תוכן עניינים
מסחר תזזיתי במטבעות דיגיטליים יכול להוביל לנזקים רבים: מבירוקרטיה מתישה ועד הפסדים בפועל. מדוע חשוב לבצע מסחר לאחר גיבוש אסטרטגיה מקיפה, ואיך להישמר מהשלכות מס
הביטקוין רותח, לוהט, נוסק, אבל תופתעו לשמוע כמה אנשים מפסידים בהשקעה בו. הסיבה לכך לא קשורה לביטקוין עצמו, אלא להרגלי המסחר הבעייתיים של המשקיעים. מניסיוננו, מרבית האנשים שמפסידים במסחר בקריפטו, מפסידים בשל מסחר תזזיתי. יש קסם ואדרנלין רב במסחר, אבל האמת היא שהניסיון לקנות כאשר המטבע בשפל ולמכור דווקא כשהוא בשיא – נידון לכישלון. לא ניתן לתזמן את השוק, ואסטרטגיה שמנסה לעשות זאת תוביל לתוצאות גרועות ביותר. הנה עוד 6 השפעות שליליות של מסחר תזזיתי במטבעות דיגיטליים:
עמלות
הרווח הנקי שלכם כמשקיעים הוא בניכוי עמלות. בעולם הקריפטו, עמלות המסחר אינן מבוטלות: הן משתנות מזירה לזירה ונעות בין 0.1%-1% לכל פעולה. שימו לב שהעמלות לרוב אינן נקובות בדולרים או שקלים, ועמלה של 0.1% (שיעור העמלה הנמוך ביותר) על המרת ביטקוין שלם לאיתריום, מסתכמת למעשה ב-180 ₪. בנוסף יש לא מעט עמלות בגין הפקדה ומשיכה מזירות המסחר, אשר נגבות על כל סוג מטבע בנפרד. לרוב אלה עמלות קבועות, כך שאם יש לכם 10 סוגי מטבעות, מדובר ב-10 עמלות שונות.
ריבוי פעולות מעביר חלק מהרווח שלכם לזירה, כאשר ריבוי פעולות משמעותי יכול אף לאכול לכם את כל הרווח. פעולות קנייה ומכירה מוצדקות כשיש מאחוריהן אסטרטגיה מסודרת שלוקחת בחשבון את הציפיות שלכם מהמטבע לאורך זמן, את רמת הסיכון שאתם מעוניינים להיחשף אליה ואת אופק ההשקעה שלכם. כל פעולת קנייה ומכירה שלא נעשית בהתאם לאסטרטגיית ההשקעה שלכם היא הוצאת כסף לחינם.
אירועי מס
גם אם לא מכרתם ברווח: בכל פעם שאתם מוכרים או ממירים ביטקוין, או כל מטבע דיגיטלי אחר, נוצר אירוע מס ואתם צרכים לדווח למס הכנסה. אם יש לכם רווח תצטרכו לשלם מס רווחי הון על הרווח שלכם ממועד רכישת המטבע ועד למכירתו. אם אתם מוכרים מטבע בשביל לקנות אותו שוב בעוד שלושה ימים, הפסדתם את סכום המס, שעד אותה העת הושקע גם הוא והניב רווחים. ישנן אסטרטגיות שונות איך לנצל מכירות בהפסד או אפילו ברווח על מנת להפחית את נטל המס ולהינות ממגני מס שונים. בקנייה ומכירה ללא כל אסטרטגיה מובנית פעמים רבות יוצרים אירועי מס מיותרים, ולא נהנים מהפחתת מס שיכולה להיווצר רק בתכנון מראש.
בירוקרטיה
כל אירוע מכירה או המרה של ביטקוין או כל מטבע קריפטוגרפי אחר מחייב דיווח לרשות המסים. אם בצעתם מכירה כל יום, תצטרכו להעביר 30 דיווחים בחודש. כל הדיווחים צרכים להיות מדויקים, מלאים, בטפסים יעודיים, ולכלול חישובים שונים. לבירוקרטיה ולדיווח גם כן ישנה עלות של זמן וכסף שצריך לקחת בחשבון לפני ביצוע אינספור פעולות קנייה ומכירה. מי שבכל זאת מבצע פעולות רבות יכול להסתייע ב-BloxTax להפחתת הבירוקרטיה, שכן אנו מציעים דיווח ממוכן באמצעות טופס מרוכז ייחודי שפיתחנו וקיבל את אישור רשות המסים.
מפספסים את התיקונים
לעיתים בלי סיבה מוסברת מתרחשים תיקונים במהלך המסחר. מטבע שעלה יותר מידי יורד מספר ימים, ואז חוזר לעלות, או הפוך. התיקונים הם לא בהכרח הפיכה של מגמת המסחר לטווח ארוך. כלומר: אם הביטקוין ירד 4 ימים, לא בטוח בכלל שגם ביום החמישי הוא ירד. מי שמכר בתיקון וחושש לחזור חזרה כאשר המטבע חזר לעלות: יכול לקבע לעצמו הפסד. יתרה מכך: אם הוא מחכה מספר ימים בשביל להיות בטוח שמגמת העליה נמשכת לפני שהוא נכנס בחזרה הוא ספג הפסד, אבל לא נהנה מהעליות.
בלי אסטרטגיה נגררים להרפתקאות
עולם הקריפטו תוסס מאוד ויש מטבעות חדשים שמצטרפים לשוק. כמו בכל השקעה, גם בקריפטו יש צורך בהבנה וניתוח של הסיכונים והסיכויים של כל מטבע. קנייה ומכירה תזזיתיות מגבירות את הפיתוי לסחור במה שלוהט באותו הרגע ולא במה שמתאים לכם כמשקיעים ומשרת את האסטרטגיה שלכם. מכאן הדרך להתפתות להשקעות שיחס הסיכוי-סיכון שלהם לא מתאים לכם, וגם להשקעות מפוקפקות – קצרה.
מס הכנסה בעקבותיכם
פעולות רבות של קנייה ומכירה מעלות את ההסתברות שרשות המסים תראה בפעילות שלכם עסק, ולא פעילות השקעה. במקרה כזה הרווחים ימוסו במס הכנסה לפי המדרגה השולית שלכם (מס שעשוי להגיע עד 47% מס הכנסה + 3% מס יסף), ולא במס רווחי הון שהוא נמוך יותר באופן משמעותי. לפי הרגולציה של רשות המסים, במצב שבו מדובר בעסק ישנה חשיפה גם מול מע"מ.
מהם האינדיקציות לכך שמדובר בעסק ולא בהשקעה? מסחר מרובה, מסחר אלגוריתמי, מסחר בעזרת בוטים, פיתוח אלגורתמים, תשלום לאנשי תוכנה עבור פיתוח, שימוש בהלוואות ובמינוף גדול – אלו חלק מהסממנים שרשות המסים רואה אותם כסממנים של עסק. לכן, גם בגלל משמעות המיסוי הנלווית למסחר המרובה, מומלץ להימנע מפרקטיקה זו.
אם בכל זאת אתם כן רוצים להפעיל בוטים, או לבצע מסחר אלגורתמי, מומלץ להתייעץ לפני כן עם איש מקצוע לגבי השלכות המס. רשות המסים יכולה להחיל עליכם הגדרה של הפעילות כעסק גם רטרואקטיבית כמה שנים אחורה.
לסיכום: דרוש תכנון מוקדם
ככלל מומלץ תמיד לסחור על פי אסטרטגיה מובנית, ולחשוב היטב לפני כל פעולת מסחר שאתם מבצעים. זיכרו שזירות המסחר עושות הכל כדי להקל עליכם לסחור כמה שיותר – זו הפרנסה שלהן. אתם מהצד השני, צרכים לפעול על מנת למקסם את תיק ההשקעות שלכם, ואת זה נדיר מאוד שמשיגים בריבוי פעולות מסחר.