Soulbound Tokens - נכס הקריפטו שאינו ניתן למכירה

שתף

Soulbound_Tokens.webp

תוכן עניינים

Soulbound tokens או טוקני נשמה, כפי שניתן לכנות אותם בעברית, הם קונספט חדש יחסית, מבית היוצר של ויטליק בוטרין. מדובר בנכסים דיגיטליים ייחודיים, שאינם ניתנים להעברה, ואשר מייצגים זהות ספציפית של אדם או ישות. במאמר זה נסביר מהם טוקני נשמה, למה הם משמשים, ואיזה עתיד צפוי להם בעולם הקריפטו.

Soulbound היא מילה באנגלית שאין לה מקבילה מובהקת בעברית. ניתן לתרגם אותה כ"קשור לנשמה", והכוונה היא למצב בו יש לאדם בעלות בלעדית על פריט מסוים, באופן שמונע מאותו פריט לעבור לרשותו של אדם אחר (כלומר של נשמה אחרת).

הרעיון של בעלות בלעדית גרם לויטליק בוטרין, המייסד השותף של אתריום ואחת הדמויות האיקוניות של עולם הקריפטו, לתהות מה יקרה אם ניתן יהיה להפוך NFTs לפריטים שאינם ניתנים להעברה, כלומר לפריטים שהם Soulbound.

על רקע התהיה הזו הגה בוטרין, יחד עם שותפים נוספים, את הקונספט של Soulbound Tokens, או SBT, שלצורך העניין נקרא להם טוקני נשמה. הכוונה היא לטוקנים אשר מייצגים זהות דיגיטלית של אדם או של ישות ושלאותו אדם או לאותה ישות יש בעלות בלעדית עליהם.

מהם טוקני נשמה?

כאמור, טוקני נשמה מייצגים זהות דיגיטלית. זהות זו כוללת את התכונות, המאפיינים, הפיצ'רים, ההישגים והמידע הרלוונטי של אדם ספציפי או של ישות ספציפית.

הרעיון הוזכר לראשונה על ידי בוטרין בינואר 2022 בפוסט שפרסם בבלוג שלו. בפוסט זה הוא דן בפריטי Soulbound מעולם המשחק של World of Warcraft, שמרגע שנרכשו אינם ניתנים להעברה או למכירה לאדם אחר. בוטרין הצביע על כך של-NFTs יש תכונות רבות המזכירות את אותם פריטים.

במאי 2022 בוטרין ושותפיו, הכלכלן אריק גלן וויל, ועורכת הדין פוג'ה אולהייבר, תיארו את הקונספט החדש במסמך שכותרתו: "חברה מבוזרת – למצוא את הנשמה של ווב3". המסמך הגדיר את טוקני הנשמה ככאלה שאינם ניתנים להעברה ומשמשים לצורך זיהוי בחברה שהינה מבוזרת (DeSoc, ראשי תיבות של Decentralized Society).

טוקני נשמה בנויים בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, והייחוד שלהם הוא בכך שהם שייכים אך ורק ל"נשמה" אחת, כלומר לאדם או לישות ספציפיים. בניגוד ל-NFTs, הנושאים עמם קוד זיהוי ייחודי שאינו ניתן לזיוף או לשכפול, אך כן ניתן למכירה ולהעברה, SBTs אינם ניתנים לניתוק מהאדם או הישות שאליהם הם שייכים. במובן זה הנשמה היא הארנק הדיגיטלי השייך אך ורק לאותו אדם או לאותה ישות. בניגוד ל-NFTs, שהם נכסים דיגיטליים המשמשים להשקעה, למסחר, לסמל סטטוס וכד', טוקני נשמה מייצגים זהות ייחודית, על כל המידע הרלוונטי לאותה זהות.

SBTs מתוכננים כך שלא יהיה להם ערך בשוק ושלא ניתן יהיה למכור אותם או להעביר אותם לארנק אחר. הם מונפקים ומאוחסנים בחשבונות שנקראים Souls, אשר משמשים לקביעת המוצא או המקור של טוקן הנשמה. כל אדם או ישות יכולים להחזיק ביותר מחשבון Soul אחד.

השימושים של טוקני נשמה

SBTs יכולים לשמש במגוון יישומים הדורשים וידוא של זהות ספציפית. הנה מספר דוגמאות:

  1. היסטוריית השכלה, לרבות אישורים על כישורים ויכולות, סטטוס של סטודנט, הוכחת נוכחות בשיעורים, ציונים, אישורים על קבלת תארים ועוד.
  2. היסטוריית תעסוקה, לרבות פירוט מקומות העבודה ופרקי הזמן בהם אדם היה מועסק בכל אחד מהמקומות, תעודות מקצועיות, פירוט הנסיון המקצועי, פירוט הפרויקטים שאדם עסק בהם, פירוט ההישגים המקצועיים וכל מידע רלוונטי נוסף שניתן להשתמש בו, למשל, בראיונות עבודה.
  3. היסטוריה רפואית, לרבות הטיפולים שאדם עבר והיכן עבר אותם, תרופות שקיבל ומקבל, פירוט הרופאים שטיפלו ומטפלים בו וכל מידע רלוונטי שאדם נדרש לספק בבואו לקבל טיפול רפואי. ריכוז כל ההיסטוריה הרפואית ב-SBT יכול למשל לזרז ולייעל את התהליך של החלפת רופא או ספק שירותים בתחום הרפואה, ויכול לחסוך מאדם את הצורך למלא טפסים כאשר הוא מגיע למרפאה או לבית חולים.
  4. רשיון נהיגה.
  5. ייצוג של הלוואה שאדם לקח ממוסד פיננסי כזה או אחר. לאחר שההלוואה הוחזרה במלואה, אותו מוסד פיננסי יכול לבטל את ה-SBT שהנפיק עבור אותו אדם. בנוסף, במידה שאדם מסוים נחשב לאמין ובעל יכולת החזר מוכחת, הוא יכול להשתמש ב-SBT שלו (כלומר בהוכחת הזהות הייחודית שלו) כדי לקבל הלוואה ללא בטחונות.

נדגיש כי אנשים יכולים להחזיק ב-SBTs שונים, שכל אחד מהם מייצג חלק אחר מהזהות שלהם. ארגונים יכולים להנפיק SBTs ולשייך אותם לעובדים שלהם (מנפיק ה-SBT הוא לא בהכרח הבעלים של אותו SBT). כך, לדוגמה, ארגון יוכל להנפיק SBT המכיל המלצה מקצועית על עובד מסוים ואותו עובד יוכל להוסיף את ה-SBT הזה ל-SBT התעסוקתי שלו. דוגמה נוספת – אדם יכול לטעון כי הוא סיים בהצלחה את לימודיו באוניברסיטת הארווארד, אך במידה ותהיה לו בעלות על SBT שהונפק על ידי האוניברסיטה עצמה ושמאשר את לימודיו בה ואת השלמת התואר (לרבות ציונים וכל מידע רלוונטי נוסף), הוא יוכל להוכיח זאת בקלות.

שימושים של SBT באקוסיסטם של ווב3

  1. מסחר ב-NFTs. אמני NFT יכולים, למשל, לקשור בין ה-SBT שלהם לבין אוסף ה-NFT שלהם. זה יאפשר לאספני NFT להשוות בין ה-SBT של האוסף ל-SBT שבחשבון ה-Soul של האמן ובמידה שיש ביניהם התאמה, הקונים יוכלו לבצע את הרכישה מתוך בטחון בכך שהם קונים NFT ממקור מהימן.
  2. פתרון סוגיות ממשל בארגונים מבוזרים (DAOs). פרויקטים של כלכלה מבוזרת (DeFi) בדרך כלל מעניקים למשתמשים הראשונים שלהם טוקנים של הפרויקט כתמורה לכך שאותם משתמשים מביעים אמון בפרויקט ותומכים בו. הטוקנים האלה מעניקים למחזיקים בהם זכויות הצבעה על אופן ניהול וקיום הפרויקט. אלא שכל אדם בעל אמצעים יכול לקנות את הטוקנים האלה מאותם משתמשים ראשונים וכך לזכות בזכויות ההצבעה ולהשפיע על התנהלות הפרויקט לטובתו. השימוש בטוקני נשמה יכול לאפשר לפרויטק להעניק למשתמשים המוקדמים SBTs אשר מקנים להם זכות הצבעה וכך להבטיח שאותן זכויות הצבעה לא יוכלו לעבור לאדם אחר.

האם קיימים כבר טוקני נשמה?

פלטפורמת ה-NFT אידקסו (Idexo) טענה שהשיקה את טוקן הנשמה הראשון עוד באפריל 2021, הרבה לפני שהרעיון קיבל את שמו וזכה לתיאור מפורט מבוטרין ושותפיו. אידסקו הנפיקה את ה-SBT הראשון שלה על הרשת החכמה של בורסת הקריפטו בינאנס (Binance) ואף הוסיפה SBTs לערכת פיתוח התוכנה שלה במטרה לאפשר למשתמשים ליצור SBTs על גבי מגוון רשתות בלוקצ'יין.

בינאנס החליטה למצב עצמה כחלוצה בתחום כאשר השיקה SBT משלה, שנקרא BAB (ראשי תיבות של Binance Account Bound) בספטמבר 2022. BAB הפך לכלי לאימות דיגיטלי של משתמשי בינאנס אשר השלימו את תהליכי זיהוי הלקוח (KYC) שלהם.

נראה כי בשלב זה עדיין קשה להתנבא באשר לעתידם של טוקני נשמה, היקף השימוש בהם ומידת האימוץ שלהם. ייתכן כי העובדה שמדובר בנכס דיגיטלי שאינו נמדד בערך כללי ואינו משמש להשקעה ולמסחר, היא שמובילה לכך שנכון לעכשיו קיומם של SBTs הינו מצומצם ביותר. ימים יגידו האם הרעיון החדש אכן יציע ערך מוסף אמיתי שיגרום למשתמשים לאמץ אותו יותר ויותר.

מיסוי טוקני נשמה

נכון להיום רשות המיסים לא מסרה התייחסות רשמית בנוגע לסוגיית המיסוי של טוקני נשמה. ניתן להניח כי נראה התייחסות כזו אם וכאשר השימוש בהם יהפוך לתדיר יותר. בשלב זה, כל עוד אין לטוקני נשמה ערך כספי והם אינם נסחרים, סוגיית המיסוי שלהם אינה רלוונטית. במידה ויחול שינוי במאפיינים אלו של SBTs, יהיה על רואי החשבון המייצגים לנתח את סוגיות המס הפרטניות אל מול פקודת מס הכנסה ואל מול הפסיקה הרלוונטית, ולדווח לרשות המיסים בהתאם לממצאיהם. כל זאת עד אשר הרשות תנסח מדיניות ברורה בנושא.

רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.

תומר רביד, יזם, מייסד ומנכ"ל חברת בלוקסטקס

תומר רביד

תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.

כתבות נוספות בתחום:

מסחר בקריפטו
ההשקעה והשימוש במטבעות דיגיטליים מחייבים קניה ומכירה שלהם באחת מכמה דרכים אפשריות. התהליך כרוך בעמלות, ידע וציות לרגולציה והוא תלו...
פתרונות דיווח מס קריפטו – כיצד להתמודד עם הגשה ודיווח מאוחרים של הדוח השנתי למס הכנסה
ישראלים המבצעים מכירה או המרה של נכסים פיננסיים נדרשים לדווח למס הכנסה על פעילותם. למרות זאת, במקרים רבים מאחרים הנישומים להגיש את...
bitcoin-tax-time-clean1--1-.webp
תכנון מס הוכר לפי החוק הישראלי כזכות של המשקיע. הטכנולוגיה של BloxTax נותנת למשקיעי הקריפטו סט של כלים על מנת לבצע תכנון מס חוקי ו...