תוכן עניינים
הפריחה של שוק המטבעות הדיגיטליים מושכת שלל משקיעים חדשים, כאשר על מנת למקסם את הרווח מהתחום, נדרשת אסטרטגיה לפעילות בו. מהן האסטרטגיות הנפוצות? ואיך תוציאו מהן את המיטב?
הזינוק של הביטקוין לא עוצר ואיתו דוהרת ההתעניינות של משקיעים בתחום. אפילו הגופים המוסדיים שמנהלים את חסכונות הציבור כבר לא אדישים לתופעה ובודקים איך אפשר להיחשף לעולם הקריפטו. משקיעים חדשים מצטרפים לזירות המסחר ללא הרף ועושים את צעדיהם הראשונים. כמו בכל תחום, גם כאן הם ידרשו לתהליך למידה מדוקדק ומעמיק על מנת להצליח ולמקסם את השקעתם.
למסחר בקריפטו מאפיינים ייחודיים: בשונה ממסחר בני"ע, המסחר במטבעות דיגיטליים מתנהל במגוון רחב של זירות מסחר, 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע 365 יום בשנה. גם בימי שבת, גם ביום כיפור וגם בזמן סדר פסח. בנוסף, מדובר בשוק תנודתי מאוד, שפועל בסביבה רגולטורית משתנה שנמצאת בעצמה בתהליך התהוות, ומערב לאורך השרשרת מספר שחקנים – חלקם מפוקחים וחלקם לא – דבר שמעניק ייתרון למשקיעים מתוחכמים על חשבונכם.
ישנן זירות מסחר לא מפוקחות בהן תוכלו לפגוש את ה"כרישים" האמיתיים של שוק הקריפטו, זירות מבוזרות וחלפנים מבוזרים כמו למשל יוניסוואפ, מושכים משקיעים גדולים המחפשים רווח מהיר, בסביבה לא מפוקחת ולא מבוקרת.
לאורך הזמן התפתחו מספר אסטרטגיות מסחר שמתאימות למשקיעים בעלי פרופילים שונים ובעלי מטרות שונות. לנו, בבלוקסטקס, יוצא להכיר מגוון רחב של משקיעים ואסטרטגיות. אלו היתרונות והחסרונות שלהם:
משקיע התזזיתי: עובר בין מטבעות
משקיע זה עושה עסקאות המרת מטבעות רבים. הוא מחזיק מטבעות לזמן קצר יחסית ומחפש הזדמנויות קצרות טווח במטבעות חדשים, או במטבעות שנהנים ממומנטום חיובי. המשקיע התזזיתי יכול להצליח לתפוס עליה משמעותית במטבע כזה או אחר, ולשם כך עליו להיות כל הזמן עם היד על הדופק, להשאיר את המטבעות בזירה ולעקוב אחרי המסחר מקרוב. אבל לאורך זמן זוהי אסטרטגיה בעייתית עם חסרונות מהותיים.
החיסרון הראשון, תשלום עמלות גבוה לזירות המסחר בשל ריבוי עסקאות. עמלות רבות שוחקות את הרווחיות ומספיק מספר קטן של מהלכים לא מוצלחים, על מנת שהאסטרטגיה לא תשתלם.
החיסרון השני הוא שחיקה של התיק בגלל עסקאות לא מוצלחות. נכון, אם בתחילת הדרך המשקיע שם 10,000 דולר, אז ככל הנראה בגלל שכל התחום נהנה מעלייה, גם הוא ככל הנראה נמצא מול ההשקעה הראשונית. אך אם הוא השקיע את הסכום ברכישת ביטקוין ושמר על המטבע לאורך התקופה, סביר להניח שהיום הוא היה נמצא ברווח גבוה יותר. כלומר, עדיף להיצמד למטבעות שמאמינים בהם, ולא לנסות לתזמן עלייה של מטבעות שונים.
נזכיר שב-"ALT SEASON" עונת האלטים הקודמת, מאמצע 2017 עד אמצע 2018, היו המון מטבעות שהגיעו לשווי משוגע, אבל רובם המוחלט נעלמו כלא היו. לדוגמא המטבע של חברת סירין שבשיא הגיע ל-3.5 דולר והיום לא שווה כלום. או NEO שהגיע עד לכ-160 דולר וכיום מתקשה לגרד את 20 הדולרים מלמטה.
מי שבוחר באסטרטגיה זו צריך לשים לב גם לעניין המיסוי, שכן כל המרת מטבע היא שקולה למימוש ומחייבת דיווח ויש לשלם עליה מס רווחי הון. עסקאות המרה רבות מצריכות מעקב מדוקדק וחישוב מס מפורט.
משקיע לטווח ארוך: חשוב לבחון את האסטרטגיה
בניגוד לטיפוס הקודם, משקיע לטווח ארוך בונה אסטרטגיית השקעה מנומקת שמתבססת על התחזיות שלו לביצועי המטבעות השונים. לאחר מכן הוא בונה תיק שמשולב ממספר מטבעות ומחזיק אותו לאורך זמן – על מנת להנות מרווחים ארוכי טווח. היתרון הגדול באסטרטגיה הוא שהיא "מחליקה" סטיות תנודתיות זמניות כאלו ואחרות במטבע, ומאפשר באמת לממש את פוטנציאל הרווח שלו לאורך זמן. בנוסף, במסחר עצמו אנחנו מדברים על תשלום העמלות זניח יחסית. מרבית הזמן המשקיע לטווח ארוך מחזיק את המטבעות שלו ב"ארנק קר", הרחק מזירות המסחר ומסכנות האורבות בהן.
כאשר בוחנים את האסטרטגיה הזאת מהיבט המיסוי, צריך להיות עם היד על הדופק לקראת סוף שנת המס. אם מטבע מסוים סובל מירידות ואינו ממלא אחר הציפיות האסטרטגיות של ההשקעה, שווה לשקול לממש אותו לפני תום שנת המס, בכדי שההפסדים ממנו ישמשו כמגן מס אל מול הרווחים ממטבעות או מהשקעות הון אחרות.
הגרסה הקיצונית של המשקיע הזה הוא ה-Hodler– משקיע שרכש ביטקוין ולא זז ממנו. לא מוכר, לא מזיז לא סוחר. כן, אין ריגושים. כן הכל בארנק קר, אבל לא צריך לדווח על זה למס הכנסה כל שנה (כל עוד אין מימוש), לא צריך להיכנס ללחץ מהתנועות בשוק, ובנתיים הביטקוין כבר עשה כמה אלפי אחוזים ב5 שנים האחרונות. אז אולי יש בזה משהו בכל זאת…
המשקיע המתוחכם: Money never Sleeps
המשקיע המתוחכם נודד מזירת המסחר במטבעות לזירות המציעות מסחר ממונף. אם חשבתם שבמטבעות קריפטו יש סיכוי אדיר להרוויח, אז במסחר ממונף הרווח גבוה עוד יותר – וכך גם הסיכון להתרסק. עולם הקריפטו מתפתח מיום ליום ואפשרויות המסחר הופכות להיות מגוונות ומתוחכמות יותר. במקביל, הן מושכות גם שחקנים עם כיסים עמוקים מאוד – שלהם יתרון על פני המשקיעים הקטנים. על מנת להצליח במסחר ממונף, יש צורך להכיר לעומק את אופן התנהלות המסחר, סוגי הפקודות, התנהגות המכשירים הפיננסיים והזירה ושלל העמלות. עד שלא הלכתם כברת דרך בעולם הקריפטו, היזהרו מעולם המסחר הממונף.
משקיעים מתוחכמים משתמשים גם במגוון רחב של זירות מבוזרות (DEFI) שמאפשרות להם להציע אספקת נזילות בחוזי המרה בעזרת המטבעות שלהם – העיקר "שהכסף יעבוד", בין השקעה להשקעה, לאיתור הזדמנויות חדשות, לקריאת כתבות ועדכונים על הפרויקטים החשובים, ולאיתור ההזדמנות הבאה: איפה אפשר למצוא עוד אפיק השקעה שניתן לקבל בו תשואה עודפת.
לסיכום: לאט ובטוח
כמו בכל דבר שקשור להשקעות, חוץ מהרווח כמובן, חשוב מאוד גם לישון טוב בלילה. בכל השקעה יש סיכון וסיכוי – אלו שני הצדדים של אותו מטבע (הוירטואלי, והמטפורי). הסוד של משקיע טוב הוא להכיר את עצמו, לזהות את גבולות הסיכון והסיבולת האינדיבידואליים שלו, ולפעול לפיהם בזהירות. במילים אחרות – אם אתם לא ישנים בלילה בגלל ההשקעות שלכם וכל הזמן בודקים את המסך – אולי לקחתם משהו שהוא "קצת גדול מידי" עליכם מבחינת סיכון. תצמחו לאט, תלמדו הרבה, ותהנו מרווח ולא מריגושים.
וזיכרו: דווחו לרשות המסים על כל מימוש, מכירה או המרה שביצעתם בהשקעות שלכם, כי סיכון של לא לעמוד בדרישות החוק הוא סיכון מיותר, שאף משקיע באף אסטרטגיה, לא צריך לקחת על עצמו.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.