בסימן כרייה - טיפים על מיסוי כריית מטבעות דיגיטליים

כריית מטבעות דיגיטליים גוררת חובת מיסוי לפי עמדת רשות המיסים. לפניכם טיפים לכרייה נבונה בדרך שתפחית את חבות המס המוטלת עליכם, ותאפשר לכם להתנהל בצורה יעילה מול הרשות
העוסקים במטבעות דיגיטליים לרוב סוחרים בהם ולעיתים מבצעים פעולות נוספות, כגון כרייה. חלק מהכורים עושים זאת בהיקפים נמוכים, כתחביב, לצד הפעילות העיקרית שהיא ההשקעה. חלקם עושים זאת בהיקפים גבוהים יותר. לפי רשות המיסים תמורה שמתקבלת בעבור כרייה חייבת במס. לפניכם כמה טיפים להתנהלות נכונה ומיטבית למי שכורה מטבעות דיגיטליים.
ישנם שני סוגי כרייה:
הסוג הראשון הוא כרייה באמצעות חומרה, שמתבצעת על ידי הקצאת חלק מיכולת העיבוד של המחשב של הכורה ליצירת המטבע. הכורה מקבל עבור ההקצאה מטבעות דיגיטליים. בסוג כזה של כרייה נדרשת רכישה של ציוד ייעודי מותאם לכרייה.
הסוג השני הוא כרייה בענן, שמאפשרת לאנשים ללא מיומנות טכנית להשתתף בתהליך הכרייה. חברות המבצעות כרייה בענן גובות ממשתמשים תשלום על שימוש בכוח המחשוב שלהן, כאשר מי שרוכש כוח מחשוב מחברות כרייה בענן, מקבל בתמורה מטבעות בהתאם לכמות כוח המחשוב שרכש.
בשני סוגי הכרייה מתקבלת תמורה של מטבעות דיגיטליים. בעת קבלת המטבעות נרשמת הכנסה. הקבלה הראשונית של המטבעות מחויבת, לפי עמדת רשות המיסים, במס הכנסה. בעת קבלת המטבע נרשם עבורו שווי שהוא שווי הבסיס של ההכנסה.
ישנן שתי אפשרויות למיסוי הפעילות בתחום:
א) האפשרות הראשונה היא שהכורה עושה זאת כתחביב וגם ההשקעה שלו במטבעות דיגיטליים היא תחביב. במקרה זה, לאחר מיסוי הקבלה הראשונית של המטבעות במס הכנסה, מכאן ואילך המסחר במטבעות שהתקבלו יהיה כפוף למס רווחי הון בגובה 25%. לדוגמא: כורה קיבל עבור הכרייה מטבע בשווי 6,000 שקל. בשלב הראשון תהיה לו הכנסה שחייבת במס הכנסה לפי מדרגת המס השולי שלו, בגובה 6,000 שקל. לאחר חודש הוא מכר את המטבע עבור 8,000 שקל – הרווח מהמכירה (2,000 שקל) יהיה חייב במס רווחי הון בגובה 25%.
ב) האפשרות השנייה היא שהכורה עוסק במסחר במטבעות דיגיטליים. במקרה כזה גם ההכנסה שהוא קיבל עבור הכרייה וגם הרווחים בהמשך הדרך מהמסחר במטבע הדיגיטלי, יחויבו במס הכנסה (שיעור המס יקבע לפי מדרגת המס השולית שלו, אך ככלל מדרגות מס הכנסה גבוהות יותר ממס רווחי ההון). כך למשל, לפי הדוגמא הקודמת, הכורה יחויב במס הכנסה לפי מדרגת המס השולית שלו גם על ההכנסה מהכרייה בגובה 6,000 שקל וגם על הרווח בגובה 2,000 שקל, שהתקבל מהמכירה לאחר מכן.
כיצד רשות המיסים מגיעה למסקנה שהכורה הוא עוסק?
כל מקרה ייבחן לגופו, אך סביר להניח שמי שכורה בהיקפים גבוהים ושזהו מרכז הכנסתו, ייחשב כעוסק בכרייה ומסחר במטבעות דיגיטליים. גם מי שכורה באמצעות חומרה והקים אופרציה המלווה ברכישה ובתפעול של ציוד ייעודי יכול להיחשב כעוסק בכרייה. חשוב להדגיש כי גם אם הכורה לא דיווח לרשות המיסים כי הוא עסק, הרשות עשויה להגיע למסקנה - בגלל היקף הפעילות או האופרציה שהקים - שמדובר בעסק. במקרה כזה היא תחיל עליו כללי מיסוי של עסק.
מספר טיפים לעוסקים בכרייה להתנהלות נכונה מול רשות המיסים:
-
מומלץ להפריד בין פעילות הכרייה לפעילות המסחר, באמצעות הפרדה לארנקים שונים ולזירות מסחר שונות. כך, קל יותר לחשב את חבות המס הספציפית עבור הכרייה, וגם קל יותר לתמוך בטענה שהכרייה איננה עסק (והמשך המסחר במטבע שנכרה יהיה מחויב במס רווחי הון ולא במס הכנסה הגבוה יותר). כך למשל, אם מכרתם מטבע שמקורו בכרייה מומלץ לבצע את פעילות המסחר בארנק נפרד מהארנק אליו מתקבלת ההכנסה הראשונית מהכרייה.
-
אם בכוונתכם לעסוק בכרייה כעסק ולרכוש ציוד ולהקים אופרציה לשם כך, מומלץ להיוועץ מראש טרם הקמת הפעילות עם רואה חשבון, כך תוכלו לתכנון את הפעילות באופן בו תיהנו מהטבות מס שחלות על עסקים (למשל – מיקום באזורים גיאוגרפיים שבהם ניתן ליהנות ממיסוי מופחת).
-
אם אתם מבצעים כריה בענן שימרו תיעוד על ההוצאות כמו דמי מנוי לשירות הכרייה.
-
מכיוון שהמטבעות הדיגיטליים שקיבלתם כנגד הכרייה מוכרות כהכנסה, ניתן להכיר בהוצאות ששימשו אתכם לכרייה, כגון הוצאה על ציוד מחשוב וחשמל, על מנת להפחית את גובה המס שמוטל עליכם.