חישוב רווח הון ממסחר בקריפטו – גישת המימוש למזומן

שתף

חישוב רווח הון ממסחר בקריפטו – גישת המימוש למזומן

תוכן עניינים

משקיעי קריפטו אשר מבצעים פעילות מסחר במטבעות הדיגיטליים שלהם (מוכרים את המטבעות או ממירים אותם למטבעות אחרים או למזומן) נדרשים לדווח על כך למס הכנסה ולשלם את חבות המס בגין הרווחים שנוצרו להם מאותה פעילות. במאמר זה נסביר מהי גישת המימוש למזומן לחישוב רווח הון ממסחר בקריפטו, על יתרונותיה וחסרונותיה.

המסחר במטבעות דיגיטליים, אשר מגלם בתוכו פוטנציאל משמעותי ליצירת רווחים, כרוך מטבע הדברים בסוגיות מיסוי קריפטו, לרבות חישוב ותשלום חבות המס בגין הרווחים אשר נוצרו כתוצאה מפעולות המסחר באותם מטבעות.

כפי שנסביר מיד בפירוט, כל אירוע של מכירת מטבע קריפטוגרפי או של המרת מטבע כזה במטבע קריפטוגרפי אחר, נחשב לאירוע מס. קיימות גישות שונות לחישוב רווחי ההון מהמסחר במטבעות קריפטוגרפים ובמאמר זה נתמקד בגישת המימוש למזומן, שהמיוחד בה הוא הרעיון שעליו היא מתבססת ושלפיו אירוע המס אינו חל בעת ההמרה של מטבע קריפטו אחד למטבע קריפטו אחר, אלא בעת המרת מטבע הקריפטו לכסף פיאט (למשל שקל או דולר), כלומר המרתו למזומן. על פי גישה זו, כל עוד הלקוח אינו הופך את המטבעות הוירטואליים שלו למזומן, הוא לא משלם מס.

עד לפני מספר שנים גישה זו היתה נהוגה בעת הגשת הדיווח על תיקים גדולים ומשמעותיים, אך גישה זו אינה מאושרת כיום על ידי מס הכנסה, אלא במקרים מיוחדים.

במאמר זה נסביר מהם אירועי מס, מהי חובת הדיווח, אילו שיטות נהוגות לחישוב רווחי ההון ממסחר בקריפטו ומהי גישת המימוש למזומן.

אירועי מס וחובת הדיווח

כאמור, כל אירוע של מכירת מטבע קריפטוגרפי או של המרת מטבע קריפטוגרפי במטבע קריפטוגרפי אחר, נחשב לאירוע מס החייב בדיווח ובתשלום מס הוני בגובה 25%. אי תשלום המס הנדרש מהווה עבירה פלילית הגוררת אחריה הן את העונשים הקבועים בחוק ברמה הפלילית והן את תשלומי הקנסות והריביות ברמה האזרחית.

בנוסף, כל אדם אשר מחזיק במטבעות דיגיטליים ושבמהלך השנה היו לו אירועי מס הקשורים לאותם מטבעות (כלומר הוא מכר מטבעות דיגיטליים שהחזיק בהם או המיר אותם למטבעות דיגיטליים אחרים), חייב בהגשת דוח שנתי למס הכנסה. נזכיר כי הפעולה של קניה בלבד של מטבעות דיגיטליים (כלומר ללא מכירה או המרה שלהם) אינה נחשבת לאירוע מס ואינה חייבת בדיווח.

ניתן לקרוא עוד על הגשת דוחות שנתיים למס הכנסה במאמר: כל מה שרציתם לדעת על הגשת דוחות שנתיים ולא העזתם לשאול.

הגישות הרווחות לחישוב רווחי הון

ישנן מספר שיטות לחישוב רווחי ההון בגין מסחר במטבעות קריפטוגרפים, כפי שנפרט להלן:

1. FIFO – שיטת FIFO (ראשי תיבות של First In First Out) נחשבת על ידי רשות המיסים לברירת המחדל לחישוב רווחי הון ממסחר בקריפטו. על פי שיטה זו מתייחסים אל המטבע הראשון שנרכש, כאל המטבע הראשון שנמכר. לדוגמה: נניח שבמהלך השנה אדם רכש מטבע קריפטוגרפי מסוים בשלוש הזדמנויות שונות. בפעם הראשונה הוא רכש מטבע אחד בשער של 1,000 דולר. מספר חודשים לאחר הוא רכש מטבע נוסף, הפעם בשער של 2,000 דולר. מספר חודשים לאחר הרכישה השניה הוא רכש מטבע נוסף, והפעם בשער של 1,500 דולר. בסוף השנה, בעקבות עליות ניכרות שהמטבע חווה, אותו אדם מכר את אחד המטבעות שברשותו בשער של 3,000 דולר. על פי שיטת FIFO, המטבע הראשון שנרכש (בשער של 1,000 דולר) הוא המטבע הראשון שנמכר (בשער שלל 3,000 דולר) ומכאן שהמס שיוטל יהיה בגין רווח של 2,000 דולר.

2. LIFO – בשיטת LIFO (ראשי תיבות של Last In First Out), מתייחסים אל המטבע האחרון שנרכש, כאל המטבע הראשון שנמכר. אם נחזור לדוגמה הקודמת, הרי שהמטבע האחרון נרכש בשער של 1,500 דולר. הוא נמכר בשער של 3,000 דולר ומכאן שהמס שיוטל יהיה בגין רווח של 1,500 דולר.

3. החרגת מטבעות – בשיטה זו נעשה ניתוח של מאפייני ההשקעה של המשקיע במטרה לזהות מטבעות שלא היתה בהם תנועה, כלומר הם לא נמכרו או הומרו, אלא רק הוחזקו בארנק ו/או בזירת המסחר ולא השתתפו בפעילות המסחר. לדוגמה, משקיע שיש ברשותו 100 מטבעות את'ריום, אך הניתוח מראה כי בכל רגע נתון 90 מהם לא זזו אלא רק הוחזקו בארנק או בחשבון זירת המסחר, ואילו פעילות המסחר של המשקיע התבצעה רק עם 10 מטבעות את'ריום מתוך 100 המטבעות הקיימים. על פי שיטת החרגת המטבעות, במצב כזה ניתן להחריג את 90 המטבעות שרק הוחזקו מחישוב רווחי ההון בשיטת FIFO בגין הפעילות המסחרית.

4. הפרדת ארנקים / זירות מסחר – בשיטה זו נעשית הפרדה של פעולות המסחר השונות של המשקיע, ובמקום להתייחס אל פעולות המסחר שלו כאל מכלול אחד, רווחי והפסדי ההון מחושבים בנפרד לכל ארנק או לכל זירת מסחר. נדגיש כי מס הכנסה אינו מקבל את הדיווח על פי שיטה זו ללא שאלות, אלא מבקש מרואה החשבון המייצג, אשר מגיש את התיק, לשכנע אותו כי דיווח על פי שיטת הפרדת ארנקים וזירות מסחר אכן יוביל לחישוב מס אמת בתיק. במילים אחרות, מס הכנסה מבקש להוכיח לו כי הדיווח על פי גישה זו יאפיין את אופן ההשקעה של המשקיע המדווח בצורה הטובה ביותר. הדבר נכון גם לגבי שיטת החרגת המטבעות שתוארה בסעיף הקודם, כלומר מס הכנסה אינו מקבל את השיטות האלו כברירת מחדל והוא מסכים לקבלן רק במידה ורואה החשבון המייצג מצליח לשכנע אותו כי השימוש בהן יוביל לגביית מס אמת אשר תואם את אופי הפעילות בתיק.

ניתן לקרוא בהרחבה על הגישות השונות במאמר: חישוב רווחי הון ממסחר בקריפטו

צוות רואי החשבון של BLOXTAX הינו בעל ניסיון מקצועי נרחב ומעמיק בתחום הקריפטו והוא נעזר במערכות הטכנולוגיות המתאימות אשר תומכות בעבודתו. בעזרת הידע, הנסיון והאמצעים, רואי החשבון של BLOXTAX יודעים לאפיין את פעילות הלקוח במדויק ולהתאים לה את גישת הדיווח האופטימלית, כלומר זו אשר תוביל לחבות מס מינימלית וזו אשר ניתן יהיה לשכנע את פקיד השומה לאשר את השימוש בה.

גישת המימוש למזומן

כפי שהסברנו בפתח הדברים, גישת המימוש למזומן לחישוב רווחי הון ממסחר בקריפטו מתבססת על הרעיון שלפיו אירוע המס לא חל בעת המרה של מטבע קריפטו אחד לאחר, אלא בעת המרת מטבע הקריפטו למזומן, בין אם בבנק או בזירת המסחר (למשל המרת ביטקוין למזומן בביטוסי). על פי גישה זו, כל עוד הלקוח אינו פודה את הכסף (כלומר לא ממיר את המטבעות הדיגיטליים שלו לכסף פיאט, כמו שקל, דולר, יורו) הוא אינו משלם מס בגין פעילות המסחר שלו.

מס הכנסה הביע התנגדות לגישת המימוש למזומן וקל להבין מדוע. על פי גישה זו מתקיימים הרבה פחות אירועי מס ולכן היא מניבה פחות חבות מס. יחד עם זאת, במידה שניתן לשכנע את מס הכנסה באופן נקודתי שהגישה מייצגת נכונה את אופן ההשקעה של הלקוח ומשקפת נכונה את חבות המס שלו, אזי קיימת אפשרות לקבל ממס הכנסה אישור לנקוט בגישה זו.

גישת המימוש למזומן כוללת שלוש רמות אפשריות:

1. הפקדת כסף בבנק – ברמה זו אירוע המס חל רק בעת קבלת מזומן בחשבון הבנק של המשקיע, כלומר רק לאחר שהמשקיע השלים את פעילות המסחר שלו, המיר את המטבעות הדיגיטליים שלו למזומן (למשל המיר ביטקוין לשקלים), ועבר את המשוכות שעמדו בפניו עד לקבלת האישור להפקיד את כספו בחשבון הבנק שלו. מכאן ניתן להבין כי ברמה זו מספר אירועי המס יהיה הנמוך ביותר ולכן סביר להניח כי חבות המס תהיה הנמוכה ביותר. ניתן לקרוא עוד על נושא זה במאמר: מפקידים כסף מקריפטו לבנק – הוראת נוהל בנקאי תקין 411

2. קריפטו לפיאט – ברמה זו אירוע המס חל רק כאשר הלקוח ממיר את מטבעות הקריפטו שלו לכסף פיאט בזירת המסחר. כמובן שמצב זה מתאפשר רק בפעילות בזירות מסחר אשר מאפשרות החזקה של כסף פיאט, כמו זירת המסחר ביטוסי (Bit2C) בישראל או זירות מסחר זרות ופופולריות כמו קראקן (Kraken) וביטסטאמפ (Bitstamp). נבהיר כי ברמה זו מתקיים אירוע מס ברגע שמתבצעת המרה של המטבעות הדיגיטליים לכסף פיאט. לדוגמה, נניח שאדם מכר מטבעות דיגיטליים בתמורה לשקלים בביטוסי. אם אותו אדם לא העביר את השקלים מביטוסי לחשבון הבנק שלו, אלא קנה איתם שוב מטבעות דיגיטליים, הרי שבכל זאת התקיים אירוע מס.

3. שקלים וסטייבלקוינס – ברמה זו אירוע המס חל רק כאשר הלקוח ממיר את מטבעות הקריפטו שלו לשקלים או לסטייבלקוינס בזירת המסחר או כשהוא מעביר את השקלים מזירת המסחר אל חשבון הבנק שלו. ברמה זו יהיו הכי הרבה אירועי מס וניתן להניח כי חבות המס תהיה הגבוהה ביותר לעומת שתי הרמות הקודמות. נציין כי מאחר וברמה זו, לעומת הרמות הקודמות, מספר אירועי המס יהיה הגבוה ביותר, זה עלול להגדיל את הסיכוי לכך שמס הכנסה ירצה לסווג את פעילות המסחר של המשקיע כפעילות עסקית ולמסות אותה בהתאם. ניתן לקרוא על כך עוד במאמר: האם פעילות הקריפטו שלכם נחשבת לפעילות עסקית?

היתרון של גישת המימוש למזומן

כאמור, ברוב המקרים מס הכנסה אינו מקבל את גישת המימוש למזומן ומביע התנגדות לבקשות לאשר אותה. אף על פי כן, ההחלטה לנקוט בעמדה שלפיה אירוע המס חל אך ורק בעת מימוש המטבעות הקריפטוגרפים למזומן הינה אפשרית והיא עשויה להגן על הלקוח בהיבט הפלילי כאשר הדבר נעשה בשקיפות ותוך מתן גילוי מתאים בדוח השנתי שמוגש. זאת משום שבמסגרת השימוש בגישה, המשקיע מדווח על הפעילות המסחרית שלו, כפי שדורש החוק, ובכך הוא מאפשר שקיפות באשר לאופן שבו חושבו רווחי ההון הנובעים מאותה פעילות. נזכיר כי אי דיווח הינו עבירה, אך גם כאשר המשקיע דיווח אבל בפועל נקט בגישת חישוב שונה מזו הנדרשת, יהיה עליו לציין זאת בדוח השנתי שהוא יגיש, ולעתים (תלוי בסכום המס שנחסך לו) אף ללוות את הגשת הדוח בחוות דעת מקצועית אשר תסביר זאת. מובן כי יש להסתייע בשירותיו של רואה חשבון מומחה בתחום הקריפטו, שלו הידע והנסיון הנדרשים, והיכולת המקצועית למנוע טעויות ובעיות מול רשות המיסים. 

כאשר נעשה דיווח על פי גישת המימוש למזומן, יתנהל דיון מקצועי מול מס הכנסה לגבי אופי ושיטת הדיווח של המשקיע. מס הכנסה יכול לדרוש שהמשקיע יחשב את רווחי ההון שלו בשיטת FIFO ובמקרה כזה ניתן להכנס למשא ומתן מול מס הכנסה ולהסכים על דרך חישוב המס הספציפית. במקרים בהם קיימת אי הסכמה מול מס הכנסה, ניתן לנסות להגן על העמדה לפיה יש לנקוט בגישת המימוש למזומן בפני בית משפט ובית המשפט יהיה הגורם שיכריע איזו גישת מיסוי אכן משקפת את מס האמת שעל המשקיע לשלם. במידה ומס הכנסה יעריך כי קיים סיכוי ממשי לכך שטיעוניו של המשקיע ישכנעו את בית המשפט כי יש לאשר את גישת המימוש למזומן, הוא עשוי להציע למשקיע פשרה על מנת למנוע את הבאת הסוגיה לפתחו של בית המשפט. לדוגמה, מס הכנסה יכול להציע פשרה שלפיה הוא יקבל את הרמה השלישית של גישת המימוש למזומן, שבה אירוע המס מתרחש בעת המרת מטבעות הקריפטו לסטייבלקוינס. חשוב לזכור כי בסופו של דבר מדובר על תהליך שנסוב סביב משא ומתן בין הצדדים על גובה המס שישולם. 

נוסיף כי יש לקחת בחשבון את העובדה כי בכל הנוגע לדיווחים לרשות המיסים, העקביות בשיטת החישוב והדיווח מהווה פרמטר חשוב ביותר. זאת משום ששיטת החישוב שנבחרה עשויה לחייב את המשקיע גם בהמשך, לרבות במקרים בהם שנת המס העוקבת או שנות מס עתידיות אחרות לא יטיבו עמו. 

עוד נבהיר כי גם אם המשקיע והמייצג שלו יבחרו בגישת המימוש למזומן, הרי שלא מדובר בגישה שמשמעותה מתן יד חופשית לעיסוק בפעילות מסחר בקריפטו מבלי שיהיה צורך להסביר את מקורותיה. גם כאשר מחשבים את רווחי ההון על פי גישת המימוש למזומן, מס הכנסה יכול לדרוש מהנישום להציג את נתיב הכסף שלו במלואו, כלומר להמציא פירוט של על פעולות הקניה, המכירה, וההמרה שבוצעו, לרבות פעילויות כגון כריית מטבעות קריפטוגרפים וסטייקינג. מס הכנסה ידרוש לדעת ולהבין כיצד פעילות הקריפטו של הנישום הניבה לו רווחים ורק אז הוא יחליט, יחד עם רואה החשבון המייצג, כיצד למסות את הפעילות הזו.

נדגיש שוב כי מורכבות סוגיית המיסוי הזו דורשת התייעצות עם גורם מומחה כמו צוות רואי החשבון של BLOXTAX. בלוקסטקס משתמשת בשיטות חישוב שונות וכאמור יודעת להתאים אותן באופן אופטימלי לצורכי המס של לקוחותיה ולאפשר להם להפחית משמעותית את גובה המס שהם נדרשים לשלם.

לסיכום

כל אדם העוסק במכירת מטבעות וירטואליים שהוא החזיק ברשותו או בהמרתם למטבעות וירטואליים אחרים, חייב בדיווח למס הכנסה ובתשלום חבות המס הנובעת מהרווחים שפעילות זו יצרה לו. בין הגישות השונות לחישוב רווחי ההון מהמסחר בקריפטו קיימת גם גישת המימוש למזומן, אשר לפיה אירוע המס אינו חל בעת המרה של מטבע קריפטו אחד לאחר, אלא בעת המרת מטבע הקריפטו למזומן. כפי שהסברנו, מס הכנסה אמנם מתנגד לשימוש בגישה זו, שהיתה מקובלת בשנים קודמות, אך קיימים מצבים בהם ניתן לשכנע נקודתית את מס הכנסה להסכים לדיווח על פי גישה זו.

נדגיש כי אופן חישוב הבסיס ממנו נגזרים הרווחים שיהיו חייבים במס, יצירתי ככל שיהיה, אינו מאפשר לחמוק מתשלום מס על קריפטו. חישוב יצירתי ומקצועי מאפשר למשקיע לשלוט בעיתוי המיסוי וכך משאיר בידיו הון פנוי נוסף להשקעה. יחד עם זאת, קיים גבול צר מאד בין יצירתיות לגיטימית בסוגיות מיסוי לבין יצירתיות שאינה מקובלת על רשות המיסים. חישוב בסיס המס בדרך שלא תהיה מקובלת על רשות המיסים ותדרוש תמיכה של חוות דעת משפטית, עלולה להשאיר אתכם חשופים להליך בירור עתידי מול הרשות.

לפני שבוחרים לחשב ולדווח בשיטה מסוימת מומלץ ואף הכרחי להיוועץ בגורם מקצועי רלוונטי. נזכיר שוב כי המערכת הייחודית של BLOXTAX וצוות רואי החשבון שלה מאפשרים אופטימיזציה של תהליך חישוב המס (כלומר צמצום משמעותי של גובה חבות המס) ומקלים על אישור חישוב המס מול הרשות.

כתבות נוספות בתחום:

crypto-tax-assessment
משקיעי קריפטו הפועלים כחוק ומדווחים למס הכנסה מוזמנים לעיתים לדיון שומה גם לאחר מספר שנים מהגשת הדו"ח. זומנתם לדיון שומה? אלו הסיב...
העברת כסף לבורסות זרות – איך עושים את זה בקלות ובלי בירוקרטיה?
משקיעים מקומיים המבקשים לקנות קריפטו בבורסות קריפטו בחו"ל כדי לחסוך בעמלות הקניה, נתקלים בחסימה של העברת הכספים אל הבורסות ובדרישת...
fiat-vs-crypto
במובנים רבים מטבעות דיגיטליים מהווים אלטרנטיבה לכסף הרגיל (כסף פיאט) ולמרכיבים כאלה ואחרים של מערכות פיננסיות מסורתיות. כסף פיאט ה...