תוכן עניינים
בעולם הדינמי והאינטנסיבי של מסחר בשוק ההון, קל וחומר בשוק הקריפטו התנודתי במיוחד, ברור כי השקעה מוצלחת, אשר מניבה רווחים, מייצרת חוויה מהנה ותחושות חיוביות. באותו אופן, השקעה אשר מובילה להפסד מייצרת חוויה של כאב ותחושות שליליות. חוויה רגשית, חיובית או שלילית, היא חלק בלתי נפרד מהעיסוק בתחום.
תהליך קבלת ההחלטות של משקיעים כולל, בין השאר, מרכיב רגשי שהופך את ההחלטות שלהם לאמוציונליות במקום לרציונליות. כאשר זה קורה, המשקיע מקבל החלטות "מהבטן" במקום לקבל אותן מהראש. יש הטוענים כי ברוב המקרים, כאשר משקיעים מקבלים החלטות השקעה רגשיות הם אינם מודעים לכך.
שני הרגשות המרכזיים אשר משפיעים על משקיעים הם פחד ותאוות בצע. שניהם עלולים להוביל לקבלת החלטות שגויה, כמו למשל ההחלטה להשקיע הכל בנכס אחד בלבד או ההחלטה למכור הכל מתוך בהלה.
גם כאשר סוחר מפגין רמת ידע גבוהה בשימוש בכלים רציונליים כמו ניתוח טכני וניתוח פונדמנטלי, חשיבה שמושפעת בקלות מחרדה יכולה להטות את הרגשות שלו וכתוצאה מכך לפגוע בתיק ההשקעות שלו. הדבר נכון עוד יותר כאשר מדובר בסביבת מסחר תנודתית במיוחד כמו זו המאפיינת את שוק הקריפטו.
המחקר מראה כי באחוז גבוה של המקרים החלטות רגשיות מובילות או להפסדים או לרווח נמוך יותר מכפי שיכול היה להיות אם המשקיע היה מקבל החלטות רציונליות.
ההבדל בין אמוציונלי לרציונלי
ניתן לומר שההבדל בין החלטות מסחר רגשיות לבין החלטות מסחר מושכלות הוא ההבדל בין קבלת החלטות מהסיבות הנכונות לבין קבלת החלטות מסיבות שאינן קשורות לעניין.
לדוגמה, אדם קונה נכס נזיל כמו מניה או מטבע דיגיטלי ואז חווה הפסדים משום שמחיר הנכס נמצא בירידה. המחקר והנסיון בעולם המסחר מראים כי קשה מאד למשקיעים למכור את הנכס שלהם בהפסד. הסיבה לכך היא שברגע שהמשקיע מוכר את הנכס שלו (שכאמור נמצא בירידה) הוא הופך את ההפסד לעובדה מוגמרת. לעומת זאת, קיימת תפיסה בקרב משקיעים שלפיה כל עוד הם לא מכרו את הנכס הרי שההפסד הוא רק "על הנייר". במילים אחרות, כל עוד הם לא מכרו, הם עוד לא הפסידו. במצב כזה המשקיע יכול למשל להחליט לחכות עד שמחיר הנכס יחזור למחיר שבו הוא קנה אותו. אבל מי מבטיח לו שמחיר הנכס אכן יחזור למחיר הקניה? אולי הוא דווקא ימשיך לרדת?
צד אחר של אותו מטבע הוא מצב שבו כאשר מחיר הנכס נמצא בירידה המשקיע מחליט לקנות ממנו עוד משום שהמחיר שלו זול. בדרך זו הוא מייצר ממוצע של מחיר קניית הנכס. תחילה הוא קנה אותו במחיר גבוה ועכשיו הוא קונה אותו במחיר נמוך, כך שלכאורה הוא קנה אותו במחיר הממוצע של שני מחירי הקניה. אלא שגם החלטה זו עלולה להתברר כשגויה משום שהמשקיע עסוק בהימנעות מהפסד במקום להיות עסוק בבדיקת הסיבות הענייניות שבגללן מחיר הנכס ירד. הוא פועל ממקום רגשי בלבד, שמובל על ידי הפחד להפסיד.
פחד ותאוות בצע
חשוב להדגיש כי פחד ותאוות בצע אינם בהכרח אך ורק שליליים. פחד יכול להגן על משקיעים מפני לקיחת סיכונים מוגזמים, ותאוות בצע יכולה להוות מוטיבציה לניצול הזדמנויות פז. אלא שהסתמכות יתר על רגשות אלה בדרך כלל מובילה לקבלת החלטות השקעה שאינן מושכלות.
למשל, פחד יכול לגרום למשקיע להימנע מסיכון ולכן לפספס הזדמנות טובה להשקעה. במצב אחר פחד יכול לגרום למשקיע לצאת מהשוק מוקדם מדי.
תאוות בצע יכולה להוביל ללקיחת סיכונים מוגזמים במטרה למקסם את האפשרות לרווח, למשל כאשר משקיע מחליט לרכוש נכס כשמחירו נמצא בשיא, משום שהמחיר שלו ממשיך לעלות במהירות. במקרה כזה נכנס לפעולה גם הפחד מהחמצה, הידוע בכינויו FOMO (ראשי תיבות של Fear of missing out), אשר גורם למשקיעים לקבל החלטות רגשיות שאינן מבוססות על הגיון ועל מחשבה שקולה, וזאת רק כדי לא לפספס את ההזדמנות שהמשקיע בטוח שכל האחרים יוצאים ממנה נשכרים.
גורמים שמעודדים מסחר רגשי
קבלת החלטות נקיה משיקולים רגשיים היא רעיון שקל יותר להצהיר עליו מאשר ליישם אותו. משקיעים נתקלים יום יום במגוון אתגרים אשר מעוררים אצלם תגובה רגשית. הנה מספר דוגמאות:
- ציפיות לא מציאותיות. למרות שזה אולי נראה כך למתבונן מבחוץ, המסחר בשוק ההון הוא לא תוכנית להתעשרות מהירה. למשקיעים שנכנסים לשוק מתוך ציפיה לא ריאלית להתעשר מהר, צפויה קריאת השכמה כואבת. כמו כל מיומנות, גם מיומנויות ההשקעה והמסחר דורשות שנים של לימוד, תרגול ומשמעת.
- התמודדות עם הפסד. גם למשקיעים ולסוחרים המנוסים והטובים ביותר יש ימים רעים וגרועים. אלא שעבור משקיעים וסוחרים חדשים, השקעות שמסתיימות בהפסד הן מושג מורכב וקשה לתפיסה, שפעמים רבות מוביל אותם לנסיונות השקעה נוספים במטרה "לנצח" את השוק, ונסיונות אלה מסתיימים בכישלון.
- התמודדות עם הצלחה. השקעה מוצלחת מרגישה נהדר, כמובן, אבל החיסרון שלה הוא בכך שהיא עלולה לגרום למשקיע לבטחון יתר ואפילו לתחושה שאין לו כל אפשרות להפסיד. בטחון מופרז כזה עלול להוביל לקבלת החלטות ברמת סיכון גבוהה יותר ובסופו של דבר להפסד.
- התחושה (סנטימנט) בשוק והשפעת הרשתות החברתיות. משקיעים חדשים מושפעים די בקלות ממה שהם קוראים ורואים ברשתות החברתיות. סנטימנט שלילי בשוק ההון, כפי שהוא בא לידי ביטוי ברשתות החברתיות, עלול להוביל לפחד והפחד עלול להוביל למכירה מתוך בהלה. באותו אופן זה יהיה לא חכם עבור משקיעים לפעול בהתאם לעצות של משפיענים (למשל העצה לרכוש מטבע דיגיטלי מסוים), משום שאותם משפיענים ממומנים על ידי הפרויקט שהנפיק את אותו מטבע, כלומר מקבלים גמול כספי בתמורה לקידום המטבע בפרופילים החברתיים שלהם, לרוב ללא קשר לערך האמיתי של הנכס המדובר.
מסחר אמוציונלי ושוק הקריפטו
פסיכולוגיית המסחר בשוק ההון נכונה לכל תחום של נכסים, לרבות עולם המטבעות הקריפטוגרפים. יחד עם זאת, ההשקעה בקריפטו מביאה עמה שני אתגרים ייחודיים:
- בניגוד לשוק המניות, אשר סגור למסחר בסופי שבוע, שוק הקריפטו פתוח לפעילות 24/7. כתוצאה מכך, משקיעי קריפטו יכולים לעסוק במסחר בכל עת ולקבל את כל ההחלטות שלהם מעכשיו לעכשיו. עבור משקיעים שיש להם נטיה לפעול באופן רגשי, גישה רציפה לנכסים שלהם עלולה לעלות להם ביוקר.
- כידוע, שוק הקריפטו מתאפיין בתנודתיות גבוהה וככזה על המשקיעים בו לחשוב ולפעול מהר. אלא שמהירות זו עלולה לגרום למשקיעים להיסחף אחרי הרוב (למשל כי כולם מדברים עכשיו על נכס מסוים וכולם קונים / מוכרים אותו עכשיו) ולהיסחפות הזו עלול להיות מחיר יקר.
איך לצמצם תגובות רגשיות?
לדעת כיצד לסחור מתוך הלך חשיבה נכון ומאוזן זו יכולת לא פחות חשובה מאשר לדעת כיצד לבצע מחקר פונדמנטלי או כיצד לקרוא טבלת נתוני מסחר. הבנה של הרגשות המפעילים אותנו ושליטה בהם תאפשר למשקיעים לקבל החלטות מושכלות ולצמצם הפסדים. כמובן שהשלב הראשון ביכולת הזו הוא עצם המודעות של המשקיע לאפשרות שהוא מקבל החלטות רגשיות אשר מושפעות מגורמים שאינם קשורים לעניין. הנה מספר צעדים שכדאי לנקוט בהם כדי לצמצם את ההשפעה של החלטות מסחר רגשיות:
- לחשוב לטווח רחוק – כדאי למשקיע להציב לעצמו מטרות אפשריות להשגה. תוכנית ריאלית המפרטת את היעדים שהמשקיע רוצה להשיג, תעזור לו להימנע ממצבים של מסחר יתר או של רגשות שליליים כתוצאה מציפיות לא מציאותיות. הרעיון הוא להשאיר את המיקוד ביעדים ארוכי הטווח ולא ברווחים או בהפסדים לטווח הקצר.
- לקחת הפסקה – הפסקות קבועות מפעילות מסחר יכולות לספק למשקיע פרספקטיבה ובהירות באשר למצבו. לדוגמה, אם משקיע ביצע שורה של השקעות מוצלחות, הפסקה תאפשר לו לא להיסחף למצב של מסחר יתר. בנוסף, עיסוק של ימים כלילות בפעילות מסחר עלול להוביל לשחיקה וכתוצאה מכך לקבלת החלטות שגויות.
- ללמוד מטעויות – כולם עושים טעויות כאשר הם עוסקים במסחר בשוק ההון. גם משקיעים ותיקים ומנוסים. במקום לכעוס על עצמכם בגלל השקעות שלא עלו יפה ולנסות לפצות על ההפסדים שלכם באמצעות השקעת הון נוסף, עדיף לעצור לרגע ולנתח את המצב כדי להבין מה לא עבד לכם ואז ליישם אסטרטגיות השקעה חדשות המבוססות על המסקנות שהסקתם.
- לקבוע כללים – כדאי ליצור תוכנית השקעה מפורטת ולהיצמד אליה. תוכנית כזו תפרט את אופן ההתמודדות של המשקיע במצבים שונים וכך תאפשר לו לשלוט בתגובות שלו בזמנים של לחץ. למשל, התוכנית יכולה לקבוע גבול לכמות הכסף שהמשקיע יכול להרוויח או להפסיד ביום. תוכנית ברורה תאפשר למשקיע לדעת בדיוק באילו צעדים לנקוט ותצמצם את חוסר הידיעה אשר מעודד תגובות רגשיות.
- הוראות קבע – השקעה באמצעות הוראת קבע, שבה המשקיע מגדיר מראש סכום קבוע שיושקע אחת לחודש בנכס מסוים, מייצרת למשקיע מסגרת ויציבות. כמובן שאותה יציבות מותנית ביכולת של המשקיע לא להיבהל ולבטל את הוראת הקבע בזמן הלא נכון. הנסיון מראה כי כאשר שוק ההון נמצא בירידה משקיעים רבים נבהלים ומבטלים את הוראות הקבע שלהם. אלא שכאשר מדובר בהשקעה לטווח ארוך, השאלה האם מחיר הנכס השתנה לכאן או לכאן הופכת לפחות רלוונטית. חשוב להבין ולזכור כי החלטות רגשיות משפיעות בטווח הקצר, בעוד שבטווח הארוך ההשפעה היא של הגורמים הקונקרטיים כמו גובה הריבית, היקף הצמיחה, מידת הרווחיות של חברות וכד'.
לסיכום
המסחר בשוק ההון ובשוק הקריפטו דורשים שנים של לימוד, תרגול ונסיון. במידה כזו או אחרת כל משקיע מושפע מרגשות הנוגעים לכסף שלו ולרצון למקסם רווחים ולצמצם הפסדים, אך במקרים רבים אותם רגשות עלולים להוביל לקבלת החלטות שגויות אשר משפיעות לרעה על מצבו הכספי של המשקיע.
גם אם לא ניתן לבטל לחלוטין את ההשפעה הרגשית על החלטות המסחר, עדיין ניתן וכדאי להעלות את המודעות לאפשרות ולנקוט באסטרטגיות שונות שנועדו למתן את הופעתן והשפעתן של החלטות מסחר אמוציונליות. וכך, כשם שכדאי למשקיעים לבחור באסטרטגיות השקעה שתואמות את מצבם הפיננסי, כדאי להם גם לבחור באסטרטגיות השקעה שתואמות את אופיים ואת מידת ההשפעה שיש לרגשות על ההתנהלות שלהם.
בלוקסטקס מסייעת בהשגת מידע רלוונטי ועיבודו לצורך חישוב הרווח האמיתי הנובע ממסחר בקריפטו, בניכוי עמלות והפסדים.
רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.
תומר רביד
תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.