זירה, ארנק או חוזה חכם – איפה לשמור את המטבעות הקריפטוגרפיים?

שתף

זירה, ארנק או חוזה חכם – איפה לשמור את המטבעות הקריפטוגרפיים?

תוכן עניינים

האם כדאי לי לאחר ביצוע העסקה להשאיר את המטבעות בזירה או להעביר אותה לארנק? איפה הם יהיו בטוחים יותר? האם כדאי לי לבחור בארנק חם או קר – ומה זה בכלל? BloxTax ממפים את היתרונות והחסרונות של כל האפשרויות העומדות בפני המשקיעים.

האם כדאי לי לאחר ביצוע העסקה להשאיר את המטבעות בזירה או להעביר אותה לארנק? איפה הם יהיו בטוחים יותר? האם כדאי לי לבחור בארנק חם או קר – ומה זה בכלל? BloxTax ממפים את היתרונות והחסרונות של כל האפשרויות העומדות בפני המשקיעים

עולם ההשקעה במטבעות דיגיטליים חדשני ומרגש וכך גם המסחר עצמו. כפי שהמשקיעים צרכים להסתגל למטבעות החדשים, עליהם להסתגל גם לעולם חדש של מערכות מסחר. אם בעולם הישן המסחר נעשה מחשבון השקעות, בעולם החדש הטכנולוגיה לשמירת הקריפטו היא ארנק דיגיטלי אליו מעובר הכסף מזירות המסחר השונות, או מפעולות שבוצעו מול חלפנים.

כאשר רוכשים מטבעות בזירת מסחר, ניתן לבחור להשאיר אותם בזירה, או למשוך לארנק פרטי. מה עדיף, אילו שיקולים רלוונטיים, אילו סוגי ארנקים קיימים, והיכן ניתן עוד לשמור את המטבעות? הכירו את נתיב הכסף הקריפטוגרפי:

זירת המסחר: אחזקה במשמורת

אם לאחר רכישת המטבעות בחרתם להשאיר אותם בזירת המסחר, הם ישמרו עבורכם בארנקים של הזירה, במשמורת. כלומר, הזירה מחזיקה בהם עבורכם באופן שמתעד את זכויות הבעלות שלכם עליהם ומגן עליהם. המטבעות יישארו בזירה עד שתבחרו למשוך אותם ממנה לארנק אישי שלכם. אז בעצם מתבצעת פקודת משיכה, שהיא לא פעולת מסחר וגם לא מהווה אירוע מס, והמטבעות עוברים מהזירה לארנק.

יתרון של החזקת המטבעות בזירה הוא החיסכון בעמלות העברה. בכל פעם שמעבירים מטבעות בין ארנקים, וזה לא משנה אם זה ארנק פרטי או ארנק של זירה, ישנה עמלת העברה שמשולמת על ידי מי ששולח את המטבעות. אם אתם מבצעים פעולות מסחר רבות, בסוגי מטבעות שונים, וכל פעם תצטרכו להפקיד אותם לזירה מחדש: הדבר יהיה כרוך בעמלות העברה רבות.

יתרון נוסף של השארת מטבעות בזירה הוא שניתן לסחור במהירות במטבעות ולנצל הזדמנויות, שכן לא נדרש להפקידם מחדש לזירה לפני ביצוע המסחר.

לצד זאת להשארת מטבעות בזירה יש גם חסרונות: ראשית, אתם תלויים בזירה לאבטחת המטבעות ואם פורצים לזירה וגונבים את המטבעות אין ביטוח עליהם. בנוסף, הזירה עשויה להקפיא את החשבון שלכם מכל סיבה שהיא ולא תוכלו למשוך את המטבעות. חיסרון שלישי הוא תמיכה: אם משאירים מטבעות בזירה והזירה מפסיקה לתמוך במטבע מסוים, לא תוכלו לקבל אותו בחזרה. סביר להניח שהזירה הודיעה לכם על הפסקת התמיכה מראש, אך אם לא שמתם לב למייל או פספסתם את התאריך, איבדתם את המטבעות.

העברה לארנק: החליטו אם חם או קר

האפשרות השנייה היא העברת המטבעות שרכשתם מהזירה ושמירתם בארנק. מה זה בעצם ארנק דיגיטלי? המטבעות בעצם נשמרות על רשת מבוזרת כזו או אחרת בשם בלוקצ'יין. הרשת הזאת נמצאת ומתחזקות בענן והיא נמצאת על גבי הרבה מאוד מחשבים שחשופים למידע בה. המטבעות שאתם מחזקים בעצם אינם נשמרים בארנק אלא רשומים על גבי הבלוקצ'יין, כאשר כל תפקיד הארנק הדיגטלי הוא להגן על המפתחות הפרטיים שלכם ולתקשר עם רשת הבלקוצ'יין של כל מטבע, בכדי שאתם ורק אתם, תוכלו לבצע פעולות של העברה של מטבע מכתובת ציבורית אחת לכתובת ציבורית אחרת. אפשר לחלק את הארנקים לשני סוגים:

ארנק קר: ארנק קר הוא ארנק שלא מחובר באופן ישיר לאינטרנט. הוא משמש בעיקר משקיעים שרוכשים מטבע על מנת להחזיקו לטווח ארוך. היתרון העיקרי שלו הוא רמת אבטחה גבוהה, שכן הוא לא נמצא אונליין. החיסרון העיקרי שלו הוא שלוקח לו זמן ארוך יותר להיות מוכן למסחר שוטף, שכן חיבור אונליין, כולל הכנסת כל הסיסמאות לוקח בערך כרבע שעה (כולל העברה לזירת המסחר). לכן, אם אתם מעוניינים לעשות עסקה זריזה, ייתכן ותפסידו את המומנטום. אם אתם תופסים את עצמיכם פעם אחר פעם מחברים את הארנק לרשת על מנת לעשות עסקאות: למעשה הפכתם את הארנק הקר לארנק חם מסורבל, ולא בטוח שהוא האמצעי הנכון עבורכם.

ארנק חם: ארנק חם מחובר באופן קבוע לרשת. ניתן לבצע בו פעולות מסחר במהירות יחסית, אך הוא חשוף יותר להונאות. לכן, חשוב לקבוע סיסמאות חזקות לארנק החם.

אם אתם משתמשים בארנק, שמרו את כל הסיסמאות ואת הגיבוי (שקרוי SEED), או את מילות הגיבוי שמאפשרות לשחזר את הארנק אם הוא נהרס מכל סיבה שהיא, במקום מאובטח אך ידוע, על מנת שבחלוף הזמן לא תשכחו אותן. בנוסף חשוב שבארנק יהיו לכם ורק לכם את המפתחות שיאפשרו גישה מתמדת למטבעות.

נציין גם שניתן לבצע המרות של מטבע בעזרת ארנקים חמים בלי לעבור דרך זירת מסחר. ההמרה נעשית דרך מתווך או חלפן, אך יש לשים לב ששיטה זו יקרה מאוד כי נוסף לרווח של המתווך, ישנה עמלה על שליחה של שני מטבעות (המטבע שאתם מוכרים ונשלח לחלפן והמטבע שאתם רוכשים והחלפן שולח לכם חזרה לארנק – שתי עמלות העברה).

הפקדה לחוזים חכמים או שמירה "בתוכנית חיסכון": היו ערים לסיכונים

ישנם אנשים שלא מעוניינים לסחור באופן תכוף במטבעות שהם מחזיקים, אבל בינתיים במקום שישבו סתם בארנק, הם מספקים נזילות ב-DEFI תמורת עמלה על ידי הפקדה לחוזים חכמים. במקרה כזה חשוב לזכור שההפקדה חושפת אתכם למגוון סיכונים: החל מבאג בחוזה אותו מנצלים פורצים שונים כדי למשוך מטבעות לא שלהם, ועד לחוזים חכמים לא ברורים שמעמיסים על המשקיע סיכונים שהוא לא ער להם. זכרו שאם בחרתם להעביר מטבעות לחוזה אתם תלויים לחסדי מי שכתב אותו.

בנוסף, ישנן פלטפורמות אשר מציעות לשלם לכם עבור הנכונות שלכם להפקיד אצלם מטבעות קריפטו בדומה לתוכניות חיסכון בבנק. כל הסיכונים להפסד שקיימים בבורסה רגילה תקפים גם לגבי פלטפורמות המציעות הפקדות במודל תוכניות חיסכון, וצריך לקחת בחשבון שהסיכון גבוה כיוון שהפלטפורמה עצמה משתמשת במטבעות לייצר לעצמה הכנסה. נציין בהקשר זה את ביטקונט משנת 2017 שפגע בצורה אנושה בלא מעט משקיעים אשר הפקידו אליו מטבעות ביטקוין בציפייה לגזור קופון.

אם אתם בוחרים להפקיד לפלטפורמה תמורת עמלה, דעו שקבלת תשלום עבור ההפקדה הוא אירוע מס, והמיסוי על הפעילות הוא מס הכנסה לפי המדרגה שולית.

לסיכום: הכדאיות תלויה בצורך

השאלה היכן לשמור את המטבעות שלכם, תלויה בצרכים שלכם כמשקיעים: מספר פעולות המסחר ומספר המטבעות שלכם, הצורך שלכם באפשרות לסחור באופן מידי, ורמת האבטחה שאתם מעוניינים בה. בכל שיטה שלא תבחרו חשוב לדעת מהם הסיכונים, מהן העלויות ואיך ניתן להפחית אותן.

זיכרו: בכל פעם שמכרתם או המרתם מטבע, כלומר נפרדתם ממנו, נוצר אירוע מס וזאת ללא קשר למקום בו שמרתם אותו או אם נעזרתם בזירה להמרתו או לא. היו ערים לכך ושמרו את כל המסמכים הרלוונטיים על מנת למלא דיווח שקוף ומקיף לרשות המסים בסוף שנת המס.

שנחזור אליכם עם מידע נוסף? 

בשיחה קצרה, נוכל להבין מה מטריד אתכם, אם ואיך נוכל לעזור. מבטיחים להיות ממוקדים.

רוצים לדעת עוד על מיסוי קריפטו? המומחים של בלוקסטקס כתבו עבורכם את המדריך המלא של כל מה שאתם צריכים וחייבים לדעת על מיסוי ביטקוין, קריפטו ומטבעות דיגיטליים בישראל.

תומר רביד, יזם, מייסד ומנכ"ל חברת בלוקסטקס

תומר רביד

תומר רביד, מייסד ומנכ"ל בלוקסטקס, מומחה לקריפטו ורגולציה בישראל. בעל ניסיון עשיר בניהול סיכונים והשקעות, עם תארים בהנדסת מחשבים ומנהל עסקים ומימון. מתמקד בפתרון אתגרים בתחום מיסוי הקריפטו ובפעילות מול בנקים, תוך קידום אחריות חברתית והנגשת תחום הקריפטו לכלל המשקיעים בישראל.

כתבות נוספות בתחום:

מסחר בקריפטו
ההשקעה והשימוש במטבעות דיגיטליים מחייבים קניה ומכירה שלהם באחת מכמה דרכים אפשריות. התהליך כרוך בעמלות, ידע וציות לרגולציה והוא תלו...
פתרונות דיווח מס קריפטו – כיצד להתמודד עם הגשה ודיווח מאוחרים של הדוח השנתי למס הכנסה
ישראלים המבצעים מכירה או המרה של נכסים פיננסיים נדרשים לדווח למס הכנסה על פעילותם. למרות זאת, במקרים רבים מאחרים הנישומים להגיש את...
bitcoin-tax-time-clean1--1-.webp
תכנון מס הוכר לפי החוק הישראלי כזכות של המשקיע. הטכנולוגיה של BloxTax נותנת למשקיעי הקריפטו סט של כלים על מנת לבצע תכנון מס חוקי ו...