אורדינלס - שגעון ה-NFT מגיע לביטקוין

שתף

satoshi-buddha-between-yin-yang-symbols.webp

תוכן עניינים

אורדינלס הם החידוש האחרון ברשת הבלוקצ'יין של ביטקוין והם מאפשרים ליצור ולהשתמש ב-NFTs על גבי הרשת עצמה. במאמר זה נתאר את הטרנד החדש שכובש את עולם הביטקוין, נציג את ההתנגדויות ואת התמיכה בו ונסביר מהם הסיכונים אליהם יש לשים לב.

במהלך שנות קיומו של ביטקוין, המטבע הקריפטוגרפי הראשון, היו משתמשים שהכניסו סוגים שונים של תוכן לתוך בלוקים ברשת הבלוקצ'יין שלו. תכנים אלה כללו טקסטים, תמונות וקבצים. בין השאר נוספו לבלוקים ברשת סוגי מידע שונים כמו הדלפות מידע מאתר ויקיליקס, המסמך הלבן של סאטושי נאקאמוטו, שהוא המסמך המכונן שמסמל את הולדתו של ביטקוין, ומגוון של יצירות אמנות אסקי (ASCII Art). אסקי הוא התקן המשמש לייצוג תווים כמו אות, ספרה או סימן פיסוק במחשבים. אמנות אסקי עושה שימוש בתווי אסקי כדי ליצור בעזרתם ציורים ופריטים גרפיים.

מהם אורדינלס?

לשגעון החדש בעולם הביטקוין (BTC) קוראים אורדינלס (Ordinals). כדי להבין מהם אורדינלס נזכיר כי כל מטבע ביטקוין נחלק למאה מיליון סאטושיז, על שמו האיקוני של סאטושי נאקאמוטו, ממציא (או ממציאת או ממציאי) הביטקוין.

אורדינלס היא מערכת המאפשרת לסמן סאטושיז, שהם יחידות הביטקוין הקטנות ביותר. הסימון נעשה באופן שמעניק מספר ייחודי לכל סאטושי שנוצר אי פעם, כך שניתן לעקוב אחריו ולדעת באיזו כתובת כל סאטושי ספציפי נמצא.

💡
אורדינלס היא מערכת המאפשרת לסמן סאטושיז, שהם יחידות הביטקוין הקטנות ביותר.

אלא שזהו רק השלב הראשון בחידוש. השלב השני הוא האפשרות להטמיע מידע (טקסט, תמונה, וידאו וכד') על גבי סאטושיז בתהליך שנקרא "חריטה" (Inscription). חריטה על גבי סאטושיז החלה להתאפשר לאחר שדרוג טאפרוט (Taproot), שהוכנס לרשת הבלוקצ'יין של ביטקוין בנובמבר 2021 כדי לשפר את הפרטיות שלה. בתהליך החריטה מידע כזה או אחר נכתב על גבי החתימה שמאמתת כל טרנזקציה ברשת.

השילוב בין שני השלבים יוצר את מה שנקרא "חריטות אורדינל" (Ordinal Inscriptions). חריטות אורדינל מאפשרות לייצר קשר ייחודי בין חריטה ספציפית (כלומר מידע ספציפי) לבין סאטושי ספציפי. קשר ייחודי זה הופך למעשה את האורדינלס ל-NFTs משום שהוא מייצר נכס דיגיטלי ייחודי שאין נכס דיגיטלי אחר הזהה לו. את הנכסים האלה (סאטושיז יחודיים שבהם מוטמע מידע יחודי) ניתן להעביר בין ארנקי ביטקוין בדיוק כשם שניתן לעשות עם כל סאטושי. ואכן, חברות שונות מיהרו להכריז על כך שהארנקים הדיגיטליים שלהן תומכים עכשיו גם באורדינלס.

נזכיר כי בעולם הביטקוין קיימים פתרונות כאלה ואחרים לשימוש ב-NFTs. אחד מהם הוא השימוש ב-Stacks, שהיא רשת בלוקצ'יין משכבה שניה הפועלת לצד רשת הבלוקצ'יין של ביטקוין (ולכן נקראת גם שרשרת צד או Sidechain) ומאפשרת שימוש בחוזים חכמים. הייחוד של אורדינלס הוא בכך שמדובר במערכת שמאפשרת שימוש ב-NFTs ישירות על גבי הבלוקצ'יין של ביטקוין.

נכון לכתיבת שורות אלה נוצרו כבר למעלה מחצי מליון אורדינלס, הכוללים תמונות, קבצי אודיו, קבצי וידאו ומשחקי וידאו. בהתאם, נרשמה גם עליה משמעותית בכתובות חדשות של ארנקי ביטקוין.

איך הופכים סאטושי ל-NFT?

רשת הבלוקצ'יין של ביטקוין היא רשת מבוזרת, שכל אחד יכול להצטרף אליה ולהפוך לנקודה ברשת שנקראת צומת. ההצטרפות לרשת מאפשרת למפעיל הצומת לקבל לידיו עותק של מאגר הנתונים אשר מכיל את ההיסטוריה המלאה של כל מטבעות הביטקוין שנוצרו עד היום. בדרך זו כל אדם אשר מפעיל צומת יכול לוודא שכל מטבעות הביטקוין נוצרו על פי כללי הרשת המוסכמים. כיום מאגר הנתונים הזה מגיע לגודל של מעל 500GB.

חלק מהצמתים ברשת הם צמתים מלאים, כלומר כאלה שמריצים את תוכנת Bitcoin Core במלואה. רק אדם שמחזיק בצומת מלא יכול ליצור חריטות אורדינלס.

שימושים שאינם NFT

ליכולת לשייך מידע ספציפי לסאטושי ספציפי יש שימושים נוספים מלבד יצירה של NFTs. לדוגמה, אדם יכול לחרוט מידע אישי על גבי הסאטושיז שלו וזאת כדי לעקוב בעתיד בקלות אחר השימוש הספציפי שעשה באותם סאטושיז. הוא יכול, למשל, לכתוב על גבי כמות מסוימת של סאטושיז את העובדה שהוא העביר אותם לאדם אחר כמתנה.

שימוש אחר יכול להיות במקרה של אדם אשר עומד לבצע העברה של ביטקוין לאדם אחר, נניח במסגרת עסקה בין השניים (P2P). כדי שהצד המקבל יוכל להוכיח לצד המשלם את הבעלות שלו על ארנק דיגיטלי מסוים, הוא יכול לשלוח למשלם כמה סאטושיז ולחרוט עליהם משפט מסוים ששני הצדדים הסכימו עליו מראש. ברגע שהצד המשלם מזהה את המשפט על גבי הסאטושיז שהועברו אליו, יש לו זיהוי ודאי של הארנק ממנו הם נשלחו.

ההתנגדות לאורדינלס

לצד ההתלהבות מהטרנד החדש שנראה שכובש את עולם הביטקוין בסערה, המתנגדים מקרב קהילת הביטקוין בפרט ומעולם הקריפטו בכלל, טוענים כי הכנסת NFTs לרשת הבלוקצ'יין של ביטקוין היא הפרה של המטרה המקורית שלשמה הומצא המטבע והיא פוגעת משמעותית בתדמית שלו.

מרחיקי הלכת אף טוענים כי מדובר בלא פחות מאשר התקפה ישירה על הרשת המבוזרת וזאת משום שהאורדינלס מציפים את רשת הבלוקצ'יין בעודף מידע שאינו רלוונטי להתנהלותה המוניטרית ואשר יוביל לפעולה לא יעילה של הרשת.

הטענה המרכזית נגד אורדינלס נוגעת לשטח האחסון הנדרש כדי לתמוך בפרוטוקול החדש. טענה זו נשענת על נתונים שלפיהם לפני האורדינלס רשת הבלוקצ'יין של ביטקוין גדלה בקצב ממוצע של 0.173GB (ג'יגה בייט) ליום, אך מאז האורדינלס היא גדלה גדלה בקצב ממוצע של 0.288GB ביום.

החשש הוא כי ככל שיונפקו יותר ויותר אורדינלס, כלומר יותר ויותר NFTs, שכאמור יצרכו שטח אחסון רב, נפח האחסון הזמין לביצוע טרנזקציות רגילות ילך ויקטן. מאחר והבלוקים ברשת הבלוקצ'יין של ביטקוין מוגבלים בנפח המקסימלי שלהם ומאחר שהעמלות עבור השימוש בביטקוין תלויות, בין השאר בנפח הנתונים בבלוק, הרי שצמצום הנפח הזמין לביצוע טרנזקציות יוביל לעליה משמעותית בגובה העמלות למשתמשי הרשת.

אפשרות נוספת המעוררת התנגדות לשימוש באורדינלס היא שככל שתעלה הדרישה של משתמשים ומשקיעים ל-NFTs על גבי ביטקוין, כך יישארו ברשת פחות משאבים לשימושים אחרים כגון פתיחת ערוצי תשלום ברשת הברק (lightning Network). מצב כזה עלול להוביל לירידה משמעותית בשימוש בביטקוין וירידה כזו עלולה להשפיע לרעה על ערכו של המטבע.

התמיכה באורדינלס

אל מול המתנגדים לשיגעון האורדינלס החדש, יש מי שמעלים את הטענה לפיה העומס שנוצר כתוצאה מטרנד ה-NFTs על גבי ביטקוין דווקא ישפר את רמת האבטחה ברשת. על פי טענה זו, רמת האבטחה של רשת הבלוקצ'יין של ביטקוין עולה ככל שהבלוקים ברשת מלאים יותר. מכאן, שטרנד האורדינלס, שכאמור מעמיס מידע נוסף על הבלוקים, תורם לאבטחת הרשת.

בנוסף, רק מי שמחזיקים בצמתים מלאים יכולים לבצע חריטות אורדינלס, כך שעליה בדרישה של משתמשים ומשקיעים ל-NFTs על ביטקוין עשויה להוביל לפתיחה של צמתים מלאים חדשים וכתוצאה מכך לשפר את רמת האבטחה ברשת.

טיעון אחר לטובת האורדינלס נוגע לתמריץ החדש המתאפשר לכורי הביטקוין. כידוע, התגמול שהכורים מקבלים בתמורה לכריית המטבעות מצטמצם בחצי אחת לכל ארבע שנים. העליה בעמלות הכורים כתוצאה מהשימוש באורדינלס, תספק להם תמריץ חדש ובכך תשמור על נוכחות הכורים ברשת ולא תפגע ברמת האבטחה שלה.

סיכונים

נזכיר כי למרות שלעתים ניתן לטעות ולחשוב שתחום ה-NFT היה כאן מאז ומתמיד, הרי שבסך הכל מדובר בתחום חדש. לעומתו, האורדינלס הם תחום שנמצא ממש בינקותו. ככזה, כל ההתנהלות סביבו עדיין ראשונית והסיכונים שהוא טומן בחובו עדיין לא מוכרים ברובם.

כיאה לתחום שנמצא בשלביו המאד ראשוניים, השימוש באורדינלס עדיין סבוך. לכן חשוב, בין השאר, להבין ולהכיר לעומק את האופן שבו אורדינלס עוברים מכתובת אחת לאחרת. כאשר מעבירים ביטקוין מארנק אחד לאחר חלק מהאורדינלס הנמצאים בארנק עוברים לכתובת שאליה בחרנו להעביר את הסאטושיז וחלק עוברים לכורה שכרה את הבלוק המכיל את הטרנזקציה הספציפית שלנו. בנוסף, במידה והטרנזקציה כוללת עודף שאמור לחזור אל כתובת הארנק שלנו, הרי שחלק מהאורדינלס יחזרו לכתובת זו. במילים אחרות, אנו עלולים להיקלע למצב בו חשבנו שאנחנו שולחים אורדינלס ליעד מסוים, אך בפועל הוא הגיע ליעד אחר. וכך, במידה שהאורדינלס שלנו כוללים NFT שעליו אנחנו רוצים לשמור, ישנה אפשרות שבתום ביצוע הטרנזקציה נגלה שאותו NFT כלל לא נמצא ברשותנו.

💡
מלבד טעויות הנובעות מחוסר ידיעה או חוסר הבנה בביצוע התהליכים הרלוונטיים, ניתן להניח כי טרנד חדש ומלהיב כמו אורדינלס יביא עמו שלל הונאות

מלבד טעויות הנובעות מחוסר ידיעה או חוסר הבנה בביצוע התהליכים הרלוונטיים, ניתן להניח כי טרנד חדש ומלהיב כמו אורדינלס יביא עמו שלל הונאות, פיתויים לכסף מהיר ונסיונות של גורמים זדוניים לנצל לרעה את ההתלהבות הנוכחית. לכן חשוב לחזור ולהדגיש כי מדובר בתחום חדש שיש להתנהל בו בזהירות ובאחריות ותוך ניהול שקול של הסיכונים הרלוונטיים.

סיכום

כפי שניתן לראות, שוק הקריפטו מזמן קשת רחבה של הזדמנויות השקעה ובמקביל גם סיכונים חדשים. ל-BLOXTAX יש ניסיון רב בעולם ניהול הסיכונים, במיוחד בשוק הקריפטו, אשר מתבסס על ליווי של אלפי לקוחות וסיוע בהערכת הסיכויים והסיכונים בהשקעותיהם.

רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.

תומר רביד, יזם, מייסד ומנכ"ל חברת בלוקסטקס

תומר רביד

תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.

כתבות נוספות בתחום:

מסחר בקריפטו
ההשקעה והשימוש במטבעות דיגיטליים מחייבים קניה ומכירה שלהם באחת מכמה דרכים אפשריות. התהליך כרוך בעמלות, ידע וציות לרגולציה והוא תלו...
פתרונות דיווח מס קריפטו – כיצד להתמודד עם הגשה ודיווח מאוחרים של הדוח השנתי למס הכנסה
ישראלים המבצעים מכירה או המרה של נכסים פיננסיים נדרשים לדווח למס הכנסה על פעילותם. למרות זאת, במקרים רבים מאחרים הנישומים להגיש את...
bitcoin-tax-time-clean1--1-.webp
תכנון מס הוכר לפי החוק הישראלי כזכות של המשקיע. הטכנולוגיה של BloxTax נותנת למשקיעי הקריפטו סט של כלים על מנת לבצע תכנון מס חוקי ו...