פיאט מול קריפטו – מהן הבעיות שמטבעות דיגיטליים יכולים לפתור

שתף

fiat-vs-crypto

תוכן עניינים

במובנים רבים מטבעות דיגיטליים מהווים אלטרנטיבה לכסף הרגיל (כסף פיאט) ולמרכיבים כאלה ואחרים של מערכות פיננסיות מסורתיות. כסף פיאט הוא עדיין האמצעי הפיננסי העיקרי שבו אנו משתמשים, אך השימוש בו מתאפיין בשורה של בעיות מהותיות. במאמר זה נציג את האופן שבו השימוש בקריפטו פותר ומשפר חלק מאותן בעיות יסודיות.

עולם המטבעות הקריפטוגרפים עדיין מתאפיין באימוץ חלקי, הבנה חסרה, ותפיסות שגויות מצד מי שטרם הצטרפו אליו. לעתים נראה כי התשובה של חלק ממשתמשי הקריפטו למצב זה היא להפליג בשבחי המטבעות הדיגיטליים על פני כסף הפיאט הרגיל (דולר, יורו, שקל וכו'), בבחינת הצורך להוכיח כי "הכסף החדש", קרי מטבעות הקריפטו, טוב מ"הכסף הישן". 

דעתנו היא כי אין צורך לבטל את האחד ולהאדיר את האחר, ועדיף לבחון את הסוגיה דרך נקודת מבט פונקציונלית אשר שואלת מהן הבעיות המרכזיות של כסף פיאט שמטבעות קריפטוגרפים יכולים לפתור, ומהם היתרונות שיש למטבעות אלו מול אותן בעיות.

במאמר זה נציג את האופן שבו מאפיינים כמו ביזור, פרטיות, מיידיות, נגישות, שקיפות, וזמן עיבוד הופכים את המטבעות הוירטואליים לאמצעי פיננסי עדיף.

נגישות והכלה פיננסית

מערכות פיננסיות מסורתיות מתאפיינות בנגישות חלקית ובהכלה פיננסית נמוכה. הכוונה בנגישות חלקית היא לכך שלקבוצות אוכלוסיה רבות בעולם אין נגישות למערכת הבנקאית, וזאת בשל סיבות כמו הכנסה נמוכה וחיים באזורים גאוגרפיים מרוחקים ומבודדים. הנגישות החלקית יוצרת מצב של היעדר הכלה פיננסית, כלומר מצב שבו המערכת הפיננסית אינה מתייחסת ואינה לוקחת בחשבון אוכלוסיות רבות ובכך מותירה אותן ללא שירותי הבנקאות הבסיסיים ביותר. ההערכות מדברות על כ-1.5 מיליארד בני אדם שאין להם חשבון כלשהו במוסד פיננסי פורמלי.

עולם המטבעות הקריפטוגרפים מציע שירותים פיננסיים נגישים, שאינם תלויים במיקום גיאוגרפי (כמו למשל קירבה לסניף של בנק) ובתהליכים בירוקרטיים מורכבים. הנגישות היא תוצאה של העובדה שכיום בעזרת סמארטפון וחיבור לאינטרנט כל אדם יכול ליצור לעצמו ארנק דיגיטלי ולבצע טרנזקציות, ללא קשר למיקום הגיאוגרפי שלו או למצבו הסוציואקונומי. נגישות זו מובילה להכלה, כלומר למצב בו אנשים לא נשארים מחוץ למשחק מאחר והם אינם עונים על הקריטריונים המאפשרים להשתתף בו.

לדוגמה, השימוש בקריפטו מונע ולמעשה מבטל את האפשרות להפלות אדם מסוים על בסיס ציוני האשראי שלו. במערכת הפיננסית המסורתית, אדם עם ציוני אשראי נמוכים ככל הנראה לא יורשה לקבל הלוואה, משום שציוני האשראי שלו מעידים על היכולת הנמוכה שלו להחזיר את ההלוואה. התניה כזו מדירה אוכלוסיות רבות בחברה, שציוני האשראי שלהן נמוכים או כלל אינם קיימים. לעומת זאת, הלוואות מבוססות קריפטו אינן תלויות בהערכות אשראי שמבצע גוף פיננסי מסורתי וריכוזי, אלא ממנפות את השקיפות והביזור של הבלוקצ'יין כדי להעניק הזדמנות שווה לכל מי שמשתתפים במשחק. 

נדגיש כי כדאי להתייחס אל הדברים בעין בוחנת ובחשיבה ביקורתית ולזכור כי גם לבנקאות עצמאית (כזו שבה אדם מנהל את כספו בעצמו וללא בקרה) ישנם חסרונות וכי במקרים רבים דווקא נוכחותו של גורם רגולטורי (כמו למשל המפקח על הבנקים) היא שמאפשרת לשמור על משתמשי המערכת (לקוחות הבנק בדוגמה הזו) ולהגן עליהם בעת הצורך.

ניתן לקרוא עוד על האפשרויות השונות לקנות ולמכור מטבעות קריפטוגרפים (למשל קניית ומכירת ביטקוין) במאמר: מסחר מקומי – איך לקנות ולמכור קריפטו בחוכמה.

ריכוזיות ומתווכים

למערכת הפיננסית המסורתית יש מבנה ריכוזי, אשר מחייב שימוש במתווכים שמפקחים ושולטים על הטרנזקציות המתבצעות במערכת. לבנקים, חברות אשראי וגופי צד שלישי נוספים יש השפעה משמעותית על התנועה של כספים והשפעה זו עלולה להוביל להגבלת הגישה עבור יחידים או ארגונים מטעמים כאלה ואחרים.

עולם הקריפטו, לעומת זאת, אינו נשלט על ידי ישויות ריכוזיות ולכן מצמצם את הצורך במתווכים. ברשתות הבלוקצ'יין משתמשים מקיימים אינטראקציה בינם לבין משתמשים אחרים באופן ישיר וללא מתווכים ריכוזיים, ודינמיקה זו מצמצמת משמעותית את הצורך בבירוקרטיה.

דוגמה מובהקת לאופן שבו משתמשים מקיימים אינטראקציות בינם לבין עצמם לצורך ביצוע טרנזקציות וללא תלות בגופים ריכוזיים ניתן לראות באופן בו פועלת רשת הברק של ביטקוין. ניתן לקרוא על כך במאמר: אז מהי בעצם רשת הברק?

שקיפות ואמון

אינספור הפעולות שאנו מבצעים (או שמתבצעות עבורנו) באופן יומיומי בגופים פיננסיים ריכוזיים כמו בנקים וחברות אשראי, אינן גלויות לנו. אם נשתמש לצורך העניין באנלוגיה של קרחון, הרי שרק קצה הקרחון גלוי לנו אך רובו נסתר מעינינו. ניקח לדוגמה את נושא תשלום העמלות עבור הפעולות המתבצעות בחשבון הבנק שלנו. אנחנו יכולים לראות את סך העמלות ששילמנו בחודש מסוים, אך לרוב איננו יודעים כמה שילמנו על כל פעולה ואיך התבצע החישוב. לעומת זאת, לכל המשתמשים ברשת בלוקצ'יין כזו או אחרת יש גישה אל כל המידע הקיים באותה רשת, ועובדה זו מייצרת שקיפות ואמון במערכת.

גובה העמלות וזמן עיבוד הטרנזקציות

המערכת הפיננסית המסורתית מתאפיינת בעמלות גבוהות על ביצוע טרנזקציות ובזמן עיבוד איטי של אותן טרנזקציות. פעולות רבות אינן מתבצעות באופן מיידי, וכל פעולה כרוכה בעמלה גבוהה. ניקח לדוגמה מצב שבו אדם מעוניין לבצע העברת כסף ממדינה למדינה (למשל כדי להעביר כסף לקרוב משפחה החי במדינה אחרת). מבחינה בנקאית מדובר בתהליך מורכב אשר דורש מעורבות של כמה וכמה בנקים שונים. כל גורם בדרך יוסיף לתהליך את העמלות שהוא גובה ואת זמן עיבוד הטרנזקציות שהוא מאפשר. תהליך כזה יהיה כרוך בתשלום עמלות גבוהות וככל הנראה יימשך מספר ימים עד להשלמתו. לעומת זאת, השימוש במטבעות דיגיטליים מייתר את שאלת הגבולות הגיאוגרפיים. את רשת הבלוקצ'יין לא מעניינת העובדה ששני משתמשים המבצעים ביניהם טרנזקציה כספית נמצאים בשתי ארצות שונות. התהליך הוא אותו תהליך שהיה מתבצע במידה ושניהם היו גרים זה ליד זה. העברת הכסף בין המשתמשים תתבצע, כאמור, ללא תלות במתווכים ריכוזיים ולכן גובה העמלות ירד משמעותית, ומשך הפעולה יימדד בקנה מידה של דקות ולא בקנה מידה של ימים.

מאפיין זה של עולם הקריפטו בא לידי ביטוי משמעותי כאשר בוחנים את ההבדלים בין השקעה בשוק ההון "הרגיל" לבין השקעה בשוק הקריפטו. לדוגמה, בעולם הפיננסי המסורתי, כאשר בתי השקעות ושחקנים גדולים נוספים משקיעים בתחום ניירות הערך, כסף רב נמצא בכל עת "באוויר" ואינו נסחר, למשל כאשר משקיע מחליט להעביר כסף מבנק אחד לבנק אחר לצורך ביצוע השקעה מסוימת. העברת הכסף לוקחת זמן, ויכולים לעבור גם מספר ימים עד שהיא תושלם. בזמן הזה הכסף אינו מושקע ולכן אינו יכול להניב תשואה. לעומת זאת, בשוק הקריפטו הכסף אינו "מחכה באוויר". העברתו מנקודה אחת לאחרת היא מיידית ולכן הכסף לא נותר ללא השקעה. בתעשיה שסוחרת 24/7 בכומי עתק, זהו ייתרון ששווה הרבה מאוד כסף.

הגנה על ערך הכסף שלך

באופן טבעי המערכת הפיננסית המסורתית נתונה להשפעות של תהליכים מאקרו כלכליים כגון אינפלציה. בארצות בהן קיימת אינפלציה גבוהה, משתמשים נעזרים בקריפטו כדי לשמור על ערך הכסף שלהם, כלומר רוכשים מטבעות קריפטוגרפים שערכם אינו מושפע ישירות מגובה האינפלציה באותה מידה שמטבעות הפיאט מושפעים ממנה. יחד עם זאת יש להדגיש כי עולם המטבעות הדיגיטליים אינו סטרילי ואינו פועל בוואקום. כמובן שיש לו זיקה ישירה למערכת הכלכלית כולה וכמובן שגם הוא מושפע מהתהליכים המתקיימים בה.

בנוסף, על אף יתרונותיהם של מטבעות הקריפטו כאמצעי לשמירת ערך הכסף, יש לזכור כי שוק הקריפטו מתאפיין בתנודתיות גבוהה ובחוסר יציבות, כך שגם הוא נתון להשפעתם של גורמים שונים על ערכם של המטבעות הפועלים בו. ניתן לקרוא על כך עוד במאמר: הקשר בין מחיר הביטקוין ומאקרו כלכלה – לא מה שחשבתם.

מסחר אלקטרוני (E-commerce)

השימוש בקריפטו מציע יתרון משמעותי גם בתעשיית המסחר האלקטרוני, אשר כיום מתאפיינת בהיקפי ענק של החזרי תשלומים באשראי ובהכחשות עסקה.

קניות אונליין הפכו כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו וכמובן שהשימוש במטבעות קריפטוגרפים יכול לייעל את התחום בזכות העמלות הנמוכות ומהירות ביצוע הטרנזקציות הגבוהה. אלא שיתרון משמעותי אף יותר טמון בעובדה שהשימוש בקריפטו יצמצם משמעותית את החזרי התשלומים באשראי. כיום, כאשר חברות האשראי הן הגורם המתווך בין קונים ומוכרים, השאלה האם לתת ללקוח החזר כספי בעת הכחשת עסקה מצידו לרוב אינה נתונה לשיקול דעתו של המוכר, כי אם לשיקול דעתה של חברת האשראי. במסחר אלקטרוני שנעשה בקריפטו האינטראקציה מתבצעת ישירות בין שני הצדדים, ללא גורם מתווך אשר יכול להטות את הכף לכאן או לכאן ולהורות על ביצוע החזרי תשלום.

האתגרים של עולם הקריפטו

מובן כי במקביל ליתרונות הרבים והניכרים של עולם המטבעות הקריפטוגרפים על פני המערכת הפיננסית המסורתית וכסף הפיאט, קיימים אתגרים רבים שעולם הקריפטו מתמודד עמם ושיש לקחת אותם בחשבון.

  1. תנודתיות – כידוע, עולם המטבעות הדיגיטליים מתאפיין בתנודתיות רבה. המשמעות היא שמצד אחד הוא מציע הזדמנויות השקעה קורצות, ומצד שני תמיד קיים בו הסיכוי לשינויי מגמה מהירים שיכולים להתבטא בירידות חדות בערך המטבעות השונים.
  2. אי ודאות רגולטורית – תחום הקריפטו עדיין נחשב לצעיר, בוודאי כאשר משווים אותו למערכות כלכליות מסורתיות. הוא מתאפיין בשינוי פרדיגמות ובחידושים מחשבתיים, בשימוש בטכנולוגיות מתקדמות, בסיכונים רבים, ובהתנערות מדרכי פעולה מסורתיות. מאפיינים אלו מקשים על יצירת מסגרות רגולטוריות הולמות, אשר מצד אחד יאפשרו לתחום לשגשג ולהשפיע לטובה, ומצד שני ישכילו להגן על המשתמשים. ניתן לקרוא על כך עוד במאמר: הרגולציה על קריפטו היא עובדה מוגמרת.
  3. היעדר ידע והבנה – החדשנות של עולם הקריפטו, הן הרעיונית והן הטכנולוגית, דורשות ממשתמשים ידע והבנה ספציפיים בתהליכים ובדרכי פעולה. לדוגמה – איך לפתוח ארנק דיגיטלי ואיך לרכוש מטבעות דיגיטליים. היעדר ידע והבנה רלוונטיים מגביל כניסת משתמשים חדשים לתחום.
  4. אימוץ חלקי – היעדר הידע וההבנה שהזכרנו, יחד עם גורמים נוספים כמו יחסי ציבור גרועים, תפיסות שגויות בנוגע לקריפטו, חשיפה לסכנות של הונאות ופריצות כפי שנפרט מיד, וחוסר נכונות להיפרד לפחות חלקית מהעולם הפיננסי המסורתי, עדיין מונעים אימוץ נרחב יותר של תחום המטבעות הדיגיטליים בעולם.
  5. הונאות ופריצות – עולם המטבעות הקריפטוגרפים מתאפיין אמנם בשימוש בטכנולוגיות מתקדמות של הצפנה, בצמצום התלות בישויות ריכוזיות, ובביזור אבטחת המידע (למשל העובדה שטרנזקציות מאומתות על הבלוקצ'יין באמצעות משתמשים שונים שאינם תלויים זה בזה), אך הוא עדיין נתון למידה גבוהה ביותר של הונאות, פריצות וניצול חולשות בקוד. מאפיין זה הוא ככל הנראה עקב אכילס של עולם המטבעות הדיגיטליים ומובן שיש להכירו היטב ולהתייחס אליו. ניתן לקרוא על כך עוד במאמר: הונאות הקריפטו הנפוצות ואיך להימנע מהן.
  6. הפקדת כסף מקריפטו לבנק – הצד הפיננסי של חיינו עדיין מתנהל, רובו ככולו, בגבולות המערכת הפיננסית המסורתית, ובסופו של דבר משתמשים ומשקיעים מעוניינים להפקיד בבנק כסף שמקורו בפעילות הקריפטו שלהם (למשל המרת ביטקוין למזומן והפקדתו בבנק). זוהי סוגיה פתירה אך מורכבת, שמומלץ ללמוד ולהכיר.
  7. מיסוי – כל שימוש במטבעות דיגיטליים יוביל בסופו של דבר גם לשאלות על האופן שבו מתבצע המיסוי על קריפטו. בהיותם שונים באופן כה מהותי מכסף פיאט, מטבעות קריפטוגרפים מקבלים התייחסות ייחודית בנוגע לאופן מיסוי הפעילות שמתבצעת בעזרתם. גם כאן מדובר בסוגיה פתירה אך מורכבת, שיש להבין את האתגרים הייחודיים שהיא מציגה.

לסיכום

עולם המטבעות הדיגיטליים הוא עולם צעיר ומתפתח, אשר מתאפיין ברעיונות חדשניים, טכנולוגיות מתקדמות, פוטנציאל רווח מלהיב, שבירת מוסכמות, והחזרת השליטה למשתמשים. ככזה הוא מאתגר את המערכת הפיננסית המסורתית, לעתים אף באופן שמציע לה חלופה ומאיים עליה.

יחד עם זאת, נראה כי הכיוון המועיל והקונסטרוקטיבי אינו לעמת בין מטבעות הקריפטו לכסף הפיאט וליצור ביניהם מאבק שבו צד אחד מבטל את הצד השני. מדובר בשני עולמות תוכן שיש ביניהם זיקה משמעותית והדוקה, והרעיון הוא ללמוד את היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם ולבחון מהן הבעיות האופייניות לכסף פיאט שאותן עולם הקריפטו יכול לפתור ולשפר. נזכיר כי קיימים חיבורים רבים בין קריפטו לכסף פיאט, דוגמת מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים, שהם מטבעות קריפטוגרפים שנועדו לשמש את המערכת הפיננסית המסורתית. ניתן לקרוא על כך במאמר: הנה הם באים – מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים.נוסיף כי כל פעילות במטבעות וירטואליים כרוכה גם בשאלות של מיסוי קריפטו ולכן כאשר עוסקים בפעילות כזו מומלץ להיעזר ברואה חשבון מומחה לקריפטו כדי להימנע מטעויות, לקבל החלטות מושכלות, לנהל סיכונים, ולוודא שאתם מכוסים מול מס הכנסה. אנו מזמינים אתכם לפנות לצוות רואי החשבון של BLOXTAX שהינו בעל מומחיות רחבה ומעמיקה בתחום, כמו גם נסיון מצטבר רב בסיוע למגוון ישויות הפועלות בעולם המטבעות הקריפטוגרפים.

כתבות נוספות בתחום:

crypto-tax-assessment
משקיעי קריפטו הפועלים כחוק ומדווחים למס הכנסה מוזמנים לעיתים לדיון שומה גם לאחר מספר שנים מהגשת הדו"ח. זומנתם לדיון שומה? אלו הסיב...
העברת כסף לבורסות זרות – איך עושים את זה בקלות ובלי בירוקרטיה?
משקיעים מקומיים המבקשים לקנות קריפטו בבורסות קריפטו בחו"ל כדי לחסוך בעמלות הקניה, נתקלים בחסימה של העברת הכספים אל הבורסות ובדרישת...
הרצת צומת (Node) ברשת הבלוקצ'יין - איך מרוויחים ואיך ממסים?
צמתים ברשתות בלוקצ'יין של מטבעות דיגיטליים הם מאבני היסוד של אקוסיסטם הקריפטו ויש להם תפקיד מכריע בתפעול ואבטחת הבלוקצ'יין ובשמירה...