמשים, מאפשר יצירתיות רבה ותוססת, ומכניס את עולם המטבעות הדיגיטליים אל השיח ההולך ומתרחב על הכלכלה הדיגיטלית העתידית. מדובר בפלטפורמה מרתקת שלא ניתן להתעלם מפוטנציאל הרווח העצום שהיא מגלמת בתוכה.
יחד עם זאת, כשם שניתן להרוויח ב-Pump.fun בגדול, כך ניתן גם להפסיד בקלות ולהפסיד הרבה. מדובר בפעילות שיש בה מרכיב לא מבוטל של הימור וסיכון. המסחר במטבעות מם דורש זהירות, תכנון חכם ונכון, ודיווח מסודר לרשויות המס.
במידה ואתם מעוניינים להתנסות בפעילות מסוג זה, אנו ממליצים לכם לא לוותר על ייעוץ וליווי של רואה חשבון קריפטו, שמהווה חלק בלתי נפרד מהפעילות שלנו בבלוקסטקס.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.
שאלות נפוצות
האם כדאי לי לדווח גם במקרה שהפסדתי כסף?
בהחלט כן! ניתן לקזז הפסדים מול רווחים עתידיים ולהפחית את חבות המס.
מהן ההשלכות של היעדר דיווח?
היעדר דיווח עלול להוביל לקנסות, לחקירות מס ובמקרים חמורים אף לאישומים פליליים.
איך רשות המסים מסתכלת על המסחר במטבעות מם?
התשובה תלויה בעיקר בהיקף פעילות המסחר. מסחר בהיקף משמעותי עלול להיחשב לפעילות עסקית ולחייב דיווח מלא.
האם המסחר במטבעות מם נחשב להימור או להשקעה חוקית?
התשובה תלויה במדינה הספציפית וברגולציה המקומית, אך ברוב המקרים כל רווח מפעילות מסחר חייב בדיווח.
איך אפשר להפקיד בבנק כסף שמקורו בפעילות מסחר בקריפטו?
ישנן דרכים חוקיות המאפשרות זאת, ואנו ממליצים לכם להתייעץ איתנו כדי למצוא לכך את הפתרון המתאים.