תוכן עניינים
מאמר אורח מאת שלו שוורץ – חלפן ביטקוין מורשה שראה הכל
תחשדו במי שמציע להעביר את התמורה בפייבוקס, אל תעבירו קריפטו לפני שהכסף בידיכם והיו ערניים אם יש מתווך בעסקה. אם בכל זאת נעקצתם – הכירו בהפסד לצרכי מס. בחרתם למכור מטבעות דיגיטליים באופן פרטי? אלו הדרכים להישמר
מדי כמה זמן צצות בעיתונים כתבות פיקנטיות על תחום הקריפטו: על ההוא שנעלמו לו כל המטבעות מהארנק והאחר שפרצו לו לרשת, ועוקץ שנעשה על משקיעים במטבע מסוים. מכיוון שמדובר בשוק חדש, לעולם המטבעות דיגיטליים יש אלמנט של מסתורין ועננה של חוסר ודאות. כאן המקום לומר בצורה ברורה: ככלל השקעות בביטקוין הן בטוחות. אבל כמו בכל תחום אחר – איפה שיש כסף יש גם נוכלים ואם לא תזהרו, תעקצו. הכירו את דרכי עוקץ נפוצות ואיך להיזהר:
מוכרים מטבעות דיגיטליים? זוהי החשיפה שלכם
כל עוד אתם מחזיקים את הקריפטו שלכם בארנק דיגיטלי הוא בטוח. הארנק מאובטח בצורה טובה, קשה מאוד לפרוץ אליו והסכנה הגדולה יותר היא שאתם לא תזכרו את המפתח. החשש מתחיל כאשר אתם באים לעשות טרנזקציה למכירת הביטקוין, ובעיקר אם אתם מוכרים לאדם פרטי שלא דרך חלפן או זירה מוכרים ומפוקחים. במקרה כזה ישנן כמה פרקטיקות שצריכות לעורר אצלכם נורות אדומות.
למשל, אם מישהו מציע לרכוש מכם ביטקוין ולשלם לכם באמצעות העברת הכסף דרך פייבוקס. אתם תשוחחו ברשת עם רוכש פוטנציאלי, אפילו אולי תחליפו תמונות של תעודות הזהות, ואז הרוכש יציע להעביר לכם ראשון את הכסף באמצעות פייבוקס, ולאחר מכן אתם תשלחו את הביטקוין לארנק שלו. אם כך מתנהלים הדברים, ככל הנראה מדובר במתחזה שמשתמש באשראי גנוב. פייבוקס לא מאפשרת תשלום עבור קריפטו דרך האפליקציה וכשהצד העוקץ יקבל את הביטקוין, בעל הכרטיס הגנוב יכחיש את העסקה מול השירות של פייבוקס, הכסף יימשך מהבנק ואתם תישארו בלי הביטקוין, ובלי הפיאט. אותו דבר, אגב, אם מבקשים לשלם לכם באמצעות פייפאל. גם פייפאל לא מאפשרת עסקאות מהסוג הזה. העיסקה ניתנת להכחשה תוך 180 ימים והכסף יימשך מחשבונכם.
פערי זמן עד קבלת התשלום
אם בחרתם למכור מטבעות תמורת מזומן לאדם פרטי, צריך לקחת בחשבון שקיים פער הזמן לאישור העסקה בארנק. יש ארנקים שזמן שליחת המטבע דרכם יכול גם לקחת מעל 12 שעות. במצב כזה, הביטקויין כבר עבר, הוא מופיע בבלוקצ'יין, אבל אין אישורים מהארנק שהצד השני קיבל אותו ולכן הוא עדיין לא מוכן להעביר לכם את הכסף. בפרק הזמן הזה אתם חשופים.
בנוסף, כדאי לחשוב לפני שממהרים לשלוח פרטי זיהוי שלכם ברשת. אל תשלחו צילום של תעודת זהות אשר מכיל גם את תאריך ההנפקה. פרטי התעודה ישמשו לעקיצות באמצעות השם שלכם, כאשר העוקץ למעשה יתחזה אליכם. עם תעודת זהות ובה תאריך הנפקה ניתן גם לבצע בשימכם שלל פעילויות ולהוציא מידע מאתרים ממשלתיים.
לבסוף, כדאי לשים לב שיש עקיצות בהן מתווך עוקץ את שני הצדדים: הוא דואג שתשלחו את הביטקוין אליו, מקבל את ההעברה הבנקאית מהנעקץ השני, וככה יוצא עם השלל ואתם עם כל הבלאגן.
מספר כללים להתנהלות נכונה בהחלפת הכספים:
- חשוב להכיר את חוק המזומן: אם בחרתם לעשות עסקה במזומן, יש מגבלות לעסקה בנכס ששוויו עד 50,000 שקל. המשמעות: כל עוד הסכום לא עבר 50,000 שקל, אתם יכולים להחליף את כולו במזומן. אם קניתם או מכרתם נכס בשווי גבוה יותר, ניתן לקבל רק 10% מהסכום במזומן. למעשה, אם החלפתם מול אדם פרטי ביטקוין בשווי 65,000 שקל, אתם יכולים לקבל רק 6,500 ₪ במזומן ואת השאר בהעברה בנקאית.
- אם בחרתם להחליף ביטקוין מול מזומן: רצוי להחליף בסניף של בנק הדואר, שמצולם למקרה שתצטרכו הוכחה לעסקה. בנוסף, תוכלו לבקש מהפקיד שיבדוק את השטרות במכונה על מנת לוודא שהכסף לא מזויף. מומלץ גם, אם יש צורך, להוסיף עמלה לארנק לזירוז העברת הביטקוין ולקבלת אישור.
- אם בחרתם לקבל העברה בנקאית מאדם פרטי: אל תשחררו את הקריפטו עד שהכסף אצלכם בחשבון גם אם זה דורש להמתין יום עסקים. אל תסתפקו באסמכתא או צילום מסך.
- אם בכל זאת בחרתם למכור למישהו דרך הרשת: התעקשו לקבל את הכסף דרך העברת זה"ב, שמתבצעת מראשון עד חמישי מהשעה 7:30 בבוקר ועד 18:30 בערב, ובשישי עד 14:00. לכל אחד יש בחשבון הבנק שלו מספר הזה"ב שמתחיל ב IL ואחריו כ-16 מספרים שכוללים בתוכם את המספר חשבון והסניף. העברת זה"ב כמעט בלתי אפשרית לביטול והיא מיידית בין הבנקים השונים.
- אם בחרתם למכור דרך זירה: בחרו בזירה ראשית, מפוקחת שנמצאת תחת רגולציה בינלאומית, בעדיפות לרגולציה אירופית.
רימו אתכם? לכו למשטרה, והכירו בהפסד
אם נעקצתם זוהי כמובן עבירה פלילית: אישור העברה בנקאית מזויף או שימוש בזהות בדויה, אלו עבירות על החוק. מומלץ במקרים כאלו להגיש תלונה במשטרה. אולם מעבר לכך, אם רימו אתכם תוכלו להכיר בכסף האבוד כהפסד לצרכי מס, לקזזו מהרווחים מקריפטו או מכל השקעת הון אחרת, ולהפחית את נטל המס שחל על הרווחים שלכם מהשקעות הון.
לסיכום: איפה שיש ספק אין ספק
אל תשלחו קריפטו עד שיש לכם כסף ביד והתייחסו בחשדנות למי שרוצה לסחור במזומן: לא כולם עושים זאת סתם בשביל לחסוך עמלה. קחו בחשבון שבשביל לחסוך עמלה של כמה מאות שקלים, תוכלו לצאת בנזק גבוה הרבה יותר. לכן, החליפו וממשו רק בזירה מפוקחת ודרך חלפנים המחזיקים באישור מטעם רשות שוק ההון לתת שירות בנכס פיננסי.
על הכותב:
שלו שוורץ – נותן שירות בנכס פיננסי נתן שירות למעל 400 לקוחות בשלושת השנים האחרונות, שם דגש חשוב על בטיחות, אבטחה ותרמיות, עד היום זכה להציל עשרות לקוחות מניסיונות עקיצה והונאה, המוטו שלו הוא שככל שלאזרחי ישראל יהיה יותר כסף בכיס ככה לכולנו יהיה כאן הרבה יותר טוב.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.